ORBANOV POKLON PUTINU: Mađarski lider napravio haos u EU

Autor:

Svet

06.12.2022

19:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvaničnici Evropske Unije obećali su da će Ukrajini pružiti 18 milijardi evra finansijske pomoći nakon što je Mađarska stavila veto na dodelu sredstava.

ORBANOV POKLON PUTINU: Mađarski lider napravio haos u EU

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis rekao je novinarima da EU mora da održi obećanja Ukrajini.

- Ukrajina je u ratu. Očajnički joj je potrebna naša podrška i jednostavno ne možemo dozvoliti da jedna država članica otkaže ili odloži ovu finansijsku podršku - rekao je Dombrovskis.

Podsetimo, EU je obećala da će Kijevu obezbediti 18 milijardi evra kredita, ali je Mađarska danas na sastanku ministara finansija zemalja članica EU to blokirala:

- Novac će ići Ukrajini, učestvovaće 27 ili 26 država članica.

Nakon što je Mađarska odbila da da saglasnost za makroekonomsku pomoć Ukrajini, češko predsedništvo je odlučilo da povuče ceo paket sa dnevnog reda.

- Nismo mogli da usvojimo paket u celini, ali nismo obeshrabreni. Naša ambicija je i dalje da počnemo da isplaćujemo pomoć Ukrajini u januaru - rekao je češki ministar finansija Zbinek Stanjura.

Da EU mora da bude u mogućnosti da pošalje novac konstatovao je Frojnd, prenosi Informer.

- Novac će ići Ukrajini; učestvovaće ili 27 ili 26 država članica. Moramo da budemo u mogućnosti da pošaljemo novac Ukrajini - dodao je on Evropski poslanik Danijel Frojnd, čest kritičar mađarske vlade.

On je optužio je Orbana da za zloupotrebu prava veta.

- EU će pronaći način da podrži Ukrajinu i bez Mađarske. Ali to znači više vremena, više truda, više troškova. Viktor Orban danas nije mogao Putinu dati lepši poklon - rekao je Frojnd.

Rešenje za Ukrajinu do sledećeg meseca

Sada se razmatra mogućnost sazivanja vanrednog sastanka ministara finansija. Ukoliko situacija eskalira, ne isključuje se mogućnost da se to pitanje nađe na dnevnom redu samita lidera EU.

Komesar za budžet Johanes Han rekao je da će Komisija pokušati da pronađe rešenje za Ukrajinu do sledećeg meseca, možda kroz mehanizam poboljšane saradnje, što je jedan od načina da se izbegne veto. Ali u tom slučaju države članice treba da obezbede garancije u svojim nacionalnim budžetima, a za to je u nekim zemljama potrebna odluka njihovih parlamenata, što može potrajati.

Odluka o predlogu zamrzavanja sredstava Mađarske trebalo bi da bude doneta najkasnije do 19. decembra. Komisija je predložila da se Mađarskoj obustavi 65 odsto sredstava iz tri operativna programa u okviru kohezione politike, u iznosu od 7,5 milijardi evra, prenosi Informer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Slobodan

07.12.2022 10:37

Jedini koji razmislja svojom glavom i za svoju zemlju