UKRAJINU ZAUZETI ZA 10 DANA, ZELENSKOG UBITI ILI ZAROBITI: Britanci otkrili navodni Putinov dokument uoči invazije

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čak ni najviši ruski oficiri do samog početka napada nisu znali plan za napad, tvrdi britanski institut za odbrambene i bezbednosne studije.

UKRAJINU ZAUZETI ZA 10 DANA, ZELENSKOG UBITI ILI ZAROBITI: Britanci otkrili navodni Putinov dokument uoči invazije

Foto: Profimedia, Tanjug/AP, Pixabay.com

Britanski istraživački centar za odbranu i bezbednost otkrio je detalje o navodnom planu Moskve pre invazije na Ukrajinu, a na osnovu zarobljenih ruskih dokumenata koje je potpisao lično Vladimir Putin. Rusija je planirala da zauzme Ukrajinu u roku od 10 dana i pripoji je do avgusta ove godine, tvrdi kraljevski institut ujedinjenih službi za odbrambene i bezbednosne studije (RUSI).

Istraživački centar navodi da čak ni najviši oficiri u ruskoj vojsci nisu znali plan za invaziju i okupaciju Ukrajine sve do nekoliko dana pre početka invazije, a taktičke vojne jedinice nisu primale naređenja sve do samog početka napada.

RAČUNALI NA BEŽANIJU

Dokumenti su takođe otkrili da je Rusija planirala da zauzme ukrajinske elektrane, aerodrome, objekte za vodosnabdevanje, centralnu banku i parlament, i da su ruske specijalne službe imale zadatak da pobiju ukrajinsko rukovodstvo, uključujući i predsednika Volodimira Zelenskog.

Republika

Foto: Printscreen/Facebook/Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

- Činilo se da Rusi pretpostavljaju da će zvaničnici ukrajinske vlade ili pobeći ili biti zarobljeni zbog brzine invazije - tvrdi RUSI.

Ukrajinska obaveštajna služba takođe veruje da je Rusija planirala da upotrebi beloruske vazduhoplovne jedinice za zauzimanje nuklearnih elektrana Rivne i Hmeljnicki. U planu invazije, navodno, bilo je i zauzimanje ukrajinskih nuklearnih elektrana koje bi poslužile kao štit ruskim trupama, stekla bi se kontrola nad energetskim sistemom zemlje i potencijalno ucenjivale evropske zemlje rizikom od širenja radijacije.

- Rusija je planirala da započne invaziju masovnom kampanjom raketa i vazdušnih napada na ukrajinske vojne ciljeve - prenosi britanski institut.

Dodaje se da Moskva nije planirala da gađa kritičnu infrastrukturu, kao što su elektrane i železnice jer su one bile ključne za njene planove da okupira zemlju.

PREVASPITAVANJE

Ruski kontraobaveštajci, prema tvrdnjama Britanaca, sastavili su spiskove nekih Ukrajinaca, koji su bili podeljeni u četiri kategorije: oni koje treba ubiti, oni koje treba zastrašiti, oni koji se smatraju neutralnim i koje treba podstaći na saradnju i oni koji su spremni da sarađuju.

Zvaničnici su planirali da registruju stanovništvo metodom od vrata do vrata i kroz kampove za filtriranje, naveo je RUSI i dodao:

- Rusija je navodno planirala i prisilnu saradnju regionalnih guvernera i lokalnih vlasti, a FSB je imao zadatak da uhvati lokalne zvaničnike. S vremenom je planirala da dovede učitelje i druge zvaničnike iz Rusije da započnu "prevaspitavanje Ukrajinaca".

NATO: Rusija nas neće uvući u rat

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da Severnoatlanska alijansa neće biti uvučena u Putinov rat.

- Kako se pojačava zima, Rusija bombarduje ukrajinsku energetsku strukturu. Pokušavaju da smrznu i izgladne Ukrajince. Putin koristi zimu kao oružje. Ne smemo mu dozvoliti da pobedi, a NATO neće biti deo konflikta - rekao je Stoltenberg i precizirao da je zadatak Alijanse da pomogne Kijevu da spreči da se rat proširi.

Foto: AP Photo/Olivier Matthys

Jens Stoltenberg

Bajden traži prvo povlačenje, pa pregovore

Američki predsednik Džo Bajden je zapravo rekao da su pregovori s Ruskom Federacijom mogući tek nakon odlaska Rusije iz Ukrajine, ali to je nemoguće, izjavio je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je, nakon što je Bajden prethodno izjavio da ne planira kontakte s Putinom u bliskoj budućnosti, ali da dozvoljava takvu mogućnost ako ruski predsednik pokaže interesovanje za okončanje sukoba u Ukrajini, ocenio da je Bajden zapravo rekao da su pregovori mogući tek nakon što Putin napusti Ukrajinu.

Peskov je istakao da Kremlj nije spreman na to i dodao da se "specijalna vojna operacija nastavlja".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

Krvavi paketi na adrese ambasada

Nekoliko ukrajinskih ambasada i konzulata u inostranstvu, među kojima je i ambasada u Zagrebu, primilo je "krvave pakete", u kojima su se nalazile životinjske oči, objavilo je juče ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

Kako navodi portparola Oleg Nikolenko, to nije sve: razbijen je ulaz u rezidenciju ambasadora u Vatikanu, ambasada u Kazahstanu dobila je lažnu dojavu o bombi.

Takođe, ambasada u SAD dobila je pismo sa foto-kopijom kritičkog članka o Ukrajini, ali je, kao i većina drugih koverata, pismo stiglo sinhrono s ostalima sa teritorije jedne evropske zemlje.

Zapad sprema puč u Kijevu, general Zalužni preuzima vlast

General Valerij Zalužni, komadant oružanih snaga Ukrajine, novi je adut Zapada i viđen je za naslednika aktuelnog predsednika Volodimira Zelenskog. Kako pišu brojni ukrajinski i ruski Telegram kanali, zapadni pokrovitelji bi generala mogli da ubace u političke vode pošto on uživa veliko poverenje u narodu, koji u njemu vidi simbol otpora ruskoj agresiji.

Foto: Youtube/ ГРОШІ

Valerij Zalužni

Kako navodi ukrajinski kanal Legitimni, procena je da bi osnivanje političke partije pod vođstvom Zalužnog moglo da okupi milione pristalice, pošto je procena da bi iza generala stala vojska, lekari, dobrovoljci, simpatizeri...

- Zapadni lobi sprovodi svoju strategiju "zavadi, pa vladaj" i uvek istovremeno ulaže u nekoliko igrača na terenu da bi uvek zadržali kontrolu - ističe se u objavi.

Da sve ovo nisu tek puka nagađanje već da je reč o nameri Vašingtona i Brisela da se reše Zelenskog kada im to bude odgovaralo, smatra i bivši zamenik sekretara Saveta bezbednosti Ukrajine Sergej Krivonos.

- Niko u kabinetu predsednika ne želi da stvori novog Ajzenhauera - naveo je on, povlačeći paralelu s komandantom okupacionih snaga u Nemačkoj, koji je kasnije postao i predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (2)

Loading
Zoma

03.12.2022 12:42

Kad Englezi nesto kazu, znajte da je laz! Englezi su sve ratove izazvali poslednjih stoleca.

SSSSS

13.04.2023 20:22

Open neki spin..