UKRAJINCI TRAŽE ZABRANJENO ORUŽJE: NATO njime zasuo Srbiju, opasno i kad ne eksplodira!

Autor:

Svet

08.12.2022

15:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reč je o najkontroverznijem ukrajinskom zahtevu do sad.

UKRAJINCI TRAŽE ZABRANJENO ORUŽJE: NATO njime zasuo Srbiju, opasno i kad ne eksplodira!

Foto: facebook.com/ Neven Đenadija

Ukrajinski zvaničnici od američkog Kongresa i administarcije predsednika SAD tražili su da im pošalju kasetne bombe, prenosi CNN.

Reč je o najkontroverznijem ukrajinskom zahtevu do sad, prenosi Raša tudej Balkan i dodaje da je upotreba tog oružja zabranjena u preko 100 država.

Američki zvaničnici više puta su naglasili da su spremni da podrže Ukrajinu "koliko je potrebno", kako bi poboljšali njen položaj na potencijalnim pregovorima sa Rusijom. Međutim, ni zalihe zapadnog naoružanja nisu neograničene, pa Ukrajinci smatraju da bi im američka kasetna municija, koja skuplja prašinu po skladištima, dobro došla.

Bajdenova administracija odbila je da u potpunosti odbaci taj ukrajinski zaht

Međutim, problem je i u tome što je Kongres zabranio slanje ove municije drugim državama, a nije izvesno da bi ovo telo moglo da promeni tu odluku u bližoj budućnosti, prenosi RT Balkan.

Ukrajinci tvrde da je njihov zahtev opravdan zato što "i ruska strana koristi tu vrstu municije", tvrdeći da je oni "neće koristiti protiv civilnog stanovništva, već samo protiv ruske vojske".

RASPRŠUJE SE U SVIM PRAVCIMA

Kasetna municija, poznata i pod nazivom kasetna bomba, predstavlja poseban tip, najčešće nevođene municije, koja u sebi sadrži manje eksplozivne naprave ili komadiće metala. Ove bombe pri eksploziji raspršuju svoju sadržinu u svim pravcima, predstavljajući tako veliku opasnost za sve koji se nađu u blizini.

Čak i ukoliko ne eksplodiraju, ove bombe mogu biti izuzetno opasne, pošto se na tlu ponašaju slično minama, čineći značajne delove teritorije nepristupačnim.

Upravo je ta njihova karakteristika presudno uticala na donošenje Konvencije o zabrani kasetnih bombi, koja je postala važeća 2010. godine. Tu deklaraciju postpisalo je 108 država, međutim ni SAD ni Ukrajina nisu među njima.

Amerikanci su koristili kasetne bombe u velikom broju oružanih sukoba, uključujući i NATO agresiju na Jugoslaviju, kada su kasetne bombe bačene na više gradova, uključujući i Niš. Najbrutaniji napad ovom municijom dogodio se u 7. maja u Nišu kada je 16 ljudi stradalo, a 18 povređeno. Među poginulima bila je i trudnica.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading