ILON MASK SPROVEO ANKETU NA TVITERU: Pitao ljude da li Asanž i Snouden treba da budu oslobođeni optužbi - evo rezultata!

Autor:

Svet

05.12.2022

14:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mask je naglasio da neće da izražava svoje mišljenje, ali da hoće da ispuni obećanje i pita korisnike Tvitera.

ILON MASK SPROVEO ANKETU NA TVITERU: Pitao ljude da li Asanž i Snouden treba da budu oslobođeni optužbi - evo rezultata!

Foto: Tanjug/AP

Ilon Mask novi vlasnik Tvitera

Vlasnik Tvitera Ilon Mask je na svom profilu objavio da je ispunio obećanje i da je obavio anketu o tome da li osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž i bivši službenik američke Agencije za državnu bezbednost (NSA) Edvard Snouden treba da budu oslobođeni optužbi.

Mask je istakao da on time ne izražava svoje mišljenje već da je samo ispunio obećanje.

Prema rezultatima ankete, 80,5 odsto ispitanih podržava oslobođenje optužbi dvojice aktivista za slobodu govora dok je 19,5 odsto bilo protiv.

Snouden (39) je pobegao iz SAD, a u Rusiji je dobio azil nakon što je 2013. godine omogućio uvid javnosti u obimne domaće i međunarodne programe nadgledanja koje je vršila američka NSA, u kojoj je radio po ugovoru.

Američke vlasti godinama traže da se Snouden vrati u SAD i suoči se sa suđenjem prema optužbama za špijunažu. Snouden je nedavno dobio ruski pasoš, što je lično odobrio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Asanža (51) američke vlasti traže prema 18 tačaka optužnice, uključujući špijunažu, nakon što je "Vikiliks" objavio niz povjerljivih dokumenata američke vojske i diplomatske prepiske zbog čega su, kako tvrdi Vašington, ugroženi ljudski životi.

Osnivač "Vikiliksa" nalazi se u londonskom zatvoru Belmarš otkako je izveden iz Ambasade Ekvadora 2019. godine.

Britanija je dala zeleno svetlo za njegovu ekstradiciju, ali se Asanž žalio Visokom sudu u Londonu, koji će ga saslušati početkom sledeće godine.

Džulijan Asanž, koji se bori protiv ekstradicije iz Velike Britanije u SAD, podneo je 3. decembra žalbu Evropskom sudu za ljudska prava (ECR), potvrđeno je iz ovog suda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading