SKANDALOZNA TEORIJA POTRESLA TVITER: Hakovani nalozi više od 5,4 miliona korisnika, Maska optužuju da pokušava da zataška celu situaciju?

Autor:

Svet

30.11.2022

18:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nalog korisnika koji je ovo otkrio je ubrzo ugašen.

SKANDALOZNA TEORIJA POTRESLA TVITER: Hakovani nalozi više od 5,4 miliona korisnika, Maska optužuju da pokušava da zataška celu situaciju?

Foto: Tanjug/AP

Ilon Mask

Više od 5,4 miliona podataka o korisnicima Tvitera, uključujući lične telefonske brojeve i adrese e-pošte, nalaze se na tamnoj mreži u ogromnoj bazi podataka za koju neki veruju da firma u vlasništvu Elona Maska pokušava da prikrije.

Nju je identifikovao je osnivač kompanije za informisanje o sajber bezbednosti "Habitu8", Čed Loder, koji je 23. novembra podelio vest na svom Tviter nalogu koji je suspendovan ubrzo nakon objavljivanja.

Loder je najavio da je napad uticao na korisnike u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama i da su otkriveni podaci bili dovoljni da se pokrenu "phishing" napadi za dobijanje akreditiva za prijavu, izvestio je u ponedeljak Dejli mejl.

Uklanjanje Loderovih tvitova i suspenzija njegovog naloga izazvali su zabrinutost da Tviter pokušava da sakrije problem, a neki korisnici su rekli da je Musk "zabranio Lodera jer je razotkrio koliko je slaba bezbednost Tvitera“.

Navodi se da su korisnički podaci prvi put objavljeni na forumu za hakere sa cenom od 30.000 dolara u julu, ali je nedavna prodaja ponudila ove informacije besplatno, navodi "Bleeping Computer".

Veruje se da su hakeri dobili informacije u "decembru 2021. koristeći ranjivost Tvitter API-ja otkrivenu u HackerOne programu za nagrađivanje pronalaženja grešaka koji je omogućio ljudima da unesu brojeve telefona i adrese e-pošte u API kako bi preuzeli povezani Tvitter ID“, navodi "Bleeping Computer".

Tviter je u avgustu potvrdio da je ranjivost iskorišćena, ali da su zakrpili nedostatak u januaru 2022.

Tviter je pre dva dana objavio da nema dokaza da je "rupa" iskorišćena.

Dejli mejl napominje da je kontaktirao Tvitter i Loder za komentar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading