NAJMLAĐA MILIJARDERKA OSUĐENA NA 11 GODINA ROBIJE! Zatvor za Elizabet Holms zbog velike prevare!

Autor:

Svet

19.11.2022

08:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tužilaštvo je tražilo 15 godina zatvora.

NAJMLAĐA MILIJARDERKA OSUĐENA NA 11 GODINA ROBIJE! Zatvor za Elizabet Holms zbog velike prevare!

Foto: Tanjug/AP

Elizabet Holms na jednom od saslušanja

Federalni sudija osudio je bivšu suosnivaču Teranosa Elizabet Holms na 11 godina i tri meseca zatvora zbog prevare investitora u njenom sada već ugašenom startupu za testiranje krvi koji je nekada bio procenjen na 9 milijardi dolara.

Američki okružni sudija Edvard Davila u San Hozeu u Kaliforniji osudio je Holms (38) po tri tačke optužnice za prevaru investitora i jednu tačku za zaveru nakon što ju je porota osudila prošlog januara u tromesečnom suđenju. Tužilaštvo je predložilo kaznu od 15 godina zatvora, dok je odbrana pozvala sudiju da ne izriče kaznu zatvora.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Elizabet Holms

Tokom saslušanja o izricanju presude, Holms je plakala i rekla da je "razorena" svojim neuspesima, da bi mnogo stvari uradila drugačije da joj se pruži šansa i da se oseća "duboko sramota zbog onoga kroz šta su ljudi prošli jer sam ih izneverio." Sudija Davila je rekao da je reč o „slučaju prevare u kojoj je uzbudljiv poduhvat počeo sa velikim očekivanjima da bi bio uništen neistinama, lažnim predstavljanjima, običnom arogancijom i lažima“.

Očekuje se da će Holmsovi advokati zatražiti od sudije da joj dozvoli da ostane na slobodi uz kauciju do planirane žalbe i da ulože žalbu na odluku sudije da potvrdi osuđujuću presudu porote protiv Holmes, kao i na njenu kaznu, pred 9. okružnim apelacionim sudom u SAD sa sa sedištem u San Francisku.

"Nije bila motivisana pohlepom"

Pomoćnik američkog tužioca Džef Šenk rekao je Davilu tokom saslušanja da bi kazna od 15 godina bila „davanje izjave da ciljevi ne opravdavaju sredstva“. Holmesov advokat Kevin Dauni zatražio je kućni pritvor, rekavši da je popustljivost opravdana jer za razliku od nekoga ko je počinio "veliki zločin", ona nije bila motivisana pohlepom.

Federalna probaciona kancelarija preporučila je kaznu od 9 godina zatvora, navodi se u sudskim dokumentima.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Elizabet Holms

Tužioci su tokom suđenja rekli da je Holms pogrešno predstavio Teranosovu tehnologiju i finansije, uključujući tvrdnju da njegova minijaturna mašina za testiranje krvi može da izvrši niz testova od nekoliko kapi krvi. Kompanija se potajno oslanjala na konvencionalne mašine drugih kompanija za sprovođenje testova pacijenata, rekli su tužioci.

Holms je svedočila u svoju odbranu, rekavši da je tada verovala da su njene izjave tačne.

Čuvena mašina nikada nije radila
Elizabet Holms je osnovala Theranos 2003. godine, kada je imala samo 19 godina, obećavajući da će stvoriti tehnologiju koja će pojednostaviti testove krvi i učiniti ih jeftinijim.
Zahvaljujući dobro osmišljenoj priči i nastupu, uspela je za nekoliko godina da osvoji poverenje i novac velikih investitora, privučena preduzetništvom mlade žene, retke u muškom svetu kalifornijskih inženjera.

Kada je kompanija bila na vrhuncu, njena vrednost je procenjena na skoro 10 milijardi dolara, a bogatstvo Holmsove, većinskog akcionara, na 3,6 milijardi, navodi časopis Forbs, koji ju je proglasio najmlađom milijarderkom 2014. godine.

Kao dete, Holms se plašio igala i vađenja krvi. Zato je izmislila jednostavan, brz i efikasan uređaj, koji će od samo jedne kapi krvi uzete sa prsta moći da izvrši stotine testova krvi, tvrdila je.

Ali 2015. Vall Street Journal je otkrio veliku prevaru: čuvena mašina koju je obećao Theranos nikada nije radila.

Optužnica je podignuta 2018.

Holms (38) je 2018. optužena za 12 tačaka prevare zbog uloge u kompaniji. Suđenje je počelo 2021. godine nakon odlaganja zbog njene trudnoće. Postupak je izazvao medijsku pomamu ispred zgrade suda u San Hozeu, gde je Holms svedočila da nije svesno počinila prevaru i da je verovala u obećanje kompanije.

Holms je osuđen po četiri tačke, uključujući jednu tačku za zaveru radi prevare investitora i tri tačke za prevaru investitora, ali je oslobođen tri optužbe u vezi sa pacijentima koji su dobijali lažne rezultate testova. Porota je ostala podeljena po tri tačke optužnice.

Presuda i kazna mogli bi da obeleže novu eru za Silikonsku dolinu, industriju koja je godinama gajila kulturu „lažirajte dok ne uspete“, gde osnivači daju velika obećanja, često sa malo dokaza, da bi privukli interesovanje i finansirali svoje startapove. , piše Gardijan.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading