RAT STAJE NA 6 MESECI?! Šokantne prognoze Amerikanaca, ulazimo u novu fazu: OVO JE KLJUČNI FAKTOR ZA PREKRETNICU NA ISTOČNOM FRONTU!

Autor:

Svet

13.11.2022

13:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za malo manje o mesec dana u Ukrajinu stiže zimsko vreme.

RAT STAJE NA 6 MESECI?! Šokantne prognoze Amerikanaca, ulazimo u novu fazu: OVO JE KLJUČNI FAKTOR ZA PREKRETNICU NA ISTOČNOM FRONTU!

Foto: Tanjug/AP

Visoki zvaničnici administracije Džoa Bajdena kažu da će ruske vojne operacije u Ukrajini ostati u zastoju i tokom sledeće godine, pošto je nedavni napredak Ukrajine poremetio nade Moskve da će zauzeti još teritorija u oblastima koje je predsednik Vladimir Putin pokušao da prikaže kao istorijski deo Rusije.

Zimska pauza bi mogla da potraje i šest meseci

Iako zvaničnici kažu da će Moskva verovatno nastaviti da napada ukrajinske trupe, baze, infrastrukturu i električnu mrežu, očekuje se da će predstojeća zima doneti usporavanje vojnog napredovanja na obe strane, piše Njujork tajms.

U velikom neuspehu u ratu, Kremlj je u petak objavio da su se njegove snage povukle iz strateškog grada Hersona na jugu Ukrajine i premestile preko reke Dnjepar.

Republika

Foto: Tanjug/AP

rat u Ukrajini

Američki zvaničnici veruju da je odluka Rusije da se povuče iz grada delimično zasnovana na zabrinutosti da će njeni vojnici biti zatvoreni i isključeni iz snabdevanja kako zima bude počela.

- Ukrajinske trupe su uništile ili oštetile sve osim jednog mosta u gradu, ograničavajući sposobnost Rusije da dopuni svojih 20.000 do 30.000 vojnika, od kojih je mnoge Moskva poslala na front proteklih nedelja bez ikakve obuke - rekao je neimenovani zvaničnik NATO.

Američki zvaničnici su procenili da će rusko povlačenje trajati dve nedelje, ali je rusko Ministarstvo odbrane u petak saopštilo da je povlačenje završeno.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini

- Zimska pauza mogla bi trajati i šest meseci. Kiša i meko tlo krajem novembra usporiće kretanje obe vojske. Zatim, kako temperature budu padale i zemlja se smrzavala, cisternama i kamionima će biti lakše da se kreću. Već vidite da hladnije vreme u Ukrajini malo usporava stvari - rekao je novinarima prošle nedelje Kolin H. Kal, američki zvaničnik.

- Postaje zaista blatnjavo, što otežava ofanzive velikih razmera. Sa vremenskom pauzom u velikim vojnim pokretima, rat će ući u novu fazu. Rusija će verovatno intenzivirati svoje napade na infrastrukturu kako bi terorisala Ukrajince - navodi Njujork Tajms.

Analitičari smatraju da bi Ukrajina mogla da pojača tajnu kampanju osmišljenu da pokaže da može da uzvrati čak i na ruskom tlu, smatraju analitičari.

- Ukrajinci izgledaju kao da će nastaviti da vrše sabotažne i subverzijske napade na ruske linije - rekao je Set Džons, viši potpredsednik Centra za strateške i međunarodne studije.

- Ovo su ciljana ubistva i opšta sabotaža protiv područja pod kontrolom Rusije unutar Ukrajine - dodao je.

JOŠ ORUŽJA

Zvaničnici Bajdenove administracije kažu da je imperativ iskoristiti zimsko usporavanje za obnovu ukrajinskog odbrambenog i ofanzivnog snabdevanja oružjem.

Pentagon je u četvrtak najavio još 400 miliona dolara u oružju, uključujući mobilna vozila protivvazdušne odbrane kratkog dometa Avenger koja ispaljuju rakete Stinger.

Ali zvaničnici u Kijevu kažu da će im trebati više sistema protivvazdušne odbrane, osim SA-11 i S-300 koje ukrajinska vojska već ima, a koji su ruske pilote u velikoj meri držali van ukrajinskog vazdušnog prostora, i više tenkova, pa čak i borbenih aviona da bi ponovo zauzeli oblasti koje Putin je nezakonito anektirao tokom proteklih devet meseci rata.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kijev, rat u Ukrajini

Agencija Rojters objavila je pre nekoliko dana inoformaciju da SAD razmatraju opciju da Kijevu za odbranu od ruskih kamikaza dronova i raketa pošalju PVO sistem Raytheon MIM-23 HAWK, koji je početkom 1990-tih zamenio raketni sistema PATRIOT.

Neimenovani američki zvaničnici rekli su Rojtersu da se isporuka raketnog sistema PATRIOT Ukrajini uopšte ne planira i ta priča ostaje van stola za pregovore, ali administracija u Vašingtonu nudi Kijevu stariji PVO sistem Raytheon MIM-23 HAWK koji je povuče iz operativne upotrebe i uskladišten, kako bi pomogao Kijevu da se odbrani od ruskih dronova i krstarećih raketa.

Postoji verovatnoća da se ovaj PVO sistem nađe u novom paketu vojne pomoć Vašingotna vlastima u Kijevu koji je vredan 625 miliona dolara i namenjen je kao vojna pomoć Kijevu.

Tokom predstojeće pauze, obe strane će takođe ponovo obučiti trupe i pripremiti se za ponovni napad u februaru, rekli su vojni analitičari.

Predstojeća zima prilika da se razmotri opcija mirovnih pregovora

General Mark Mili, predsedavajući Združenog generalštaba i glavni vojni savetnik američkog predsednika Džoa Bajdena, rekao je ove nedelje da je zima koja sledi prilika za obe strane da razmotre opciju mirovnih pregovora.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Mark Mili

 

U ratu je već više od 100.000 mrtvih ili ranjenih ruskih vojnika, rekao je on, dodajući da je Ukrajina verovatno pretrpela sličan broj žrtava.

Podsetimo, pre nekoliko dana ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nagovestio mogućnost mirovnih pregovora sa Rusijom, što je pomak od njegovog ranijeg odbijanja da pregovara sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom uoči ključnih izbora u Sjedinjenim Državama, ocenjuje novinska agencija AP.

Zelenski je pozvao međunarodnu zajednicu da "natera Rusiju na stvarne mirovne pregovore" i naveo svoje uobičajene uslove za dijalog: povratak svih okupiranih teritorija Ukrajine, nadoknadu štete prouzrokovane ratom i krivično gonjenje za ratne zločine.

To je, podseća AP, promena u retorici, barem od čoveka koji je potpisao dekret krajem septembra u kome se navodi "nemogućnost razgovora" sa Putinom.

Koliko je hladna zima u Ukrajini?

Između decembra i marta, prosečna temperatura u Ukrajini pada na između -4,8 i dva stepena Celzijusa.

U proseku, sneg pada 14 dana u decembru, 17 dana u januaru i 15 dana u februaru.

U svakom od ovih meseci, padne više od 1,5 metar snega, piše BBC.

Međutim, zime su blaže na jugu zemlje, uz obalu Crnog mora, nego na severu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading