"Ukrajina je bila ruska do 11. novembra"! APSOLUTNA EUFORIJA U HERSONU: Narod umotan u zastave ljubi i grli vojnike! (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

12.11.2022

21:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekipa CNN posetila je grad Herson koji su nedavno napustile ruske snage.

"Ukrajina je bila ruska do 11. novembra"! APSOLUTNA EUFORIJA U HERSONU: Narod umotan u zastave ljubi i grli vojnike! (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Tokom većeg dela putovanja kroz manje gradove i naselja, tim novinara CNN-a bio je primoran da se vozi kroz polja, jer su mostovi dignuti u vazduh, a putevi puni kratera i protivtenkovskih mina.

Rovovi i kontrolni punktovi su bili prazni, brzo su ih napustili Rusi koji su u petak objavili da su se povukli sa zapadne obale reke Dnjepar u strateškom južnom regionu, ostavljajući Herson i okolna područja Ukrajincima.

 

 

Predgrađe grada, koje su ruske snage zauzele 3. marta, bilo je napušteno, bez vojnog prisustva osim ukrajinskog kontrolnog punkta, gde su vojnici mahali ekipi CNN-a.

Bilbordi širom grada na kojima je nekada pisalo "Ukrajina je zauvek ruska" sada su prepravljeni uz novu poruku: "Ukrajina je bila ruska do 11. novembra".

Euforija u Hersonu

Stanovnici grada nemaju vodu, internet i struju, ali atomsfera u centru grada u subotu bila je euforična.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Slavlje u Hersonu

 

Ulice Hersona sada su ispunjene stanovnicima umotanim u ukrajinske zastave, sa oslikanim licima, koji pevaju i slave, iako je ovo mesto nekada bilo poprište velikih borbi protiv ruskih planova da se region transformiše u otcepljenu prorusku republiku.

 

 

Oslobodioci dobijaju velike ovacije svaki put kada kamion pun vojnika se pojavi na ulici. Uzbuđeni prolaznici ukrajinskim vojnicima nude supu, hleb, cveće, grle ih i šalju poljupce. Ekipa CNN-a primetila je starca i staricu kako grle mladog vojnika i govore mu "hvala".

Svaka osoba sa kojom su razgovarali imala je strašna iskustva: "Ranije danas, tinejdžer je rekao za CNN da su ga uhvatili i pretukli ruski vojnici koji su verovali da je špijun".

 

 

Kako se navodi, okupatori su otišli i sada svi žele da shvate kroz šta su prošli stanovnici ovog grada, koliko su srećni i zahvalni zemljama koje su im pomogle.

Međutim, Ukrajinci nemaju iluziju da sloboda Hersona znači kraj iskušenja za njihovu zemlju, ili teškoće koje će doneti zima.

Dolaze teži dani

Svi sa kojima su razgovarali svesni su da dolaze teži dani i da bi "Rusi preko reke mogli da ih granatiraju".

 

 

Takođe je nejasno da li su sve ruske trupe napustile Herson i širi region. Zbog toga su osećanja pomešana i iza ove euforije postoji neizvesnost.

(Republika/Blic)

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Crni

12.11.2022 21:48

Izasli iz bunkera, rovova sustinki rat je a na vozilu nema trunke blata ciste da cistiji ne mogu biti a ni na cizmama, nigde pocepani nista. Ili je lazno ili nisu videli rat Malo cudno ako su vodili iole ozbiljanije puskaranje, rat, svo. Kako god je cudan snimak