JAJIMA NA SVETSKE LIDERE! Gađali su kralja Čarlsa, Berbokovu, Makrona, Sarkozija: Evo šta je popularni "egging" i kako izgleda (VIDEO)

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ono što je interesantno za sve političare je da prilikom neprijatnosti gađanja jajima ostaju smireni.

JAJIMA NA SVETSKE LIDERE! Gađali su kralja Čarlsa, Berbokovu, Makrona, Sarkozija: Evo šta je popularni "egging" i kako izgleda (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Kralj Čarls, Berbok, Makron, Sarkozi i Rama gađani jajima

Kralj Čarls III je prilikom šetnje Jorkom sa kraljicom suprugom gađan jajima. I to nije prvi slučaj da građani na ovakav način izražavaju nezadovoljstvo. Na meti ovakvih "projektila" su u prethodnih deset godina bili i ministarka spoljnik poslova Anlena Berbok, kao i predsednici Francuske Emanuel Makron i Nikola Sarkozi. Čak je i Edi Rama dobio jaja u glavu i to u Parlamentu.

Ono što je interesantno za sve "žrtve" je da prilikom neprijatnosti ostaju smireni i nastavljaju da "obavljaju obaveze".

Da li je u pitanju pravilo ponašanja i održavanje manira, ili su političke veličine samo svesne da ih protestanti ne mogu ugroziti? Berbokova je imala i savet za napadača, a Makron je reagovao "najburnije".

Kralj Čarls III "za dlaku" izbegao jaja

Policija Velike Britanije je privela muškarca nakon što je gađao jajima kralja Čarlsa III i kraljicu suprugu tokom šetnje u Jorku.

"Projektili" su za dlaku promašili kralja Čarlsa III dok su članovi kraljevske porodice pozdravljali ljude u gradskom baru Miklegate.

Ljudi u masi su zviždali i uzvikivali "Bože čuvaj kralja“ i "sram te bilo“.

Kada su jaja "sletela", čovek iz obezbeđenja se postavio pored kralja i nakratko ga držao za rame.

Čulo se kako demonstrant viče "ova zemlja je izgrađena na krvi robova" dok je privođen.

Kralj Čarls III je zamalo ugazio u jedno od jaja, ali je izgledao smiren i nastavio je da hoda.

Britanski se monarh nastavio rukovati s okupljenima dok su jaja letela u njegovom smeru, napravivši tek malu pauzu kako bi pogledao razbijene ljuske na tlu.

Čitač s usana Džeremi Friman rekao je za Mirror da veruje da zna šta je kralj rekao neposredno nakon samog incidenta. Navodno se jednostavno nastavio rukovati s damom s crvenim šeširom nonšalantno joj govoreći: "Drago mi je da smo se upoznali".

Nakon toga se, navodi Friman, kralj okrenuo prema dami u vojnoj uniformi koja je usred gomile zviždala zbog bacanja jaja i dobacio joj: "Sve je u redu, idemo dalje". Par sekundi kasnije, monarha su mogli videti kako se okreće prema jednom od policijskih službenika i pita: "Je li sve u redu?", a čitač s usana veruje da mu je policajac odgovorio: "Zbrinut je".

Berbokova vešto izbegla jaja

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok bila je u maju ove godine na predizbornom skupu u Vupertalu kada ju je jedna žena gađala jajima.

Naime, Berbokova je na predizbornom skupu u tom mestu izašla za govornicu kako bi podržala kandidatkinju Zelenih Monu Nojbauer. U jednom trenutku žena iz publike gađala je jajima.

 

 

Berbokova je reagovala smireno, vešto je izbegla jaje i nastavila obraćanje.

Možete bacati jaja koliko god hoćete - rekla je i dodala da ne dozvoljava da je neko zastraši, a ženi koja ju je gađala jajima poručila je "da ima pravo na svoje mišljenje, ali da joj način nije baš najbolji“.

Makron: Ako ima nešto da kaže, neka dođe!

Na francuskog predsednika Emanuela Makrona je u septembu 2021. bačeno jaje tokom njegove posete sajmu hotelijerstva i gastronomije u Lionu.

Muškarac koji je bacio jaje nakon incidenta je odmah izveden iz sobe i pritvoren.

Kako se navodi, jaje koje je bačeno odbilo se od ramena francuskog predsednika, a da se nije slomilo.

- Ako ima nešto da mi kaže, neka dođe - rekao je Makron, tražeći da vidi čoveka koji ga je gađao.

 

 

Ovaj incident dogodio se tokom Makronove posete štandovima Međunarodnog sajma ugostiteljstva, hotela i hrane (SIRHA).

Sarkozi pobegao u bar

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi je u martu 2012. morao da se skloni u jedan bar nakon što ga je "pritislo" nekoliko stotina baskijskih nacionalista i pristalica opozicione Socijalističke partije u gradu Bajonu, koji su uzvikivali pogrdne poruke i gađali ga jajima.

Policija za razbijanje demonstranata ubrzo je opkolila bar u kojem se sklonio Sarkozi, u mestu Bajonu, u baskijskom regionu na jugozapadu Francuske, gde je predsednik došao u okviru predizborne kampanje.

Neki od demonstranata su uzvikivali pogrdne poruke i bacali jaja na bar, dok su pojedini uzvikivali "Nikolas kampora", što na baskijskom jeziku znači "Nikola napolje", i isticali letke u kojima se traži više autonomije za baskijski region.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nikola Sarkozi

Sarkozi je ostao u baru jedan sat, dok je policija odvraćala demonstrante.

Rama "nastradao" u Parlamentu

Sednica Skupštne Albanije na kratko je prekinuta u decembu 2018. nakon što poslanik opozcione Demokratske stranke Endri Haša gađao jajima premijera Edija Ramu, koji je sa kravatom i belom košuljom bio za govornicom.

U očekivanju da predsednik Parlamenta Gramoza Ruči interveniše, Rama je morao da napusti sednicu.

Fotografiju na kojoj se vidi kako Haša pogađa jajima Ramu objavio je bivši premijer Salji Beriša s porukom "Za prisutne - tost i jaja".

 

 

Portal Ljajmi fundit je prenio da je Haša Ramu gađao jajima dok je premijer bio za govornicom, a nakon toga je, kažu, usledio sukob poslanika sa čuvarima reda u parlamentu.

Istovremeno sa početkom plenarnog zasedanja albanskog parlamenta ispred zgrade okupio se veliki broj učenika i studenata, koji su u više gradova Albanje protestovali u16 dana. Oni su tražili od Ramine vlade da ispuni njihove zahteve koji se uglavnom odnose na bolje uslove studiranja.

Šta je zapravo "egging"?

"Egging" (sirov prevod: jajanje) je čin bacanja jaja na ljude ili imovinu. Jaja su obično sirova, ali mogu biti tvrdo kuvana ili pokvarena.

Bacanje jaja na političare je dobro poznat oblik protesta, a "egging" automobila ili kuća može se vršiti kao oblik vandalizma, sa razlogom ili bez njega, ali se na nekim mestima jaje baca iz benignih ili slavljeničkih razloga.

"Žrtve" imaju pravo na naknadu štete - i to zakonski

"Žrtve" gađanja jajima mogu imati pravo na novčanu nadoknadu za troškove popravke i čišćenja, kao i za popravku ili zamenu oštećene imovine.

Republika

Foto: Tanjug-AP

Jaja, gađanje jajima

Uobičajene optužbe u vezi sa "egging"-om su oštećenje imovine, vandalizam i stres. U ozbiljnijim slučajevima u kojima su nastale povrede, počinioci mogu biti optuženi za napad i novčano kažnjeni.

Protest jajima

Ponekad se bacaju jaja na ljude ili zgrade kao oblik protesta. Osobe visokog profila koje su do sada pogođene su: Dejvid Kameron, Stiv Balmer, Miloš Zeman, Bronislav Komorovski, Arnold Švarceneger, Džon Preskot, Helmut Kol, Nik Grifin, Dejvid Blejn, Ričard Prebl, Ed Miliband, Najdžel Faraž, Džon Tsang, Luis Fortunjo, Rafael Korea, Harold Vilson, Viktor Janukovič, Luiza Inasio da Silva, Frejzer Ening, kao i oni koje smo ovde spomenuli.

Jaja kao tradicija

Jaje se ponekad povezuje sa određenim događajima i praznicima.

U delovima Velike Britanije i Sjedinjenih Država, 30. oktobar se naziva "Noć nestašluka“, kada tinejdžeri trljaju sapunice po prozorima automobila, prskaju grafite, uzvikuju psovke, bacaju jaja na kuće, ukrašavaju drveće toalet papirom i trče daleko nakon zvonjenja na vratima.

U Brazilu je uobičajeno bacati jaja na nekoga na njegov rođendan, sa ili bez njegovog pristanka, kao prijateljska šala. Obično se posle jaja čoveku sipa brašno i na glavu, sa idejom da se "na glavi pravi kolač“. Tradicija je nastala 1980-ih, u Meksiku, gde je bilo uobičajeno da se razbiju "kaskaroni“ (ljuske od jajeta) na nečijoj glavi na rođendanskoj zabavi kao zavet sreće. Jaja su obično bila punjena konfetima i farbana bojom ili bojicama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading