RUSKI AMBASADOR UPOZORAVA: Britanija suviše duboko u sukobu u Ukrajini! OPASNO JE

Autor:

Svet

04.11.2022

13:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Situacija u Ukrajini.

RUSKI AMBASADOR UPOZORAVA: Britanija suviše duboko u sukobu u Ukrajini! OPASNO JE

Foto: Tanjug/AP

Velika Britanija je "preduboko" u ratu u Ukrajini, upozorio je ruski ambasador - istovremeno insistirajući na tome da ruski lider Vladimir Putin neće upotrebiti nuklearno oružje u napadu uprkos nizu pretnji.

Diplomata Andrej Kelin tvrdi da ima dokaze o učešću britanskih specijalnih snaga u ukrajinskom napadu dronom na rusku crnomorsku flotu, za koje tvrdi da ih je preneo svom britanskom kolegi.

Govoreći za Skaj njuz Kelin je rekao: "Mi savršeno znamo za učešće britanskih stručnjaka u obuci, pripremi i izvođenju napada na rusku infrastrukturu i ruske flote u Crnom moru".

Kelin je rekao medijima da će dokazi biti objavljeni "uskoro", prenosi Dejli mejl.

-Opasno je jer eskalira situaciju. To može da nas dovede do situacije... Neću reći "bez povratka", jer je povratak uvek moguć. Ali u svakom slučaju, treba izbegavati eskalaciju. Ovo je zapravo upozorenje da je Britanija previše duboko u ovom sukobu. To znači da situacija postaje sve opasnija, smatra on.

Ambasador je takođe insistirao da predsednik Rusije želi sporazumno rešenje rata u Ukrajini.

-Potreban nam je određeni ishod, ishod pregovora i ne krijemo se od pregovora, dodaje.

 Međutim, ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli oštro je odbacio tvrdnje ruskog ambasadora, tvitujući izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja nije pronašla dokaze o neprijavljenim nuklearnim aktivnostima u oblastima koje je predložila Rusija.

- Svet vidi kroz kontinuiranu Putinovu kampanju dezinformacija. Neosnovane optužbe Rusije su saslušane, istražene i odbačene. Pozdravljam nezavisan izveštaj IAEA koji je otkrio da nema neprijavljenih nuklearnih aktivnosti Ukrajine, tvitovao je on.

Međutim, Kelin je sugerisao da bi bilo kakvo rešenje moglo zahtevati da neke ruske trupe ostanu u Ukrajini kako bi zaštitile rusko stanovništvo – nešto što je vlada u Kijevu odbacila.

-Ako budemo morali da zaštitimo rusko stanovništvo koje trenutno naseljava sve ove oblasti, naravno da će nam trebati ruske trupe da ostanu tamo, rekao je on.

Kelin je insistirao da Rusija nema nameru da koristi nuklearno oružje u sukobu.

-Nuklearni rat se ne može dobiti i nikada ga ne treba voditi. Čvrsto se držimo ove izjave. Nećemo koristiti nuklearno oružje jer je dizajnirano za različite svrhe, naveo je on.

Rusija je ranije upozorila na "opasne posledice" nakon što je pozvala ambasadorku Velike Britanije da joj pokaže "dokaze" da je Britanija pomogla u planiranju napada na Severni tok i Crnomorsku flotu.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading