PANIKA U VELIKOJ BRITANIJI! Gasa imaju samo za narednih 9 dana!

Autor:

Svet

29.10.2022

09:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija koja je vlasnik Britiš Gasa objavila dramatične podatke.

PANIKA U VELIKOJ BRITANIJI! Gasa imaju samo za narednih 9 dana!

Foto: pixabay.com

Velikoj Britaniji je ostalo zaliha gasa za još samo devet dana, upozorili su glavešine Britiš gasa koji je nalazi u vlasništvu multinacionalne kompanije Sentrika, a preneli britanski mediji.

Nakon pregleda skladišta utvrđeno je da je situacija alarmantna. Kompanija Sentrika, koja se bavi energetskim sistemima širom sveta, objavila je da Velika Britanija ima neke od najnižih nivoa skladišta gasa u Evropi, u poređenju sa Nemačkom koja ima rezerve za 89 dana, Francuskom 103 i Holandijom 123.

Otvoreno problematično skladište za gas

Ova kompanija ponovo je otvorila svoje skladište gasa Rough kod istočne obale Engleske sa oko 20 odsto svog prethodnog kapaciteta, što je dovoljno da zagreva milion domova tokom 100 dana ove zime. Zemlje širom Evrope prave zalihe gasa uoči zime jer je snabdevanje ruskim gasovodom opalo, ali Britanija je imala vrlo malo skladišnih kapaciteta od zatvaranja Rougha 2017. godine.

Republika

Foto: pixabay.com

gas

Sa kapacitetom od skoro 120 milijardi kubnih metara, to je bilo najveće skladište gasa na moru u zapadnoj Evropi, ali je postalo neprofitabilno nakon tehničkih problema i dužeg remontovanja. Međutim, nakon ruske invazije na Ukrajinu i sve veće zabrinutosti oko snabdevanja gasom ove zime, Sentrika je nadogradila postrojenje i počela da puni lokaciju početkom jeseni. Sada postoji oko 20 milijardi kubnih metara gasa na lokaciji, a kapacitet ove zime će dostići do 30 milijardi kubnih metara, što je ekvivalent za oko devet LNG tankera.

- Ovo bi moglo da zadovolji verovatno 3-4 odsto potražnje u kućama u Velikoj Britaniji tokom zimskog vrhunca grejne sezone - rekao je izvršni direktor Sentrike Kris O'Ši, dodajući da bi to moglo da zagreje milion domova za 100 dana, a čak i sa 20 odsto od prethodnog kapaciteta, Rough je najveće skladište gasa u Velikoj Britaniji i dodaje 50 odsto kapacitetu skladišta gasa u Velikoj Britaniji, iako to zaostaje za evropskim zemljama.

Republika

Foto: pixabay.com

gas

- Oduševljen sam što smo uspeli da vratimo Rough u skladišne operacije za ovu zimu nakon značajnih ulaganja u inženjerske modifikacije. Naš dugoročni cilj ostaje da pretvorimo polje Rough u najveće svetsko skladište metana i vodonika, jačajući energetsku bezbednost Velike Britanije, isporučujući sistem nulte neto električne energije do 2035, dekarbonizaciju industrijskih klastera Velike Britanije, kao što je region Hamber do 2040 , što će pomoći ekonomiji Velike Britanije tako što će postati neto izvoznik energije - kazao je O'Ši, objasnivši da je ovo ipak kratkoročno rešenje.

Kratkoročno rešenje

- Kratkoročno, mislimo da Rough može pomoći našem energetskom sistemu skladištenjem prirodnog gasa kada postoji višak i proizvodnjom ovog gasa kada je zemlji potreban tokom zahlađenja i vršne potražnje.Rough nije srebrni metak za energetsku bezbednost, ali je ključni deo niza koraka koji se mogu preduzeti da se pomogne Velikoj Britaniji ove zime - zaključio je direktor Sentrike.

Republika

Foto: pixabay.com

gas

Moguća neprestana isključena struje

Ovo saopštenje dolazi nakon što je Nacionalna mreža ESO (operater elektroenergetskog sistema) upozorila Britance da bi se mogli suočiti sa planiranim dnevnim isključenjima struje od po tri sata ako ove zime bude nestašice gasa. Ovo je bio najgori scenario predstavljen u izveštaju prošlog meseca - ali operateri sistema insistiraju da je "malo verovatno" da će do toga doći. Ipak, postoji i plan po kojem bi moglo doći i do neprekidnog isključenja struje ukoliko sistem tokom zime bude preopterećen. Za sada se još ne zna kakav scenario će biti primenjen, jer, kako kažu zvaničnici, sve zavisi od "situacije na terenu" i "kretanja na tržištu".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vajar

29.10.2022 19:31

E bas mi je zao