PUTIN NEĆE MOĆI DA LANSIRA NUKLEARKE: Visokorangirani zapadni oficiri otkrivaju šta će ruskog predsednika sprečiti da upotrebi bojeve glave

Autor:

Svet

21.10.2022

20:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovakvo naoružanje nije upotrebljeno u ratu još od 1945. kada su Amerikanci bacili dve bombe na Japan.

PUTIN NEĆE MOĆI DA LANSIRA NUKLEARKE: Visokorangirani zapadni oficiri otkrivaju šta će ruskog predsednika sprečiti da upotrebi bojeve glave

Foto: Tanjug/AP

Raste strah od moguće ruske upotrebe nuklearnog oružja zbog, kako navodi San, njenih katastrofalnih rezultata u ratu u Ukrajini.

Međutim, dva bivša zapadna visokorangirana vojna lica ne veruju da će do toga doći, budući da će Putina u tim namerama verovatno sprečiti njegov sopstveni komandni lanac.

Američki general-potpukovnik Ben Hodžis, bivši komandant američke vojske u Evropi, koji je sada u penziji, veruje da bi Putinova naređenja mogla biti poništena od strane "hladnijih glava".

Foto: Wikipedia

Ben Hodžis

A njegovo mišljenje deli i penzionisani oficir britanske vojske pukovnik Ričard Kemp, koji je rekao da će ruski predsednik "imati problem".

Što više Ukrajinci napreduju na frontu, strahuje se, to se Putin više suočava sa "saterivanjem u ćošak" jer njegova lična budućnost sada zavisi od uspeha u ratu.

Jedna od poslednjih opcija koje mu preostaju jeste korišćenje nuklearnog oružja, bilo u vidu probnog lansiranja ili na samom bojnom polju.

Eksplozija nuklearke u ratu nije se dogodila otkako su Amerikanci bacili dve bombe na Japance da bi okončali Drugi svetski rat 1945. godine.

Zapadne sile bi, zbog te mogućnosti, mogle biti suočene sa dodatnim pritiskom da uđu u rat, što bi dodatno povećalo izglede da Putinova operacija preraste u Treći svetski rat.

Uprkos tome što sve paranoičniji predsednik Rusije može zatražiti lansiranje nuklearki, postoje oni unutar njegove vojske koji bi mogli da ga zaustave.

Foto: Wikipedia

Ričard Kemp

General Hodžis i pukovnik Kemp složili su se da postoji vrlo mala prednost na bojnom polju koja se može dobiti korišćenjem taktičkog nuklearnog oružja - oružja malog kapaciteta dizajniranog za upotrebu na liniji fronta.

I dok bi to verovatno imalo psihološki uticaj, to bi jednostavno poslužilo da izazove međunarodnu osudu protiv njega i dalju podršku Ukrajincima.

Ruske nuklearne udare mora zvanično da odobri Putin, koji koristi malu aktovku poznatu kao "Čeget" - ruski ekvivalent takozvanoj "nuklearnoj fudbalskoj lopti" američkog predsednika.

Kućište, međutim, ne sadrži dugme za lansiranje - već umesto toga prenosi naređenja za lansiranje Glavnom štabu.

A onda ovaj kadar visokih oficira, na čelu sa generalom Valerijem Gerasimovim, mora da napravi aranžmane za nuklearni udar.

Oni zatim prenose šifre ovlašćenja pojedinačnim komandantima oružja.

Dakle, postoji više vojnih nivoa koje Putinova naređenja moraju da prođu pre nego što se nuklearna bomba lansira.

Podsetimo, Zapad je u sve većem strahu od mogućnosti da ruski predsednik pokrene demonstraciju nuklearne sile detonacijom smrtonosne bojeve glave iznad Crnog mora.

Sekretar odbrane Ben Volas je u ponedeljak hitno otišao u Vašington na razgovore o kriznim situacijama usred sve veće zabrinutosti da će Putin lansirati nuklearke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Mustafa Strašni

27.10.2022 09:29

Za'ebali ste se... stručnjaci...

Čedo

15.11.2022 22:28

Udariće on I te kako pošto bagra oće da 7ništi ne samo RUSIJU nego I celo pravoslavlje!!

Tinto Bronz

16.11.2022 13:29

@Čedo - Ma ne bi ga on bačio da je samo zbog Rusije, ali kad je u pitanju Srbija, onda on nema dilemu.

Čedo

19.12.2022 23:29

Što babi milo to joj se I snilo!!