BOJNE ŽIVOTINJE KAO ADUTI NA FRONTU: Tamo gde ne može vojnik i moderna tehnologija, na scenu stupaju neki drugačiji borci (FOTO)

Autor:

Svet

23.10.2022

08:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Životinje su u ratovima bile često žrtvovane.

BOJNE ŽIVOTINJE KAO ADUTI NA FRONTU: Tamo gde ne može vojnik i moderna tehnologija, na scenu stupaju neki drugačiji borci (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

U ratu bez milosti ni ljudski život ne vredi bogzna koliko, životinjski pogotovo. Zbog toga su kroz istoriju žrtvovane u opasnim misijama, a slična sudbina im je namenjena tokom ruske invazije na Ukrajinu.

I pored velikog tehnološkog napretka u vojnoj industriji proteklih godina, prirodne sposobnosti morskih sisara još su nenadmašne u poređenju sa bilo kojim robotom za podvodnu detekciju.

Još 2012. američki stručnjaci su objavili da će postepeno ukidati ovaj program i životinje zameniti robotima. Pokrenuto je i istraživanje, za koje je izdvojeno više od 90 miliona dolara, da bi roboti zamenili životinje do 2017, ali od toga nije bilo ništa.

Ruskoj vojsci su na raspolaganju i dresirani beli kitovi, beluge, psi, orlovi, sokolovi..., ali i golubovi, već pomalo zaboravljeni u vreme modernih komunikacija.

Republika

Foto: Tanjug/AP

kit

 

Na straži i kad spava

Rusija može upotrebiti delfine za borbu protiv ukrajinskih diverzanata u Crnom moru, piše američki vojni portal 19FortiFajv, pozivajući se na podatke američkog pomorskog instituta.
Prema rečima kolumniste Blejka Stiluela, specijalno obučene morske životinje uspešno se koriste za otkrivanje podvodnih mina i vojnih ronilaca.

- Sprečiti diverzante i specijalce da ne uđu u luku je težak zadatak, koji zahteva konstantnu budnost ili posedovanje najnovijih vojnih tehnologija. Šta u toj situaciji može da se uporedi sa životinjom koja je uvek svesna, čak i kada spava, konstatuje Stiluel.

Analitičari pretpostavljaju da su delfini korišćeni za otkrivanje ronilaca koji bi mogli da sabotiraju brodove u luci, a angažovani su i na zaštiti nedavno miniranog Krimskog mosta.

Krvoločne foke

Ribari na krajnjem severu Norveške bili su iznenađeni kada im je prišao beli kit beluga, koji se mazio i izvodio razne trikove. Pozvali su stručnjake, koji su posumnjali da se možda radi o ruskom kitu-špijunu, a ronilac je primetio da mu je na kaišu pričvršćena kamera. Na ćirilici je pisalo "Oprema Sankt Peterburga".

Rusi su, naravno, demantovali, tvrdeći da oni ne upotrebljavaju dresirane beluge i da ne mogu da im pomognu u istrazi. Norvežani su potom podigli uzbunu na viši nivo jer su pretpostavili da je odbegli kit vlasništvo ruske mornarice stacionirane u luci Murmansk, gde je komanda Severne flote.

U vojne svrhe se koriste i foke, koje su naučene da roniocima-diverzantima pregrizu dovod vazduha ili da ih rastrgnu kao psi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

delfin

 

Mačkin rep kao antena

Veruje se da su Rusi uspeli ono što stručnjacima CIA nije uspelo: da stvore mačke-špijune, idealne za skupljanje informacija u neprijateljskoj pozadini. Ideja je nastala kada su se agenti sastajali u parkovima i videli mačke koje slobodno šetaju i na njih niko ne obraća pažnju. U mačku se ugrađuje prisluškivač, a rep praktično služi kao antena. CIA je čitavih pet godina radila na ovom projektu, potrošeno je deset miliona dolara, a onda je "prototip" neslavno završio - pregazio ga je automobil.


Psima na tenkove

Još u Drugom svetskom ratu je Crvena armija koristila pse u borbi protiv nemačkih tenkova. Pas je jurio na tenk misleći da ga tamo očekuje hrana. Pred početak misije, psi nisu hranjeni nekoliko dana. Dresirani su tako što im je meso pružano iz donjeg otvora na tenku kada pritrče, a uvežbavani su da bez ikakvog straha trče prema meti. Pas pritrči i podiđe pod tenk, detonator se zakači za metal i bomba eksplodira. Na taj način su dignuta u vazduh 304 nemačka tenka, a jedini problem je bio što su se pojedini psi plašili i trčali nazad - na svoje tenkove.

Republika

Foto: Tanjug/AP

foka

 

Dronovi na meti orlova


Dresirani orlovi i sokolovi idealni su za lov na dronove, koje instinktivno napadaju. Kako su naučnici utvrdili, oni ne jure za metom, već joj presecaju put, pa se sada razmatra da se na osnovu toga stvore bespilotne letelice koje bi presretale i uništavale neprijateljske.
Poznato je da su u Kremlju angažovani jastrebovi-kokošari. Njihov glavni zadatak je zaštita listova zlata na kupolama crkava od kljucanja vrana. Međutim, niko ne sumnja da su, osim za ove javne i zvanične potrebe, ove ptice planirane i da uništavaju dronove.


Leteći poštar i u vreme interneta


Mnogi misle da je u vreme modernih komunikacija vreme pregazilo golubove, kao pouzdane prenosioce poruka. Masovno su angažovani tokom Prvog i Drugog svetskog rata, a jedan od njih, nazvan Golub 48, čak je i odlikovan jer je, osim nemačkih snajpera i bombi, uspeo da preživi i napad jastreba i isporuči telegram. Pošto je "predao" izveštaj, operisane su mu teške povrede i postao je slavan.


Kako kažu vojni eksperti, ove ptice i danas mogu da budu korisne, pogotovo u situacijama kad zakaže tehnologija i "svemoćni" internet.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading