FRONT I NA NEBU: Maskovi sateliti mogu da reše ishod rata u Ukrajini

Autor:

Svet

23.10.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki i sistemi Ilona Maska od ogromne pomoći ukrajinskoj vojsci jer otkrivaju položaje i pokrete Rusa.

FRONT I NA NEBU: Maskovi sateliti mogu da reše ishod rata u Ukrajini

Foto: Tanjug/AP

Ilon Mask

Uporedo s ratom na zemlji i vazduhu, traje bespoštedni okršaj i u svemiru. Ruski i američki sateliti vode borbu za svaki snimak i svaku informaciju o pokretima i namerama suprotstavljenih strana.

Koliko su moderne tehnologije bitne kada je prevaga na frontu u pitanju, govori i opšta uzbuna koja se podigla kada je američki multimilijarder Ilon Mask izjavio da će neko, Ukrajina ili Pentagon, morati da plati korišćenje satelita. Ukrajinske trupe na terenu su odmah počele da prijavljuju probleme sa pristupom sistemu Starlink.

- Vojnici panično zovu i traže pomoć - javljali su mediji, ali je Mask kasnije ipak povukao svoj zahtev.

Starlink je mreža sastavljena od najmanje 1.460 satelita, koji trenutno pokrivaju oko 88 odsto površine planete signalom interneta. Prema rečima stručnjaka, aktiviranje ovog satelitskog sistema nad Ukrajinom je bilo veliko iznenađenje, čak i za ljude iz tehnološkog sveta jer još nije komercijalno dostupan ni svuda u Americi, a kamoli u istočnoj Evropi.

Republika

Foto: Profimedia, Pixabay

 

 

Početkom marta, general Džon Rejmond, komandant Svemirskih snaga Amerike, saopštio je da su komercijalni igrači u vazduhoplovnoj industriji bili od velike pomoći Kijevu na početku rusko-ukrajinskog sukoba. Njegova izjava je usledila pošto je Maskova kompanija "Spejs eks" saopštila da je Ukrajini isporučila 15.000 kompleta svog satelitskog komunikacionog sistema, koji, prema izveštajima zapadnih medija, pomaže ukrajinskim trupama da gađaju artiljerijom ruske položaje.

U međuvremenu, ni Rusija nije sedela skrštenih ruku, pa je lansirala u orbitu satelit kosmos-2560 vojne namene.

- Lansiranje je izvedeno sa državnog istraživačkog aerodroma Pleseck. Ponela ga je raketa angara 1.2 - saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Zabrinutost Zapada i NATO je izazvala i vest iz avgusta da je ruska raketa uspešno lansirala iranski satelit za daljinsko otkrivanje, a što je pokazao video-snimak koji je ruska svemirska agencija emitovala na Jutjubu.

List Vašington post je tim povodom objavio da su američki zvaničnici zabrinuti zbog svemirske saradnje između Rusije i Irana.

- Strahujemo da će satelit ne samo pomoći Rusiji u Ukrajini već će Iranu pružiti i opasnu mogućnost da prati potencijalne vojne ciljeve u Izraelu i na Srednjem istoku - rekli su izvori u SAD.

Poslednji model

Ukrajina je prva zemlja van NATO, odnosno van međunarodne obaveštajne koalicije Fajv ajs, koja je dobila pristup najmodernijim špijunskim satelitima. Američki obaveštajci već dugo sarađuju s ukrajinskom vojskom, a na stolu su fotografije i video-snimci sa satelita i informacije iz elektronskih komunikacija.
Tim satelitima upravlja američko ministarstvo odbrane i agencije za izviđanje. Same specifikacije satelita nisu poznate van američkih vojnih krugova, ali stručnjaci navode da je u pitanju poslednji model iz programa kihol (ključaonica).


Jurnjava u svemiru

Zanimljivo je i da je satelit tipa KH-11 već imao obračun s ruskim snagama. Naime, 2020. pojavile su se informacije da ga je pratio ruski satelit, najverovatnije kosmos-2552. Najverovatniji cilj ovog svemirskog uhođenja je bilo merenje veličine ogledala na KH-11, čime bi ruska strana mogla da izračuna domet i širinu područja koje ovaj satelit snima.
I sam direktor Agencije za izviđanje Amerike Kristofer Skols upozorio je da su Rusija i njeno rukovodstvo odlučni da konflikt prenese i u orbitu.


Detalji o američkom satelitu KH-11

- lansiran u avgustu 2013.
- pravi fotografije visoke rezolucije i u noćnim uslovima
- snimio kolone ruskih i beloruskih trupa koje se kreću ka ukrajinskoj granici

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading