PUTIN U ŠOKU! Bio siguran da je KRIMSKI MOST nedodirljiv! Čuvao ga sa 20 MOĆNIH ORUŽJA, istrenirao čak i DELFINE da na njega paze!

Autor:

Svet

08.10.2022

19:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusi su čuvali most s 20 moćnih oružja - od ronioca, raketnih sistema S-400, aviona Su-30 do protivvazdušne obrane Pantsir S-1 i Tor.

PUTIN U ŠOKU! Bio siguran da je KRIMSKI MOST nedodirljiv! Čuvao ga sa 20 MOĆNIH ORUŽJA, istrenirao čak i DELFINE da na njega paze!

Foto: Tanjug/AP, Youtube/REAL SCIENCE, Pixabay

Vladimir Putin spreman da upotrebi sve protiv sveta

Subotnje jutro nije započelo dobro za rusku vojsku i Vladimira Putina. Ukrajinci su, iako još nepotvrđeno, ruskom predsedniku poslali za jedan dan zakasneli rođendanski poklon na Kerčki most.

 

 

Mostom se dičio, otvorio ga 2018. godine i tom prilikom celom rutom odvezao kamion kako bi obeležio simbol ruskog Krima. Jutros je u šest sati tu 19 kilometara dugu, jedinu vezu između Krima i Rusije čija je gradnja koštala četiri milijarde dolara, zatresla jaka eksplozija. Detonacija je ubila tri osobe, zapalila okolna vozila i urušila deo mosta za drumski saobraćaj. Šine na mostu, prema ruskim tvrdnjama, ostale su neoštećene.

O mogućem napadu na most prvi put se polemisalo pre pet meseci kad je predstavnik Nacionalnih oružanih snaga Litvanije Janis Slaidiņš, na radiju rekao kako postoji ta mogućnost. Ruski mediji na najavu su odgovorili sa smeškom. Na ruskom portalu KP nabrojali su celi asortiman oružja s kojim raspolažu njihovi neprijatelji i onda jednostavno konstatovali: "Most je zaštićen od napada."

Republika

Foto: Twitter

Krimski most

 

Samouvereni, nisu bili bez pokrića, nego su stav temeljili na defenzivnim mehanizmima koji su se brinuli za sigurnost mosta. Nabrojali su čak 20 moćnih oružja zbog kojih je most nemoguća meta, od ronioca, raketnih sistema S-400, aviona Su-30, sistema protivvazdušne obrane Pancir S-1 i Tor, do, ni manje ni više, vojnih delfina.

Od raketnih napada glavna obrana mosta snažni su zemlja-vazduh raketni sastavi S-400. U samoj blizini se nalaze dva takva puka koje čine obrambenu kupolu dometa od 400 kilometara, a vrednost jednog sastava procenjuje se na 300 miliona dolara. Tu su i dva ranije spomenuta slabija sastava, Pancir S-1 i Tor. Ako bi Ukrajinci most napali vazdušnim putem, dronovima ili avionima, u let kako bi zaštitili rusku infrastrukturu upustili bi se avioni Su-30 ili Yak-38, piše Jutanji.

Podmorje mosta Rusi su osigurali vojnim roniocima, električnim senzorima na nosačima, specijalnim jedinicama u čamcima i delfinima. Iako apstraktni vojni alat, delfini nisu ništa neuobičajeno. Baza ruskih u luci je Sevastopolj, a ta divizija borbenih delfina je do 2014. godine i ruskog pripajanja Krima pripadala ukrajinskoj vojsci.

- Delfini bi bili idealni za ubijanje ljudskih ronioca. Brzi su, pametni i snažni. Još nema dokaza da su trenirani da to čine, ali kad bi bili, svaki noćni ronilac bio bi potencijalna meta - pričao je Andrej Lambert, profesor pomorske istorije na King‘s College u Londonu, opisujući morske vojnike za američki NP. Trenutno je jedna od primarnih misija delfina detekovanje podvodnih mina korištenjem eholokacije (op.a. sonara).

Republika

Foto: Tanjug/AP

Krimski most

 

- Tako bez problema pronalaze stvari koje ostaju sakrivene mehaničkim i elektroničkim alatima, a i manja je verovatnoća da će detonirati mine - navodio je za PRX‘s The World, Sam LaGrone urednik USNI vesti.

Drugo nesvakidašnje oružje koje Rusi koriste u obrani podmorja Krečkog mosta je sastav "Peraja". Radi se o svojevrsnom sastavu sonara koji služi za odbijanje ronioca, a pritom se služi glasnim zvukovima. Kad ronilac dođe na 300 metara od mosta sistem mu pošalje glasan pištanj upozorenja. Ako ga ne posluša i dođe na 100 metara, intenzitet zvučnog signala se pojačava i počinje izazivati snažnu bol u glavi vojnika, a može rezultirati i smrću.

U neposrednoj blizini mosta zabranjeni su letovi dronova. Da se to poštuje brine se služba za elektronsko ratovanje. Most štite i obalska straža granične službe FSB-a, Crnomorska flota i posebna mornarička brigada Ruske garde koja patrolira  protivdiverzantskim čamcima, a osoblje je naoružano i bacačima granata.

Republika

Foto: Twitter

Krimski most

 

Usprkos svemu tome, most je napadnut. Vojni analitičar Majkl Klark za Sky News je to opisao velikim poniženjem za Rusiju, ali još u maju su u KP-u zapretili šta će se dogoditi napadnu li Krečki most.

- U Kijevu postoji osam mostova preko Dnjepra: dva železnička, tri drumska, jedan pešački i dva za metro. Hoće li predsednik Ukrajine i njegovi istomišljenici, nakon što su pogođeni našim "Kalibrima" ili "Bodežima", morati plivati ​​na posao? - napisali su preporuku ruskoj vlasti na portalu KP, no pitanje je hoće li pretnju i ostvariti.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading