IMA LI PROSTORA ZA NOVE SANKCIJE RUSIJI? Diplomate upozoravaju: Evropska unija može biti veći gubitnik, evo i ZAŠTO!

Autor:

Svet

22.10.2022

13:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamrzavanje imovine i zabrana putovanja u EU uvedeni su za 1.239 pojedinaca i 116 kompanija.

IMA LI PROSTORA ZA NOVE SANKCIJE RUSIJI? Diplomate upozoravaju: Evropska unija može biti veći gubitnik, evo i ZAŠTO!

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Otkako je Vladimir Putin započeo invaziju na Ukrajinu, Rusija je podvrgnuta najtežim sankcijama od bilo koje zemlje na svetu.

Kao supersila koja ima fosilna goriva, Rusija više nije u mogućnosti da izvozi ugalj u Evropsku uniju i uskoro će izgubiti 90 odsto svoje prodaje nafte bloku. U drugom pravcu, EU je zabranila izvoz stotina robe u Rusiju, od visokotehnoloških vojnih kompleta i poluprovodnika koji bi mogli da pomognu ruskoj vojsci, do šminke, tašni i odeće koja bi mogla doneti priličan profit ruskim preduzetnicima, podseća britanski Gardijan.

Zamrzavanje imovine i zabrana putovanja u EU uvedeni su za 1.239 pojedinaca i 116 kompanija.

Na listi su Putin, njegovi najmoćniji pomoćnici i novinarke u državnim medijima, oligarsi i generali, kao i neke od najvećih ruskih banaka i proizvođača oružja.

Ali nakon osam rundi sankcija EU, apetit za dalje mere se smanjuje.

-Države članice rade na dodatnim mogućim merama, ali moramo da vidimo obim, jer smo do sada usvojili toliko toga da je prostor prilično ograničen, rekao je visoki zvaničnik EU.

-To je činjenica, dodao je.

Najglasnije pristalice Ukrajine u EU smatraju da bi blok mogao da ide dalje.

-Naše sankcije funkcionišu, ali naše sankcije, nažalost, nisu dovele do rezultata koji smo očekivali, rekao je predsednik Litvanije Gitanas Nauseda novinarima kada je stigao na samit EU u četvrtak.

-Mislim da imamo veliki potencijal da pojačamo naše sankcije i da ih pooštrimo, dodao je.

Baltičke države i Poljska imaju dugačku listu - zabranu tečnog naftnog gasa, koji se koristi za grejanje i gorivo, kao i prekid saradnje sa Rusijom na nuklearnoj energiji. Oni takođe žele da zatvore rupe u ranijim sankcijama zabranom civilnih dronova, pametnih telefona i ubrzanjem okončanja trgovine određenim metalima.

Čini se, piše Gardijan, da neće ostati kamen na kamenu: grupa želi da zabrani prodaju specijalizovanih frižidera za vino, luksuz koji je zaboravljen sa ranijih lista.

Danska, Švedska i Finska u velikoj meri podržavaju te ideje, ali se smatra da su mnoge zapadnoevropske države, Nemačka, Francuska i Belgija, oprezne u pogledu novih sankcija. Berlin tvrdi da je ostalo još malo za uvođenje sankcija, iako nemački zvaničnici kažu da se ne protive daljim merama.

Jedan diplomata je sugerisao da neke predložene sankcije su rizik i mogu više da naškode Evropi nego Rusiji: "Ako naudimo sopstvenoj ekonomiji, a na vlast dođu ekstremna desnica i ekstremna levica, pro-putinske snage, onda Putin pobeđuje.

EU je takođe sve više fokusirana na zemlje koje pomažu u ratnim naporima Rusije.

Ove nedelje je blok uveo sankcije trojici visokih iranskih komandanata i kompaniji koja razvija takozvane "bespilotne letelice kamikaze“ koje je Rusija koristila za napad na Ukrajinu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading