OPASNA BLAMAŽA KIMOVIH RIVALA: Južna Koreja pogodila samu sebe!

Autor:

Svet

06.10.2022

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon uspešnog lansiranja balističkog projektila Severne Koreje odmah usledila reakcija Seula, čija se raketa srušila blizu grada od 200.000 ljudi i izazvala paniku.

OPASNA BLAMAŽA KIMOVIH RIVALA: Južna Koreja pogodila samu sebe!

Foto: Tanjug/AP

Vojska Južne Koreje izvinila se juče što je izazvala paniku stanovništva neuspešnim lansiranjem projektila tokom zajedničke vežbe s američkom vojskom, koja je bila odgovor na severnokorejsku balističku raketu ispaljenu dan ranije.

Trupe pod komandom severnokorejskog vođe Kim Džong Una lansirale su u utorak raketu koja je preletela teritoriju Japana i nakon leta dugog 4.600 kilometara pala u Pacifički okean. Ovo je bilo Kimovo prvo ispaljivanje balističkog projektila za pet godina, a južnokorejske i američke trupe odmah potom su u zajedničkim manevrima lansirale nekoliko projektila u more. Američke rakete su uspešno ispaljene, ali je južnokorejska hjunmu-2 otkazala ubrzo nakon lansiranja i srušila se blizu Kangunga, grada na istočnoj obali koji ima više od 200.000 stanovnika. Pukom srećom bojeva glava nije eksplodirala, već se samo zapalilo raketno gorivo, što je bilo dovoljno da izazove haos u gradu.

- Brojni stanovnici u panici su zvali gradsku upravu. U početku nismo znali šta se događa jer od vojske nismo primili nikakvo upozorenje da se odvijaju takve vežbe - rekla je neimanovana zvaničnica gradske uprave Kangunga.

Glavni štab južnokorejske vojske objavio je da nije bilo žrtava i da istražuje uzroke neuspešnog lansiranja.

Bajden i Kišida osudili Kimovu raketnu probu

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

Američki predsednik Džozef Bajden i japanski premijer Fumio Kišida osudili su raketnu probu koju je izvela Severna Koreja. Evropska unija je lansiranje balističke rakete preko japanske teritorije nazvala nepromišljenom i namernom provokativnom akcijom Pjongjanga, dok je generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao da lansiranje predstavlja kršenje rezolucije Saveta bezbednosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading