SVI PUTEVI VODE NA KRIM! Američki general "nacrtao" kako će izgledati dalja kontraofanziva: DVA GRADA SU KLJUČ UKRAJINSKE POBEDE! (VIDEO)

Autor:

Svet

05.10.2022

13:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Snažna kontraofanziva koju je Kijev pokrenuo početkom avgusta i u okviru koje su iz ruku Kremlja vraćeni brojni gradovi na jugu i istoku Ukrajine mogla bi da se završi čak na Krimu, prognoziraju Zapadni vojni stručnjaci, piše Dejli mejl.

SVI PUTEVI VODE NA KRIM! Američki general "nacrtao" kako će izgledati dalja kontraofanziva: DVA GRADA SU KLJUČ UKRAJINSKE POBEDE! (VIDEO)

Foto: printscreen

Kako navodi britanski tabloid, time bi se obistinile reči ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog izrečene u avgustu da je "rat počeo na Krimu i da će se na Krimu završiti".

Ipak, kako ističu zapadni vojni stručnjaci, ukrajinski put do pobede neće biti nimalo jednostavan, a da bi se zaista i odigrao, Kijev će prethodno morati da povrati nekoliko ključnih gradova.

Prema rečima američkog generala Bena Hodžisa, koji je sada zaposlen u Centru za anlizu evropske politike, glavni udar ukrajinske vojske na jugu zemlje mora da bude prema Hersonu, dok sekundarni napad trebao da se odvija kroz centar Donbasa prema Mariupolju, gradu koji je najviše bombardovan na samom početku ruske invazije na Ukrajinu.

Republika

Foto: youtube.com/DefenseLogisticsAgency

Ben Hodžis

Sa Hodžisom je saglasan i doktor Majk Martin, saradnik ratnih studija na Kraljevskom koledžu, koji ističe da je Kijev rešen da napravi i treći udar koristeći svoje rezerve kako bi podelio rusku liniju fronta i dodao novu nepoznatu u jednačini koja bi zadala nove muke ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i njegovim saradnicima u Kremlju.

Herson

Kako se objašnjava u analizi Dejli mejla, zadatak od presudne važnosti za ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i njegovu armiju je da povrati Herson, regionalnu prestonicu na jugu Ukrajine koja ima strateški značaj s obzirom na to da je smešten na mestu gde se Dnjepar uliva u Dnjepopetrovski zaliv i dalje u Crno more.

Republika

Foto: printscreen

 

- Njegovo preuzimanje lišilo bi Rusiju njenog jedinog držanja prstima na zapadnoj obali Dnjepra, ali isključilo bi svaki napad na Odesu, dalo bi dokaz laži o Putinovim lažnim referendumima i tvrdnjama o aneksiji, i otvorilo vrata za napad na Krimu - objašnjava se u analizi.

Ipak, prema proceni generala Hodžisa, razbijanje džepa u Hersonu moglo bi da potraje nedeljama.

- Sama Ukrajina nije dala vremenski okvir. Ali pobeda ovde, bila bi prekretnica od koje se Kremlj ne bi lako oporavio - navodi nekadašnji komandant vojske Sjedinjenih Američkih Država u Evropi.

Harkov-Donbas

Kada je reč o situaciji oko Harkova i u Donbasu, podseća Dejli mejl, situacija je do pre nekoliko nedelja izgledala drastično drugačije - Ukrajina je morala da se bori protiv dalekometnih napada na severu u Harkovu, dok je istovremeno ruska vojska snažno napredovala na jugu oko Bahmuta.

- Ali iznenadni ukrajinski kontranapad, pokrenut nakon što je Rusija premestila neke od svojih najboljih jedinica na jug da pomognu u odbrani Hersona, promenio je sve - konstatuje se u analizi i podseća da je rusko povlačenje sa severa bilo toliko užurbano da su Ukrajinci prijavili da su našli hranu koja još uvek stoji na šporetu kada su stigli u napuštene ruske logore, a zaplenjeno je na desetine vozila i stotine komada municije.

Republika

Foto: printscreen

 

Ako se tome doda da su Ukrajinci povratili i Liman, glavni transportni čvor u severnom Donjecku, što je priznalo i rusko ministarstvo odbrane, o čemu je Republika već pisala, prema objašnjenju generala Hodžisa jasno je da se otvorio put za napad na Lisičansk i Severodonjeck, gradove za čije osvajanje je ruska vojska potrošpila ogromne resurse.

- Odatle bi Ukrajina mogla da izabere da napadne bilo koju od regionalnih prestonica - gradove Donjeck i Lugansk - ili da ih zaobiđe i gurne na jug ka moru i gradu Mariupolju. Moj osećaj je da su operacije koje su sada u toku - severni krak koji se spušta od Harkova ka Donjecku, koji ide pravo ka Mariupolju. Mariupolj bi bio vredan dragulj u ukrajinskoj kruni - rekao je američki general.

Krim

Kako je on objasnio, ako Ukrajinska ofanziva uspe, nakon što bi bili vraćeni Herson i Mariupolj, usledio bi napad na Krim.

- Krim je nagrada. Pobeda će biti kada poslednji ruski vojnik pređe preko Kerčkog mosta - predviđa general.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Mark Herling, još jedan bivši američki general slaže se da je poluostrvo Krim glavna težnja zvaničnog Kijeva, ali je upozorio da će to biti "teška borba".

- Za razliku od ostatka Ukrajine, koji je prvenstveno ravan i otvoren, poluostrvo Krim je u velikoj meri odvojeno od kopna „močvarnim područjem", pa će ukrajinskim trupama biti znatno teže da izvode napade. Čak i pod pretpostavkom da su ruske snage u lošem stanju do trenutka kada dođe do bilo kakvog napada, ta činjenica Kijev i dalje čini izuzetno ranjivim i ograničava mogućnosti ukrajinske vojske da izvede operaciju - naglašava stručnjak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
ZV

31.10.2022 14:20

Ovaku bajku ni deca u vrtiću ne bi progutala . Da li su to stvarno generali SAD ? Pa kakva je to armija ako je ovakvi generali vode ? Sigurno su dobro izanalizirali bežaniju iz Avganistana .