NOBELOVA NAGRADA ZA HEMIJU: Priznanje dele 3 naučnika

Autor:

Svet

05.10.2022

10:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobitnici Nobelove nagrade za hemiju su Amerikanka Kerolin Bertoci, Danac Morten Meldal i Amerikanac K.Beri Šarples za razvoj bioortogonalne hemije.

NOBELOVA NAGRADA ZA HEMIJU: Priznanje dele 3 naučnika

Foto: Tanjug/AP

Ime ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost biće objavljeno sutra, za mir u petak, a za ekonomiju 10. oktobra.

Prethodno su dodeljene nagrade za fiziku i medicinu.

 

Nobelova nagrada fiziku

Švedska kraljevska akademija saopštila je juče da je ovogodišnja Nobelova nagrade za fiziku dodeljena trojici naučnika zbog izuzetnog doprinosa na polju kvantne informatike.

U obrazloženju se navodi da su trojica naučnika, Francuz Alen Aspe, Amerikanac Džon Klauzer i Austrijanac Anton Cajlinger zaslužni za otkrivanje načina na koji fotoni, elementarne čestice bez mase mirovanja i naelektrisanja, mogu biti povezane, ili „upletene", jedna sa drugom čak i kada su razdvojene velikim udaljenostima, prenosi AP.

Nobel za medicinu

Švedski genetičar Svante Pebo dobitnik je Nobelove nagrade za psihologiju ili medicinu zbog njegovih otkrića u vezi sa genomima izumrlih hominina i ljudskom evolucijom, objavljeno je danas u Stokholmu.


Nagradu je dodelila Nobelova skupština švedskog Instituta Karolinska i novčani iznos je 10 miliona švedskih kruna, što je više od 900.000 dolara.

Nobelov komitet je saopštio da je Pebo "postigao nešto naizgled nemoguće", kada je sekvencirao prvi genom neandertalca i otkrio da se Homo sapiens ukrštao sa neandertalcima, preneo je Si-En-En.

Dokazi za njegovo otkriće prvi put su se pojavili 2010. godine, kada je Pebo pronašao metode kako da izdvoji, sekvencira i analizira drevni DNK iz kostiju neandertalca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading