NOBELOVA NAGRADA PRODATA ZA 103,5 MILIONA DOLARA: Sav novac ide deci raseljenoj zbog rata u Ukrajini

Autor:

Svet

21.06.2022

07:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski novinar Dmitrij Muratov, jedan od prošlogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za mir, prodao je na aukciji svoju nagradnu medalju za rekordnih 103,5 miliona dolara, kako bi prikupio novac za decu raseljenu zbog rata u Ukrajini.

NOBELOVA NAGRADA PRODATA ZA 103,5 MILIONA DOLARA: Sav novac ide deci raseljenoj zbog rata u Ukrajini

Foto: youtube/Nobel Prize

Sav prihod od aukcije, koja je održana u ponedeljak na Svetski dan izbeglica, namenjen je humanitarnom Dečijem fondu Ujedinjenih nacija (UNICEF) za raseljenu decu u Ukrajini "Heritidž okšens", koji je i sproveo prodaju medalje u Njujorku.

Prema navodima američkoh medija, aukcijom Muratovljeve nagrade oboren je rekod prodaje bilo koje medalje koja se dobija za Nobelovu nagradu, koja je prodata na aukciji, imajući u vidu da je prethodni rekord bio nešto manje od pet miliona dolara.

Muratov, jedan od osnivača lista Novaja Gazeta, prošle godine je dobio Nobelovu nagradu za mir zajedno sa filipinskom novinarkom Marijom Resom zbog, kako je naveo komitet za dodelu Nobelove nagrade, "napora da obezbede slobodu izražavanja, koja je preduslov demokratije i trajnog mira".

List Novaja Gazeta, koji je oštar kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina i njegove vlade, obustavio je rad u Rusiji u martu nakon, kako se tvrdi, upozorenja koje je dobio od države zbog mnačina na koji pokriva rat u Ukrajini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading