BRITANSKI MEDIJI PREDVIĐAJU PUTINOV KRAJ: Ovo su znakovi poraza Rusije u ratu sa Ukrajinom

Autor:

Svet

18.09.2022

06:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski portal "Dejli mejl" piše da je Vladimir Putin izgradio svoju diktaturu na dva osnovna temelja: nemilosrdnoj kontroli nad svojom nacijom, bilo da je odbacivao njeno bogatstvo sa svojim prijateljima ili utišao glasove disidenta, i obnavljanje ruske slave nakon raspada Sovjetskog Saveza.

BRITANSKI MEDIJI PREDVIĐAJU PUTINOV KRAJ: Ovo su znakovi poraza Rusije u ratu sa Ukrajinom

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Tako se mali despot predstavljao kao savremeni naslednik Petra Velikog, tog giganta iz 18. veka koji je stvorio Rusko carstvo, dok je rehabilitovao Josifa Staljina, pojačao represiju i ojačao svoje oružane snage, tvrde britanski mediji.

Šest od prvih 11 dekreta koje je doneo nakon što je postao predsednik 2000. fokusiralo se na vojsku – i od tada je skoro utrostručio izdatke za odbranu kako bi finansirao svoju agresivnu spoljnu politiku.

Ipak, Putin se suočava sa poniženjem nakon njegove neuspešne invazije na Ukrajinu. Prvo je poražen njegov plan da zauzme Kijev za nekoliko dana.

Sada se njegova draga vojska srušila u Harkovu, navodno je izgubio 3.000 kvadratnih milja za samo šest dana. Ovo je ključni momenat – i značajan moralni podsticaj kako za napadnutu naciju, koja trpi toliki bol, tako i za njene saveznike na Zapadu dok energetska kriza izazvana ovom krizom počinje da grize.


Još jednom vidimo zverstva ruskih trupa sa zaštitnim znakom kada su otkrivene dve masovne grobnice u ponovo osvojenom gradu Izjumu, u jednoj su bili vojnici, a u drugoj civili. Neki leševi su vezani, pokazuju tragove pogubljenja i mučenja. I videli smo neverovatnu hrabrost nacije koja se bori i za opstanak i za stvar demokratije u ovoj epskoj konfrontaciji sa diktaturom.

Putin odgovara pretnjama. On upozorava na „ozbiljniji“ odgovor, koji je zastrašujući s obzirom na njegove zalihe nuklearnog i hemijskog oružja – iako to najverovatnije znači još groznije napade na civilnu infrastrukturu Ukrajine. I dok se pretvara da će njegova 'specijalna vojna operacija' planirati, ubica u Kremlju nagoveštava da će možda morati da mobiliše više snaga pozivajući regrute nakon što je video ogroman gubitak ljudi i oružja. Ukrajina tvrdi da je skoro 25 odsto ruskih trupa ubijeno, povređeno ili zarobljeno, a dve trećine moskovskih tenkova i petina vojnih aviona su povučeni. Samo jedna divizija izgubila je 90 tenkova u paničnom povlačenju iz Izjuma.


Nije ni čudo što postoje znaci da Putinov utisak Rusije počinje da popušta. Nezadovoljstvo se odjednom čuje od njegovih najekstremnijih pristalica, uključujući tvrdokorne nacionaliste, govornike na državnoj televiziji i blogere koji su povezani sa vojskom. Ovi izbezumljeni bivši saveznici strahuju da će njihova nacija biti suočena sa porazom, pa guraju ruskog predsednika da eskalira rat, dok krive druge vojne i političke lidere za „katastrofu“.

Ali neki izabrani političari, uključujući i one iz Putinovog rodnog grada Sankt Peterburga, usudili su se da podrže izjavu ranije ovog meseca u kojoj se traži da on podnese ostavku.

Došlo je do krvoprolića sa novim graničnim sukobima u dva problematična dela bivšeg sovjetskog carstva. Da li je ovo još jedan znak opadanja predsednikove moći – i možda, predznak budućnosti ako se ruska imperija raspadne usled njegovog glupog rata? Zapad mora pojačati podršku kako bi ubrzao okončanje ovog užasnog sukoba, jer ne može biti održivog mira dok Putin ne bude otjeran sa cijelog ukrajinskog terena. Rusija gubi, ali još nije izgubila. Putinova moć jenjava, ali on i dalje komanduje.

Ovo je opasan trenutak u našoj istoriji – i mi treba da pokažemo istu snagu kao Ukrajinci u odbrani demokratije, piše "Dejli mejl".
 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading