MOĆNE ŽENE KREMLJA! 7 dama koje presudno utiču na rusku politiku: JEDNA JE U CENTRU SKANDALA (FOTO)

Autor:

Svet

26.08.2022

08:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je na društvenim mrežama obelodanjen snimak čiji je glavni akter Tatjana Navka (47), supruga portparola Kremlja Dmitrija Medvedeva, iznova se postavilo pitanje o najmoćnijim ženama u Kremlju.

MOĆNE ŽENE KREMLJA! 7 dama koje presudno utiču na rusku politiku: JEDNA JE U CENTRU SKANDALA (FOTO)

Foto: Profimedia, Tanjug/AP, Instagram/tatiana_navka

Kako se donose odluke iza zidina Kremlja? 

Da li na najviše državne funkcionere Ruske Federacije njihove supruge i partnerke? I u kojoj meri?

Ova i slična pitanja iznova se postavljaju nakon što se u medijima i na društvenim mrežama pojave snimci ili fotografije koje bi mogle da budu kompromitujuće za donosioce odluka u Rusiji.

Upravo to je slučaj nakon što je obelodanjen snimak Tatjane Navke, supruge jednog od najbližih saradnika Vladimira Putina Dmitrija Peskova, koja je tokom letovanja u Turskoj iz čiste obesti lomila tanjire.

Snimak je izazvao buru u javnosti i naišao na osudu, ali je iznova postavio pitanje o moćnim ženama iz Ruske Federacije, a ono što je mnogima šokantno je da su informacije o njihovom životu najčešće vrlo oskudne.  

Marija Lavrova

O privatnom životu Marije Lavrove, supruge Sergeja Lavrova koji je po mnogima najveći svetski diplomata svih vremena, izuzetno se malo zna.

 

Poznato je da se par upoznao dok je Lavrov studirao na Moskovskom univerzitetu za međunarodne odnose, a u bračne vode stupili su kada je Lavrov bio treća godina.

 

Kako je Republika već pisala, par ima ćerku Ekaterinu, za koju je zanimljivo da je rođena i rasla u Njujorku.

Diplomirala je na prestižnom Kolumbija univerzitetu, gde je studirala političke nauke.

Time je Lavrov postao prvi ruski ministar spoljnih poslova kome je dete školovano u SAD.  

 

Irina Šojgu

Za Irinu Šojgu, žena ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, važi da je jedna od najbogatijih u Kremlju. 

Kako su svojevremeno pisali mediji na Zapadu, ona je bila na čelu turističke agencije Empo-EM, a jedan od klijenata bilo je upravo ministarstvo na čijem čelu je Šojgu, što je izazvalo brojne kritike u javnosti.

Bračni par Šojgu ima dve ćerke.

Starija, Julija, diplomirala je na Moskovskom državnom univerzitetu a na čelu je službe za psihološku pomoći Ministarstva za vanredne situacije.

Mlađa ćerka Ksenija je student MGIMO, a opredelila se za studiranje ekonomije.

Svetlana Medvedev

Verovatno najviše javno dostupnih podataka ima o Svetlani Medvedev, nekadašnjoj prvoj dami Ruske Federacije i supruzi Dmitrija Medvedeva.

Dmitri i Svetalna poznavali su se od najranijeg detinjstva, pošto su išli u istu školu, doduše u različa odeljenja. Tokom školskih dana bili su prijatelji, da bi im se životni putevi kasnije razišli.

 

 

Skoro kao u holivudskim filmovima, ponovo su se mnogo godina kasnije, kada je počela romansa koja je 1993. godine krunisana brakom.

Njihov sin Ilja je rođen 1995. godine, i tada je Svetlana rešila da prestane da radi i posveti se porodici.

Tatiana Navka

Nekadašnja olimpijska šampionka, plesačica na ledu Tajana Navka, treća je žena Dmitrija Peskova, portparola Kremlja i jednog od najbližih saradnika predsednika Vladimira Putina.

 

 

Venčali su se 1. avgusta 2015. godine, nakon što je Peskov okončao razvod sa svojom drugom ženom Jekaterinom Solocinskom.

Viktorija Volodina

Vjačeslav i Viktorija Volodina - verovatno najmisteriozni par u Kremlju, s obzirom na to da se u javnosti nikada nisu pojavili zajedno.

Od retko dostupnih podataka poznato je da je supruga predsednika Ruske dume Vjačeslava Volodina rođena 1962. godine. 

Volodina je ćerka bivšeg prvog sekretara Eršovskog okružnog komiteta KPSS, zbog čega su zli jezici u Rusiji tvrdili da je upravo ta činjenica omogućila vrtoglavi uspon Volodina u hijerarhiji u Kremlju.

Elvira Nabulina

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Verovatno najmoćnija žena u Kremlju, Putinova miljenica i čuvarka ruskih finanskija od 2013, godine kada je postavljena za guvernerku Narodne banke Rusije.

Diplomirala na Moskovskom državnom univerzitetu 1986, a narednih godine radila je u Ruskom savezu industrijalaca i preduzetnika, da bi potom bila po Putinovom nalogu bila imenovana za ministra za ekonomski razvoj i trgovinu.

Kada je izabran za predsednika u treći mandat, 2012. godine, doveo ju je u Kremlj, i postavio za svog savetnika za ekonomska pitanja.

Sledeće godine Putin ju je postavio za guvernera centralne banke Rusije. 

Valentina Matvijenko

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Jedina dama u ruskom Savetu za nacionalnu bezbednost koji vodi lično predsednik Vladimir Putin, rođena je 1949. godine i važi za jednu od najbližih saradnika ruskog predsednika.

U žiži javnosti, naročito na Zapadu, našla se nakon što je podržala invaziju na Ukrajinu, opravdavajući invaziju tezom o genocidu sprovedenim nad stanovništvom u Donbasu.

Iako nema pouzdanih informacija o njenom bogatstvu, na portalima na internetu provlače se podaci da je "teška" između jednog i 5 miliona. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading