NEMAČKOJ PRETI HAOS KAO PRED DOLAZAK HITLERA NA VLAST! Crne prognoze: Iznet uznemirujući scenario, SVI STRAHUJU OD ZIME!

Autor:

Svet

14.08.2022

07:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Porast cena energenata mogao bi dovesti do socijalnog bunta tokom nadolazeće zime.

NEMAČKOJ PRETI HAOS KAO PRED DOLAZAK HITLERA NA VLAST! Crne prognoze: Iznet uznemirujući scenario, SVI STRAHUJU OD ZIME!

Foto: Tanjug/AP

Nemački političari strahuju da bi porast cena energenata mogao dovesti do socijalnih nemira tokom zime.

Nestabilnost u Nemačkoj ima negativnu konotaciju jer se često povezuje s krvavim uličnim sukobima zbog hiperinflacije tokom Vajmarske republike (nemačka država od 1919. do 1933), koji su doveli do porasta popularnosti nacista, piše Dojče vele (DW).

Olaf Šolc rekao je da su rastući troškovi grejanja poput bureta baruta, a Dojče vele ocenjuje da kancelar javnim eksponiranjem problema pokušava da spreči izbijanje nemira u zemlji.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

- Time što opisuje energetsku krizu kao bure baruta kancelar pokušava da pripremi teren za ključne odluke - naveo je za Dojče vele Rikardo Kaufer, profesor na univerzitetu u Grajfsvaldu.

KAO U KORONI

Drugim rečima, Šolc tako signalizira koalicionim partnerima, opoziciji, poslovnom i civilnom društvu da se svako prepiranje oko političkih mera radi na štetu države. Bundestag je već usvojio zakon kojim će se najugroženije stanovništvo poštedeti velikih skokova cena, a istovremeno nemačkim komunalnim preduzećima je dozvoljeno da deo dodatnih troškova energije prebace na potrošače.

Međutim, piše Dojče vele, vlast takvim potezima demonstrira hod po tankoj žici - s jedne strane, volja da se pomogne domaćinstvima, naročito onim s niskim primanjima, ali ne toliko da se potkopa podsticaj za uštedu energije.

Ministar finansija iz stranke liberala zalaže se za vrednosti svoje stranke - niske poreze, nisku državnu potrošnju i malu regulativu, dok se Šolcove Socijaldemokrate i Zeleni zalažu za velikodušniju pomoć građanima.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Iz ministarstva unutrašnjih poslova za DW objašnjavaju da se, zavisno od toga u kojoj meri troškovi i snabdevenost energijom budu opteretili društvo, mogu očekivati protesti istih razmera kao i oni koji su organizovani protiv mera za suzbijanje koronavirusa.

- Možemo pretpostaviti da će populisti i ekstremisti ponovo pokušati da utiču na proteste na svoj način - poručio je portparol MUP za DW.

Nestabilnost u Nemačkoj ima negativnu konotaciju, smatra profesor Kaufer, jer se, kako kaže, ona često povezuje s krvavim uličnim sukobima zbog hiperinflacije tokom Vajmarske republike, koji su doveli do porasta popularnosti nacista.

- Postoji strah od protesta, postoji strah da će ljudi preduzeti neke akcije bez procesa legitimacije, na primer, izbora - kazao je Kaufer.

MARTOVSKI PLAN

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da će ekonomski izazovi uslovljeni krizom na istoku Evrope svakako obeležiti i ovu i narednu godinu u Nemačkoj.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Ipak, vlada u Berlinu je još u martu iznela plan prevazilaženja tih potencijalno problematičnih situacija i zasad deluje da se adekvatno nose s njima. Nestašice nema, standard građana nije opao, a politička situacija je stabilna. Hoće li tako biti i tokom zime, zavisiće od faktora koji su nam trenutno nepoznati - naveo je Rajić za Srpski telegraf.

Stavovi Nemaca o inflaciji, energentima...

- Brzi rast cena u Nemačkoj zabrinjava ljude više od rata u Ukrajini ili korone
- Od 1.000 ispitanika 40 odsto je navelo da im je najveća briga inflacija
- I oni koji bolje zarađuju menjaju svoje potrošačke navike
- Svaka treća osoba je ograničila svoju potrošnju
- Štedi se na kozmetici, odeći, zabavi i putovanjima
- Dve trećine ispitanika je reklo da je prešlo na jeftinije marke ili češće kupuje u diskontima
- Više od polovine ispitanika navelo je da pazi kod kuće na potrošnju energije

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading