PROTESTI TRESU KINU! Narod izašao na ulice, svetska ekonomska supersila TENKOVIMA BRANI BANKE! (VIDEO)

Autor:

Svet

28.07.2022

10:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Kini, investitori za nekretnine mogu da počnu da naplaćuju hipoteke pre nego što se stanovi završe.

PROTESTI TRESU KINU! Narod izašao na ulice, svetska ekonomska supersila TENKOVIMA BRANI BANKE! (VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube/India today

Kinesko tržište nekretnina je pod prinudom.

Izgradnja nekretnina u Kini je usporila u poslednje dve godine iz razloga uključujući ograničenja kretanja zbog COVID-19 i nedostatak gotovine koji je ograničavao finansiranje građevinskih aktivnosti.

Sada desetine hiljada kupaca kuća - kako procenjuje Blumberg - u Kini odbijaju da plate svoje hipoteke za nedovršene stanove. Više od 320 projekata u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji je u opasnosti od bojkota, pokazuju podaci prikupljeni na GitHub nalogu "WeNeedHome".

Za završetak građevinskih projekata bilo bi potrebno 1,4 biliona juana, ili 1,3% BDP-a zemlje, procenila je analitičarka Blumberg Intelidžensa Kristi Hung.

U Kini, investitori za nekretnine mogu da počnu da naplaćuju hipoteke pre nego što se stanovi završe - što je, kao i u mnogim drugim zemljama, trajalo duže od očekivanog zbog pandemije.

Od juna, cene kuća u Kini padaju 10 meseci zaredom, dok je raspoloživi dohodak pao peti uzastopni kvartal, tako da i domaćinstva osećaju finansijski pritisak.

Ukratko, kupci zaustavljenih projekata su veoma nezadovoljni.

Uprkos merama za suzbijanje pandemije, demonstracije su organizovane u raznim gradovima, kao što je protest od 200 ljudi u centralnoj kineskoj provinciji Hubei u sredu, objavio je Vol Strit Žurnal. Grupe kupaca su se takođe udružile i poslale pisma u kojima prete da će prestati da plaćaju hipoteke dok se izgradnja ne nastavi.

Nejasno je koliko su ovi protesti rasprostranjeni, jer cenzori guše informacije o njima

Zašto su nekretnine toliko bitne Kini?

Vlasti su zabrinute zbog situacije jer nekretnine čine do 30% privrede zemlje i do 70% bogatstva domaćinstava srednje klase.

Uprkos tome, malo je verovatno da će kineski bojkoti hipoteka izazvati trenutnu imploziju u kineskom bankarskom sistemu jer je izloženost institucija hipotekama pre prodaje mala, rekao je analitičar Bo Žuang.

Firma za finansijske usluge Morningstar procenjuje da će profit 16 velikih kineskih komercijalnih banaka biti smanjen za 2,4%, čak i u scenariju u kojem vlasti ne budu intervenisali da osiguraju da kupci dobiju svoje stanove.

- Verujemo da će problemi sa hipotekom biti malog obima i da neće predstavljati značajne pretnje finansijskom sistemu, jer osnovni uzrok ovog problema nije naglo pogoršanje bilansa domaćinstava, već strah od likvidnosti investitora - prokomentarisao je Iris Tan, analitičar u Morningstaru, prenosi Biznis insajder.

Međutim, produžena kriza gotovine u trajanju od tri do pet godina mogla bi opteretiti finansijski sistem i pogoditi otplate spoljnog duga, dodao je Žuang.

Pošto je pretprodaja činila 90% ukupne prodaje nekretnina u Kini 2021. godine, postoji zabrinutost da bi bojkot hipoteke mogao dodatno narušiti poverenje u sektor nekretnina u zemlji.

Bojkoti su takođe više od finansijskog događaja. Oni povećavaju rizik od socijalnih nemira u trenutku osetljivom za Komunističku partiju Kine, koja će održati 20. nacionalni kongres na jesen kada se očekuje da će predsednik Si Đinping obezbediti svoj treći mandat na funkciji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading