PUTIN DOBIJA NOVU TITULU - SAVEZNICI ŠEFA KREMLJA POKRENULI INICIJATIVU: Iza svega se krije OVAJ RAZLOG!

Autor:

Svet

12.07.2022

07:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi uskoro da dobije novu titulu, ukoliko se usvoji predlog ruske Liberalno-demokratske partije.

PUTIN DOBIJA NOVU TITULU - SAVEZNICI ŠEFA KREMLJA POKRENULI INICIJATIVU: Iza svega se krije OVAJ RAZLOG!

Foto: Tanjug/AP

Ruski liberali, inače bliski saveznici Jedinstvene Rusije na čijem čelu je upravo Putin, zatražili su da predsednika Rusije ne oslovljavaju sa titulom predsednika već da mu se dodeli titula vladara.

Kako prenosi Dejli mejl, razlog za ovakav zahtev sastoji se u tome što je reč "predsednik" američka reč  koja je nastala u 18. veku.

Britanski tabloid podseća da ovaj zahtev dolazi u trenutku kada je Rusija suočena sa zapadnim sankcijama zbog njene "specijalne vojne operacije" u Ukrajini koja je počela 24. februara 2022. godine.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Mihail Gorbačov

Usled toga, oni predlažu korišćenje termina "vladar" uprkos autokratskim konotacijama reči i zbog toga se traže zamene za zapadne proizvode, brendove, reči i izraze.

Inače, izraz "vladar" ima duboke korene u Rusiji, još sa carskom porodicom Romanov koja je imala potpunu kontrolu nad zemljom od 1613. do 1917. godine.

Termin "predsednik" je počeo da se koristi tek pred kraj Sovjetskog saveza kada je Mihail Gorbačov nazvan predsednikom.

Pre toga su svi sovjetski lideri nosili titulu "generalnih sekretara Komunističke partije".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading