PUTIN JOŠ NIJE ODIGRAO NAJJAČI ADUT! Rusija jednim klikom gasi struju Americi: Evo šta se krije iza jednog od najvećih Bajdenovih strahova

Autor:

Svet

16.06.2022

06:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi izveštaj pokazao je da, ako bi Rusija prestala da isporučuje uranijim nuklearkama u SAD, to bi značilo krah u najmoćnijoj sili sveta.

PUTIN JOŠ NIJE ODIGRAO NAJJAČI ADUT! Rusija jednim klikom gasi struju Americi: Evo šta se krije iza jednog od najvećih Bajdenovih strahova

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden spremio udar na Vladimira Putina

Ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi bukvalno preko noći da ostavi bez struje ogromne delove Sjedinjenih Američkih Država nakon što je otkriveno da najmoćnija sila sveta upravo od Ruske Federacije, ali i od saveznika te zemlje, Kazahstana i Uzbekistana, nabavlja najveće količina uranijuma, neophodnog za funkcionisanje svojih čak 56 još aktivnih nuklearnih elektrana. 

To je pokazao ekspertski izveštaj koji su sačinili bivši američki podsekretar odeljenja za energetiku Pol Dabar i istraživač energije sa Univerziteta Kolumbija Met Boven.

Njih dvojica su istakla da u SAD nuklearna energija predstavlja izvor proizvodnje oko 20 odsto struje, te bi u slučaju gašenja nuklearki zbog eventualne nestašice uranijuma na milione domaćinstava od Kalifornije preko Teksasa do Indijane moglo da ostane u mraku. Upravo na tom prostoru od početka juna je zavladala panika nakon što je predsednik Amerike

Džo Bajden proglasio nacionalno vanredno stanje zbog mogućnosti da dođe do prekida u isporukama struje.

On je tada, podsetimo, naglasio da su za potencijalnu novu krizu na američkom tlu odgovorni pandemija koronavirusa, ali i rat u Ukrajini koji je doveo do dramatičnog skoka cena nafte, prirodnog gasa i uglja - inače najvažnijih izvora električne energije u Americi.

Zato je šef Bele kuće na snagu stavio takozvane ratne zakone da bi podstakao domaću proizvodnju solarnih panela i igrao na kartu obnovljivih izvora energije, nadajući se da će uspeti da izbegne kupovinu energenata od neprijateljskih zemalja, u ovom slučaju, na prvom mestu od Ruske Federacije. 

Međutim, imajući u vidu da solarni paneli, vetar i hidrocentrale imaju udela u tek ponekom procentu u proizvodnji struje u SAD, realno je očekivati da će predstojeće leto, navodi CNN, biti veoma teško za mnoga domaćinstva, kao i da će se obistiniti neki od najvećih strahova lidera Bele kuće.

Republika

Foto: Tanjug

 

 

- Iako Rusija iskopava svega šest odsto svetskog uranijuma, ona kontroliše oko 40 odsto globalnog tržišta konverzije tog elementa i čak 46 odsto ukupnog kapaciteta za njegovo obogaćivanje - istakli su Dabar i Boven i dodali kako su druge zemlje širom sveta u toj sferi još zavisnije od Moskve.

- Finska, Češka, Mađarska i Turska oslanjaju se na ruski državni nuklearni gigant "Rosatom" za sve - od vađenja uranijuma, mlevenja, konverzije, obogaćivanja i proizvodnju goriva za izgradnju i servisiranje najsavremenijih reaktora - naveli su stručnjaci, pozivajući zatim zapadne lidere da što pre razmotre izloženost ruskom nuklearnom izvozu i preduzmu korake da ga smanje ili se suoče sa još jednim energetskim šokom od Putinovih ruku.

- Američka vlada treba hitno da pruži pomoć i podsticaj za postrojenja za konverziju i obogaćivanje uranijuma da bi se obnovio oronuli lanac snabdevanja nuklearnim gorivom u zemlji - naglasili su Dabar i Boven.

Oni, ipak, nisu precizirali zašto bi Putin odlučio da liši SAD ili Evropu njihovih potreba za resursima vezanim za nuklearnu energiju, budući da su poslednjih meseci, uprkos ukrajinskoj krizi, ruska država i njene velike kompanije, uključujući "Rosatom", "Gasprom" i "Rosnjeft", ispunjavale sve svoje obaveze.

Jedino ograničenje koje je dato jeste da "neprijateljske zemlje", to jest "one koje su Moskvi uvele sankcije" moraju ruski gas da plaćaju u rubljama.

Zanimljivo je, međutim, da je u martu zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak rekao da Kremlj razmatra zabranu izvoza uranijuma u SAD, kao odgovor na sankcije Vašingtona, ali konačna odluka po tom pitanju nije doneta.

U međuvremenu, američka domaćinstva, suočena s posledicama najveće inflacije u skorijoj istoriji SAD, dočekala su vrtoglava poskupljenja struje.

Bajden sve sankcionisao, osim uranijuma

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Džo Bajden je u martu potpisao izvršnu naredbu o zabrani uvoza ruske energije, ali je s liste zabrane izostavio uranijum. Tu odluku je opravdao činjenicom da su ga na to navodno naterali nacionalni energetski institut i trgovinske grupe velikih američkih kompanija za proizvodnju nuklearne energije.

Inače, ruska nafta, koju je sankcionisao, činila je samo jedan procenat američke potrošnje, ali njen gubitak je imao primetan uticaj na cene energenata u SAD.

Cene benzina su prošle nedelje u toj zemlji dostigle rekord od više od pet dolara po galonu, pa je Bajden zatražio od američkih prerađivača nafte da proizvode više benzina i dizela. 

Istorijat američke zavisnosti od Rusije 

  • SAD su zavisne od ruskog uvoza uranijuma od ranih devedesetih
  • godine 1993. tadašnji potpredsednik Amerike Al Gor i ruski premijer Viktor Černomirdin potpisali su 20-godišnji ugovor
  • dokument je bio vredan 11,9 milijardi dolara
  • podrazumevao je isporuku više od 550 metričkih tona visoko obogaćenog uranijuma
  • uranijum je izvađen iz otpadnih sovjetskih nuklearnih bojevih glava
  • te isporuke su narednih 15 godina dovele do proizvodnje oko 10 odsto ukupne električne energije u SAD

Đinping nikad jasniji: Branićemo Rusiju ako je bilo ko napadne! 

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Kineski predsednik Si Đinping poslao je juče nikad snažniju poruku čitavom svetu nakon što je telefonom razgovarao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom i poručio mu da će njegova zemlja štititi suverenitet i nacionalnu bezbednost Ruske Federacije.

Ta vest odjeknula je u svetskim medijima, budući da je shvaćena kao nikad jasnije opredeljenje zvaničnog Pekinga da će u slučaju bilo kakvog napada na rusku državu najmnogoljudnija zemlja sveta reagovati i "pružiti joj podršku u rešavanju ključnih pitanja".

- Kina je spremna za bližu stratešku saradnju s Rusijom, spremna da pruži međusobnu podršku, uzimajući u obzir ključne interese obe strane u pogledu suvereniteta i nacionalne bezbednosti - rekao je kineski lider i ponovio spremnost da pomogne u rešavanju situacije u Ukrajini, naglasivši ipak da Peking zauzima nezavisan stav o ukrajinskom pitanju.

Izvori električne energije u SAD u procentima

33,81% prirodni gas
30,39% ugalj
19,76% nuklearna energija
6,57% hidroelektrane
5,57% vetar
0,88% solarna energija
0,39% geotermalna 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Solo

16.06.2022 09:17

Kolonijalne zemlje da ih nenabrajam a mi znamo ko su, udaraju danak svojim gradjanima na steruju,gas i hranu radi svog licnog i drzavnog bogacenja svojim suludim akcijama u vezi Rusije..Njihovi mediji su to lepo izrezirali ali njihovi stanovnici jos uvek nevide da su tesko prevareni od tih istih kojima daju glas da ubijaju druge nacije i to traje vekovima kao sto je i sad sa Zapadnom dominacijom koja postaje sve slabija i slabija jer niko nema muda da se nosi sa Rusima cak ni Ameri koji stalno prete a u stvari samo napadaju manje zemlje koje nemogu da se odbrane od njihovih 300 aviona i 500 daljinskih projektila na dnevnoj bazi..I onda slave kao ustase kad udare na neduzan Srpski narod koji nije imao ni pusku a kamoli nesto drugo..Inkvizicije nikad nisu zaustavljene i genocid tih istih zemalja samo raste svake godine..

Car Putin

16.06.2022 09:49

Gasi Putine,gasi Anglosaksoncima neka se guše u svojim g….ma

Saja

17.06.2022 01:13

Putine, smradu, prestanu da ubijas ljude. Jebe, ti ma . er bolesniku.