SRPSKI STRUČNJACI O PUTINOVOM PLANU IZGLADNJIVANJA SVETA: "Šef Kremlja je umislio da je car"! "To je obična glupost"!

Autor: B. Kašanski - J. Jovanović

Svet

15.06.2022

06:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plan ruskog predsednika Vladimira Putina da izgladni pola sveta, koji je obelodanio američki istoričar i stručnjak za autoritarizam Timoti Snajder, podelio je srpske stručnjake.

SRPSKI STRUČNJACI O PUTINOVOM PLANU IZGLADNJIVANJA SVETA: "Šef Kremlja je umislio da je car"! "To je obična glupost"!

Foto: Tanjug/AP

Darko Trifunović, direktor Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost smatra da je Putin posle 23 godine na čelu Kremlja umislio da je car i da može da vlada celim svetom, i da će u svom naumu koristiti sve metode, pa čak i tako brutalne kakve su stvaranje globalne nestašice hrane.

Republika

Foto: youtube.com/Jutarnji Program TV HAPPY

Darko Trifunović

 

- Svi oni deklarisani razlozi, a zapravo propagandne laži zbog kojih je Rusija izvršila agresiju danas se više i ne pominju. Normalno je da je čovek posle 23 godina vladanja pomislio da je car i da može da vlada celim svetom, a ima za to crveno dugme. Nije Putin napao Rusiju zbog NATO. On je hteo da izazove glad i patnju, njegove ambicije su mnogi šire, želi podeljena društva, podeljenu Ukrajinu, Evropsku uniju i da Rusija vlada. Zato se i čini sve da Srbija dođe u poziciju da, umesto da uvede sankcije Rusiji, nama ostatak sveta uvede sankcije. S tim da od naših sankcija oni ne bi imali štetu, ali mi ćemo i te kako imati ako nama uvedu - navodi Trifunović.

Sa druge strane, istoričar i analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da su teze Snajdera ogromna glupost.

- Ne sprečavaju Rusi izvoz žita iz Ukrajine. Ukrajinci su sami minirali luke, a Rusi su ponudili da se razminiraju upravo iz tog razloga. Takođe, i Rusija ima zaliha za izvoz, ali Zapad to blokira, tako da nije svetsko tržište toliko ugroženo. Rusi nikada nisu radili takve stvari, za razliku od Amerikanaca, koji su istrebili Indijance sistematskim izgladnjivanjem, dok su Englezi sredinom 19. veka eliminisali polovinu stanovništva Irske glađu zbog pobune, što je poznato kao tzv. krompir kriza - navodi Anđelković.

Podsetimo, kako je Republika već pisala, američki istoričar i geopolitičar Timoti Snajder uveren je da je sledeći korak Vladimira Putina izgladnjivanje sveta. To će, tvrdi, izazvati nemire širom planete i na kraju treći svetski rat.

- Sledeća faza rata koji je pokrenuo Vladimir Putin biće izgladnjivanje većine zemalja u razvoju - navodi u analizi Timoti Snajder, koji je u prošlosti više puta dokazivao da je i te kako u stanju da predvidi globalna kretanja.

- Užas Putinovog plana gladi toliko je velik da nam ga je teško razumeti - tvrdi Snajder, koji u prilog svojim tvrdnjama navodi istorijske primere koji potvrđuju da je ucena hranom često u prošlosti bila moćan politički alat diktatora i zločinaca.

Amerikanac čak konkretno pominje Adolfa Hiltlera i Josifa Staljina, uključujući se u sada već prihvaćen zapadni narativ o ruskom predsedniku.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

 

Bajden krišom savetuje firme da ipak kupuju rusko đubrivo

Američki zvaničnici, uključujući i predsednika Džozefa Bajdena, u tajnosti podstiču svoje kompanije i farme da ublaže nestašice veštačkog đubriva kupovinom deficitarne robe iz Rusije, tvrde mediji u SAD.

Tako je Blumberg objavio da Američki zvaničnici tiho pozivaju poljoprivredne firme da povećaju uvoz ruskog đubriva usred rastuće nestašice i nadolazeće međunarodne krize hrane. Blumberg se pozvao na neimenovane izvore.
 

Kompanije koje su se plašile američkih sankcija su očigledno obustavile kupovinu, uprkos rupama u zakonu u pogledu kazni.

SAD i većina zemalja EU uveli su oštra trgovinska ograničenja Moskvi od njenog napada na Ukrajinu krajem februara i sada se suočavaju sa dilemom jer brodarske kompanije nastoje da izbegnu transport ruskog đubriva. Ovaj proizvod, čiji je Moskva ključni globalni izvoznik, izuzet je od sankcija, međutim, kompanije ipak nisu voljne da ga kupuju, što je doprinelo smanjenju prodaje ruskog đubriva od 24% ove godine.

Sukob u Ukrajini pogoršao je nestašicu hrane širom sveta, pošto i Rusija i njen sused čine veliki deo svetskog izvoza žitarica. To je dovelo do rekordno visokih cena, piše Blumberg.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Monah

17.06.2022 21:03

A otkad je ovaj prozapadni potrčko Trifunović stručnjak za bilo šta izuzev ulizivanja.U Srbiji se nakotila masa samozvanih intelektualaca a ne znaju van odobrenog teksta vola da ubodu.