TRI CILJA PUTINOVOG PLANA GLOBALNE GLADI! Američki profesor tvrdi da Kremlj ulazi u novu fazu rata: Pomenuo MASOVNU SMRT!

Autor:

Svet

14.06.2022

07:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki profesor sa uglednog Univerziteta Jejl i stručnjak za autoritarizam Timoti Snajder objavio je seriju tvitova u kojima je naveo da će ruski predsednik Vladimir Putin u sledećoj fazi agresije na Ukrajinu pokrenuti globalnu krizu hrane koja bi mogla da bude uvod u Treći svetski rat.

TRI CILJA PUTINOVOG PLANA GLOBALNE GLADI! Američki profesor tvrdi da Kremlj ulazi u novu fazu rata: Pomenuo MASOVNU SMRT!

Foto: Tanjug/AP

Sledeća faza rata koji je pokrenuo Vladimir Putin biće izgladnjivanje većine zemalja u razvoju. U normalnim vremenima Ukrajina je bila vodeći izvoznik žita. Ruska pomorska blokada sada sprečava Ukrajince u izvozu, a ako se ta blokada nastavi, desetine miliona tona hrane će trunuti u silosima, a deset miliona ljudi u Africi i Aziji će gladovati - navodi između ostalog Snajder.

Uz ocenu da je užas Putinovog plana gladi toliko veliki da ga je teško razumeti, Snajder podseća da su ucene hranom tokom istorije bile moćan politički alat diktatora kakvi su bili vođa Trećeg Rajha Adolf Hitler i lider SSSR Josif Staljin.

Foto: printscreen

Timoti Snajder

 

- Ideja da kontrola ukrajinskog žita može pokoriti i promeniti svet nije nova. To su želeli i Staljin i Hitler. Za Staljina je ukrajinska plodna zemlja trebalo da bude korišćena za izgradnju sovjetske industrijske ekonomije. Staljinova kolektivna poljoprivreda ubila je oko četiri miliona Ukrajinaca, a Staljin je za to krivio same Ukrajince - napominje istoričar. 

 

Prema njegovim rečima, i nacisti su imali slične ideje.

- Sviđala im se ideja o kontroli ukrajinske poljoprivrede. To je zapravo bio Hitlerov centralni ratni cilj. Drugi svetski rat vodio se za Ukrajinu i uglavnom u Ukrajini, između diktatora koji su hteli kontrolisati zalihe hrane - navodi Snajder.

Prema njegovim rečima, Putinov "plan gladi" ima tri glavna cilja.

- Prvo, to je deo većeg pokušaja uništenja ukrajinske države prekidom izvoza hrane što je presudno za njenu ekonomiju, državnost pa i sam opstanak. Drugo, stvaranje nestabilnost u Evropi masovnim talasom izbjeglica iz područja koja se oslanjaju na ukrajinsku hranu, poput Severne Afrike i Bliskog istoka. Konačno i treće, ono najstrašnije, svetska glad nužna je za rusku propagandnu kampanju protiv Ukrajine. Stvarna masovna smrt potrebna je kao pozadina za ostvarenje Putinovih planova - ocenjuje profesor. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Oslobodilac

14.06.2022 08:09

IGRE GLADI SPROVOD8 NATO A NE PUTIN SVE JD IZA6VAO NATO UKRAINA IMA 1 % SVETSKE PSENICE I 15% IZVOZA I TO CE IZAZVATI GLAD? LAZ??? CAK I DA JE TAKO ZA TO JE KRIV NATO DOSAO JE RUSIMA U DVORISTE

ISTINA

14.06.2022 14:43

Zlotvori Anglosaksonski,ovaj rat ste vi pokrenuli kao i sve druge ratove.Koliko ste gradjana pobili samo u Iraku.Koliko je dece stradalo.Sram vas bilo ljudozderi.Dzabe vam je vasa stara mantra,demokratija i laz.Sve sto kazete posten svet je shvatio da LAZETE.Zna se da Rusija brani samo bezbednost celog sveta,pravdu i pravo.Vase lazi vise ne prolaze.P.... .m se na vasu "demokratiju".

Miki

14.06.2022 18:14

Sta da kaze americki strucnjak osim gluposti o tudjem predsedniku i njegovoj politici.Bilo bi interesantno da nesto kaze o politici sopstvene drzave i NATO strasila.Uvedete smrtonosne sankcije i onda kukate da ce neko biti gladan i da je to strategija Putina.Ima zita u izobilju ako narod ima novac moze ga kupiti.Ovako je besmisleno citati gluposti profesora koji bi izgubio posao da napise nesto sto je u suprotnosti politike njegove zemlje.Budalastine.