NEPODNOŠLJIVO ZA GRAĐANE! U Austriji došlo do drastičnog poskupljenja namirnica!

Autor:

Svet

31.05.2022

13:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Austrija sa inflacijom koja je dostigla nivo od 7,8 odsto beleži stopu koja je poslednji put viđena pre 41 godine, te očekuju da bi na leto moglo doći do novog talasa poskupljenja

NEPODNOŠLJIVO ZA GRAĐANE! U Austriji došlo do drastičnog poskupljenja namirnica!

Foto: pixabay.com

Ulje je u poslednjih 12 meseci poskupelo za čak 100,4 odsto, gas za 76 odsto, a upravo ta dva energenta su važni faktori koji podstiču rast cene mnogih proizvoda. Jedna studija "Alijanc trejda" pokazuje da će cene namirnica uskoro porasti za još 10 odsto.

Kada je reč o mleku, sirovo mleko je poskupelo za 30 odsto, te će to poskupljenje biti "prosleđeno" na kupce.

Zbog poskupljenja je već jedna trećina Austrijanaca uzdržana prilikom kupovine i gleda na svaki evro.

Foto: pixabay.com

Zastava Austrije

Eksperti ukazuju da će na leto uslediti novi talas poskupljenja, a ekonomski institut Wifo revidirao je svoju prognozu godišnje inflacije u Austriji sa 5,8 na 6,5 odsto.

Zbog smanjenja otpremanja brodova u najvećoj morskoj luci Šangaju došlo je već do osetnog kašnjenja isporuka električnih uređaja, konfekcije i građevinskog materijala, pa i ova činjenica utiče na poskupljenja.

Ugostitelji u Austriji već su digli cene za oko 10 odsto, jer su suočeni sa rastom cene energenata za 30 procenata, pa razmišljaju o novom poskupljenju za 10 odsto.

Državna pomoć

Građani sada od vlade traže mere kako bi ih rasteretili. Tako 61 odsto želi smanjenje PDV-a na sve namirnice, 45 odsto želi jednokratnu pomoć svim domaćinstvima u visini od 1.500 evra.

Foto: PIXABAY

Novac

Pored toga, 38 odsto podržalo bi raniju primenu poreske reforme, ali 37 odsto želi i odlaganje uvođenja CO2 poreza, koji bi trebalo da se primenjuje od jula.

Takođe, 34 odsto smatra da bi povećanje penzija trebalo sprovesti već od 1. jula, a ne kasnije, kao što je planirano, prenosi Alo. 

Komentari (1)

Loading
Zoran

31.05.2022 19:14

Sve vam se vraca iz srbije što ste godinama radili bagro nacisticka