TOTALNO USIJANJE! Vašington zapretio Pekingu VOJNOM INTERVENCIJOM, odmah stigao BRUTALAN ODGOVOR!

Autor:

Svet

23.05.2022

13:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bela kuća upozorila je zvanični Peking da bi posledice napada na Tajvan bile katastrofalne. Ubrzo je stigao i odgovor...

TOTALNO USIJANJE! Vašington zapretio Pekingu VOJNOM INTERVENCIJOM, odmah stigao BRUTALAN ODGOVOR!

Foto: Tanjug/AP/profimedia

Predsednik SAD Džo Bajden upozorio je u Tokiju da bi SAD "vojno branile Tajvan ako bi Peking izvršio invaziju" na to autonomno ostrvo, upozoravajući da Kina "flertuje s opasnošću".

- To je obaveza koju smo preuzeli - rekao je Bajden na pitanje novinara da li bi SAD vojno intervenisale protiv pokušaja Kine da silom zauzme tu teritoriju.

- Složili smo se sa politikom jedne Kine, to smo potpisali… ali ideja da (Tajvan) može biti uzet silom jednostavno nije prikladna - dodao je šef Bele kuće.

Prema njegovim rečima, napad Kine na Tajvan poremetio bi ceo region jer bi to bila "još jedna akcija slična onome što se desilo u Ukrajini".

- Posle ruske invazije na Ukrajinu, sve je veća potreba da se štiti to ostrvo koje ima samoupravu - naveo je Bajden.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/U.S. Air Force photo by Master Sgt. Donald R. Allen

 

Sa druge strane, Peking je odgovorio ništa manje oštro poručujuči da SAD ne bi trebalo da potcene čvrstu odlučnost, snažnu volju i moćni kapacitet kineskog naroda da brani svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet.

- Odmah pozivamo SAD... da izbegnu slanje loših signala snagama koje se zalažu za "nezavisnost" Tajvana  - rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Iako Vašington od 1979. diplomatski priznaje Peking i politiku jedne Kine, a ne Tajpej, američka podrška Tajvanu nikad nije prekinuta.

Od kraja kineskog građanskog rata 1949, u Tajvanu koji ima 24 miliona stanovnika vlada režim rivalski komunističkom režimu koji vlada kontinentalnom Kinom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Gaga

23.05.2022 20:17

A ko će da vrati milijarde koje dugujete Kini

Odgovori 40 5
Zoran

24.05.2022 08:43

Kauboji se baš osilili. Vreme je da dobiju po tamburi, pa da se smire jednom za svagda. Bolje neka gledaju svoju bedu, da ne budu u svakoj supi mirođija.