BAJDEN IMA NOVU STRATEGIJU, NA OVAJ NAČIN HOĆE DA OSLABI RUSIJU: Sve se odvija po ubrzanoj proceduri, predlog je VEĆ UPUĆEN KONGRESU!

Autor:

Svet

30.04.2022

13:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džozef Bajden hoće da namami vodeće ruske naučnike da pređu u SAD, piše Njujork Tajms.

BAJDEN IMA NOVU STRATEGIJU, NA OVAJ NAČIN HOĆE DA OSLABI RUSIJU: Sve se odvija po ubrzanoj proceduri, predlog je VEĆ UPUĆEN KONGRESU!

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden pred ogromnim izazovom

Kako navodi poznati svetski medij, šef Bele kuće je uputio Kongresu predlog da se pojednostavi proces izdavanja američkih viza ruskim naučnicima koji žele da napuste svoju zemlju u jeku specijalne operacije u Ukrajini.

Kako se navodi, Bajden na taj način pokušava da ubrza odliv mozgova iz Rusije i da liši Rusiju jednog dela najtalentovanijih građana.

Predlog administracije američkog predsednika, koji je upućen Kongresu u okviru obimnijeg paketa o pomoći Ukrajini, na četiri godine bi ukinuo uslov da naučnici koji apliciraju za vizu N1-V treba da imaju poslodavca-sponzora.

- Time bi bila uklonjena jedna od najvećih prepreka za mnoge ljude koji žele da pređu u SAD - navodi se u članku.

Međutim, ta mera će važiti samo za građane Rusije sa stepenom magistra ili doktora nauka u sferama kao što su veštačka inteligencija, nuklearne tehnologije ili kvantna fizika.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Prema rečima zvaničnika američke administracije, taj potez bi doneo dvostruku korist - naštetili bi Rusiji, a Americi bi išlo u prilog.

Pre pandemije virusa korona, godišnje je oko 1.800 Rusa legalno dobijalo stalni boravak na osnovu toga što su istaknuti istraživači ili stručnjaci sa visokim stepenom obrazovanja.

Kako navodi „Njujork tajms", čak i ukoliko poslednji predlog Bele kuće bude odobren, svi podnosioci zahteva će ipak morati da zadovolje druge uslove, uključujući bezbednosne provere.

Podsetimo, predsednik SAD Džo Bajden zatražio je od američkog Kongresa da odobri dodatna finansijska sredstva za pomoć Ukrajini u iznosu od 33 milijarde dolara.

Kongresu je upućen i paket inicijativa o konfiskovanju imovine „ruskih oligarha".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Hercegov grad

30.04.2022 14:09

Pokvareni Englezi!

Rade

30.04.2022 16:23

Pa Ameri sve što pametno imaju nije iz Amerike sve je to iz Evrope i ostatka Sveta, Ameri samo znaju da ubijaju i Bombarduju slabije od sebe posebno Žene i Decu to im je specijalnost.

Boban

01.05.2022 03:59

Pampers deka u svom elementu! Dok se rukovao sa vazduhom bilo smesno a sada kada razmislja da je na drugoj strani staljin i sssr 1940 godina, i uvodi ovakve zakone nije smesno, ovo je prosto zalosno, covek je u godine i tesko je bolestan.