RUSKI VOJNICI HLADNORVNO UBILI NENAORUŽANE CIVILE? CNN objavio snimak, Ukrajina tvrdi da je u pitanju dokaz ratnih zločina

Autor:

Svet

12.05.2022

11:37

CNN je objavio snimak sa nadzornih kamera na kojem se vidi kako ruski vojnici pucaju u dva civila, koji ukrajinski tužioci sad smatraju dokazom za ratni zločin.

RUSKI VOJNICI HLADNORVNO UBILI NENAORUŽANE CIVILE? CNN objavio snimak, Ukrajina tvrdi da je u pitanju dokaz ratnih zločina

youtube.com/CNN

Na snimku se vidi kako ruski vojnici pucaju u dva nenaoružana civila koji su se udaljavali od njih u predgrađu ukrajinskog glavnog grada Kijeva, piše Index.hr. Obojica su umrla nakon pucnjave, a CNN je identifikovao žrtve.

Jedan je bio vlasnik opljačkanog salona automobila, čija porodica ne želi da bude imenovana. Drugi je bio Leonid Oleksijevič Pljac, 68-godišnjak koji je tamo radio kao čuvar.

-Oni su krvnici. Užasno je jer je moj otac bio civil, imao je 68 godina, miran, nenaoružan čovek - rekla je njegova ćerka Julija.

Zločin snimilo više kamera

youtube.com/CNN

 

Zločin je snimilo više kamera oko poseda i iako nema zvuka, slike jasno govore da je to bilo hladnokrvno ubistvo dvojice muškaraca. Na kamerama se videlo kako petorica ruskih vojnika pokušavaju da provale u poslovne objekte.

Kako se vlasnik približava s podignutim rukama, zaustavljaju ga i pretražuju. Zatim dolazi Pljac i takođe ga pretresaju. Čini se da je došlo do nekog razgovora pre nego što se vojnici okrenu a dvojica civila počela da idu nazad na mesto sa kojeg inače čuvaju auto salon.

Tada najmanje dva vojnika prilaze iza muškaraca i otvaraju vatru. Oba civila padaju na zemlju. Rusko Ministarstvo odbrane nije komentarisalo slučaj za CNN, dok je kancelarija glavnog ukrajinskog tužioca rekla da se incident istražuje kao ratni zločin.

Pokušao da se spase

Dok su vojnici pljačkali poslovne objekte, Pljac je još bio živ. Na snimku se vidi kako jedva ustaje i veže nešto što izgleda kao povez oko bedra te šepa nazad na svoje čuvarsko mesto. Tamo uzima telefon i poziva pomoć.

- Naoružana grupa dobrovoljaca koji su ostali da brane svoje domove pokušala je spasiti Pljaca, razmenjujući vatru s ruskim snagama - rekao je neimenovani zapovednik grupe.

Na snimku se dalje vidi kako se Pljac srušio u čuvarskoj kućici i da su Ukrajinci uspeli da dođu do njega. Izvukli su ga van, ostavljajući veliki trag krvi. Umro je ispred kućice. Zapovednik je rekao da je iskrvario jer su civilni borci, bez vatrene moći za suzbijanje tenkova i topova, morali da se povuku.

Pljacova kći zatražila je da se njegovi posmrtni ostaci kremiraju jer je dostojnu sahranu bilo nemoguće izvesti usred borbi. Njegov je pepeo još uvek čeka u mrtvačnici i nada se da će ga jednog dana pokopati u majčin grob.

- Treba im suditi. Nadam se međunarodnom sudu - rekla je ona, preneo je Index.hr.

Komentari (4)

Loading
Sima

12.05.2022 11:53

Ako je CNN rekao, onda je sigurno istina. Još samo fali helena ranta iz finske da na osnovu analiza pepela utvrdi sve činjenice a onda će voker da ih tuzi

Bacvanin

12.05.2022 12:14

Zar jos ima ljudi koji veruju toj farici laznih vesti.Oni ne prenose vesti nego fabrikuju po potrebi.

Станоје

12.05.2022 12:56

Још да видимо снимак и све је Ок!