PUTIN PODIŽE AVION SUDNJEG DANA! Predsednik Rusije preti Zapadu usred rata koji je izazvao u Ukrajini

Autor:

Svet

09.05.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tvrdi se da je ruski predsednik za današnju paradu, povodom 77. godišnjice pobede nad nacistima, spremio posebno oružje za masovno uništenje.

PUTIN PODIŽE AVION SUDNJEG DANA! Predsednik Rusije preti Zapadu usred rata koji je izazvao u Ukrajini

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je 24. februara otpočeo invaziju na susednu Ukrajinu i u čitavom svetu pokrenuo talas nestabilnosti kakav nije viđen u novijoj istoriji, namerava da danas pošalje i nikad jasnije pretnje saveznicima Kijeva na Zapadu odlukom da na paradi povodom Dana pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu na nebo iznad Moskve podigne avione sudnjeg dana.

Reč je o letelicama čija je konstrukcija strogo čuvana državna tajna, a koje bi, u slučaju nuklearnog sukoba, postale sklonište pripadnika samog vrha Kremlja, uključujući i Putina, kao i glavni komandni centar za izdavanje naredbi o lansiranju oružja za masovno uništenje.

- Putin će usred krvoprolića u Ukrajini održati govor na Crvenom trgu u Kremlju pre velike parade vojnika, tenkova, raketa i interkontinentalnih balističkih projektila. Iznad katedrale Svetog Vasilija preleteće najmoćniji lovci, strateški bombarderi tu-160 i prvi put od 2010. zapovedni avion sudnjeg dana iljušin il-80, koji bi, u slučaju nuklearnog rata, postao zapovedni centar ruskog predsednika - preneo je Rojters, citirajući deo saopštenja ruskog ministarstva odbrane.

Putin je ranije više puta uporedio rat u Ukrajini s izazovom s kojim se Sovjetski Savez suočio kada su nacisti pokrenuli invaziju 1941.

- Pokušaj smirivanja agresora uoči Velikog otadžbinskog rata pokazao se kao greška koja je skupo koštala naš narod. Nećemo drugi put da napravimo takvu grešku. Nemamo pravo na to - izjavio je Putin 24. februara, kada je najavio "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini (Foto: Arhiva)

Da ironija bude veća, on je juče čestitao Dan pobede narodima koji su učestvovali u borbama za nanošenje konačnog udarca zločinačkoj nacističkoj Nemačkoj, a među kojima su i Ukrajinci. Posebno se obratio građanima samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike (DNR/LNR), kao i narodima Gruzije, Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije, Moldavije, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana, Abhazije i Južne Osetije.

- Danas je zajednička dužnost da sprečimo oživljavanje nacizma, koji je doneo toliko patnje ljudima iz različitih zemalja. Neophodno je sačuvati i preneti potomstvu istinu o događajima iz ratnih godina, zajedničkim duhovnim vrednostima i tradiciji bratskog prijateljstva - istakao je Putin, čija je čestitka naišla na mnoga negodovanja, imajući u vidu aktuelnu situaciju na ukrajinskom tlu, gde svakodnevno ginu ne samo vojnici već i nedužni civili.

Prva je na njegove reči reagovala Vrhovna rada Ukrajine, ocenivši neprihvatljivim da Rusija prisvaja i monopolizuje pobedu nad nacizmom u Drugom svetskom ratu.

- Kao i pre 80 godina, Ukrajina ratuje s podmuklim agresorom, a danas je to Putinova Rusija - navedeno je u saopštenju tog tela.

S druge strane, Rusija je juče nastavila da se hvali vojnim uspesima u Ukrajini, saopštivši da je uništila ukrajinski ratni brod korvetu u blizini Odese, kao i bombardere su-24 i helikopter u blizini Zmijskog ostrva u Crnom moru. Razorena su i dva sistema S-300 ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti, a čečenski lider Ramzan Kadirov je saopštio da su njegovi borci osvojili ključni grad Popasnu, što je kasnije potvrdilo i ministarstvo odbrane Ukrajine.

Crvenim trgom danas će, povodom 77. godišnjice od sloma nacizma, defilovati 11.000 vojnika, zajedno sa 131 komadom vojne opreme.

I ovo će predstaviti

- interkontinentalnu balističku raketu rs-24 yars (teška gotovo 50 tona, može da nosi do 10 bojevih glava)

- strateški bombarderi tu-160

- 11.000 vojnika

- moćni lovci (tokom generalne probe su na nebu formirali zloglasno slovo Z)

Tri potencijalna scenarija šta će Putin danas saopštiti

1. formalno će objaviti rat Ukrajini

2. uvešće opštu mobilizaciju

3. saopštiće deeskalaciju sukoba proglašavanjem pobede

* Putin je negirao prve dve opcije, ali se ukrajinski zvaničnici toga i dalje plaše, a Zapad tvrdi da su sve opcije na stolu

 

Ukrajinski zarobljenici biće izloženi na paradi?

Nevladina organizacija Centar za odbrambene strategije, sa sedištem u Kijevu, objavila je krajem prethodne nedelje da bi Rusi mogli na današnjoj paradi da "izlože" i na stotine zarobljenih ukrajinskih vojnika. Prema njihovim saznanjima, reč je o oko 500 ljudi, koje bi radi "dodatnog poniženja ruska strana mogla da obuče u ruske uniforme i natera ih da paradiraju rame uz rame sa svojim neprijateljima".

Rusi razorili školu, najmanje 60 mrtvih?

Zvanični Kijev optužio je juče Rusiju da je bombardovala školu u selu Bilohorivka u regionu Luganska, na istoku Ukrajine, u kojoj se u improvizovanom skloništu u trenutku napada nalazilo čak 90 ljudi. Zasad je potvrđena smrt dve osobe, ali se strahuje da je najmanje 60 njih ostalo zatrpano pod ruševinama. To je potvrdio guverner oblasti Luganska Sergej Hajdaj, naglasivši da je ruski avion bacio bombu u subotu po podne na školu. Prema njegovim rečima, zasad je 30 ljudi spaseno, od kojih je sedam povređeno.

Zlo se vratilo u Ukrajinu, ali pobedićemo

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je novi specijalni video u crnobelom formatu u kom je čitavom svetu poslao snažnu poruku da se u njegovu zemlju, na 77. godišnjicu od pobede nad nacistima u Drugom svetskom ratu, "zlo vratilo". Prema njegovim rečima, ispostavlja se kao da je sve ono za šta su ukrajinski vojnici položili živote pre skoro osam decenija "palo u vodu 24. februara 2022", kada je, podsetimo, Rusija pokrenula invaziju na tu bivšu republiku SSSR.

- Zlo se vratilo. Opet! U drugačijem obliku, s drugim parolama, ali su namere iste - naglasio je Zelenski i dodao da će Ukrajina i njeni saveznici pobediti.

On je, inače, juče u Kijevu dočekao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji mu je obećao pomoć u obnovi zemlje i poručio da "Hrvatska zna kako je biti pod agresijom". U Kijev je otputovala i predsednica nemačkog parlamenta Berbel Bas da bi odala počast žrtvama Drugog svetskog rata.

Putinov jedini put da intenzivira rat

Direktor američke CIA Vilijam Berns poručio je da je Vladimir Putin mnogo uložio u drugu fazu rata u Ukrajini i ocenio da šef Kremlja veruje da je intenziviranje vojnog sukoba najbolji put ka napredovanju. Berns je upozorio da takav način razmišljanja čini drugu fazu ofanzive izuzetno rizičnom, te da, iako CIA nema naznaka da se Rusija sprema za nuklearni napad, ta opasnost i te kako postoji.

Sve oči sveta i dalje uprte u Azovstal

Svet s nestrpljenjem iščekuje kakva se sudbina nakon 9. maja sprema za još 2.000 ukrajinskih boraca zarobljenih u marijupoljskom metalurškom kombinatu Azovstal, odakle je u petak evakuisano preostalih 50 civila. Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk potvrdila je preko Telegrama da u moćnom postrojenju više nema žena, dece i starijih osoba. Podsetimo, Moskva tvrdi da se u Azovstalu kriju pripadnici zloglasnih jedinica Azov, koji predstavljaju poslednju liniju odbrane Marijupolja. Oni su istovremeno neki od poslednjih preživelih pripadnika organizacije zabranjene u Rusiji u tom gradu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading