ALARMANTNO UPOZORENJE IZRAELA: JOŠ JEDNOJ ZEMLJI PRETI RAT! Naređena je hitna evakuacija, posle Ukrajine, oni bi mogli biti na redu!

Autor: Republika

Svet

29.04.2022

12:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dramatična poruka izazvala je ozbiljnu zabrinutost da postoje informacije da ruski predsednik Vladimir Putin nakon Ukrajine kreće na Moldaviju.

ALARMANTNO UPOZORENJE IZRAELA: JOŠ JEDNOJ ZEMLJI PRETI RAT! Naređena je hitna evakuacija, posle Ukrajine, oni bi mogli biti na redu!

Foto: Tanjug/AP

Mnogi strahuju da Vladimir Putin posle Ukrajine preti Moldaviji

Jezivo upozorenje stiglo je iz Izraela čije je Ministarstvo spoljnih poslova izdalo hitno upozorenje svojim građanima da obustave putovanja ili se evakuišu iz Pridnjestrovlja, separatističkog regiona Moldavije koju podržava Rusija, aludirajući na to da bi mogle da obistine zstrašujuće pretpostavke zapadnih centara moći - da će posle Ukrajine, šef Kremlja Vladimir Putin nastaviti dalje cepanje teritorija suverenih država. 

Ministarstvo je pozvalo sve Izraelce u Pridnjestrovlju da napuste taj region što je pre moguće i pozvalo je one koji planiraju da otputuju tamo da preispitaju tu odluku.

- Moldavija treba da zna da se Izrael u potpunosti solidariše sa njom u ovoj izazovnoj situaciji - tvitovao je nekoliko sati ranije izraelski ambasador Joel Lion.

Upozorenje o putovanjima usledilo je nakon što je Pridnjestrovlje u ponedeljak saopštilo da je na teritoriji tog regiona zabeležena serija eksplozija u ponedeljak i utorak, koje su pogodile ministarstvo bezbednosti, vojnu jedinicu i radio toranj u vlasništvu Rusije. To je navelo Moldaviju da apeluje na svoje građane da ostanu mirni i pojačaju mere bezbednosti.

Pridnjestrovlje je najavilo da će muškarcima koji su vojno sposobni biti onemogućeno da napuste region, tako da je to znak da još nismo izašli iz potencijalno opasne zone - rekao je moldavski ministar spoljnoih poslova Niku Popesku. 

On je naglasio da je primarna dužnost njegove yemlje da održi mir u Moldaviji.

- Moldavija ne treba da bude uvučena u bilo kakav vojni scenario u ovom regionu - potvrdio je on na brifingu za medije sa stranim novinarima.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Niku Popesku 

S druge strane, lider Pridnjestrovlja Vadim Krasnoselski odbacio je optužbe u Telegramu u sredu uveče, nazvavši ih apsurdnim lažima i "fantazijama koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću“.

Takođe, Ministarstvo unutrašnjih poslova Pridnjestrovlja saopštilo je da je pucano na selo u kojem se nalazi rusko skladište oružja nakon što su bespilotne letelice preletele iz Ukrajine, usred ruske invazije na tu zemlju.

Podsetimo, samoproglašena republika Pridnjestrovlje se otcepila od Moldavije 1992. nakon kratkog rata sa Kišinjevom. Od tada je tamo stacionirano oko 1.500 ruskih vojnika.

Strah od destabilizacije u regionu porastao je nakon što je ruski general rekao da ofanziva Kremlja ima za cilj stvaranje kopnenog koridora kroz južnu Ukrajinu do Pridnjestrovlja. Takođe, Kijev je optužio Rusiju da želi da destabilizuje region kako bi stvorila izgovor za vojnu intervenciju.

Inače, osim Izraela i Bugarska je 28. aprila izdala preporuke svojim građanima da ne putuju u Moldaviju i region Pridnjestrovlja. Ranije su to učinile SAD, Nemačka, Francuska i Kanada koje su navele da njihovi građani napuste Moldaviju zbog „pogoršavanja bezbednosne situacije“. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading