RUSIJA UPOTREBILA HEMIJSKO ORUŽJE! Ukrajina tvrdi da je počela NOVA FAZA terora: Respiratorne infekcije, vrtoglavice od nepoznate supstance - OGLASIO SE I ZAPAD!

Autor:

Svet

12.04.2022

06:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija je koristila hemijsko oružje, tvrdi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ovi navodi još uvek nisu zvanično potvrđeni.

RUSIJA UPOTREBILA HEMIJSKO ORUŽJE! Ukrajina tvrdi da je počela NOVA FAZA terora: Respiratorne infekcije, vrtoglavice od nepoznate supstance - OGLASIO SE I ZAPAD!

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski novim komentarom ulio nadu u okončane sukoba

Ukrajina je u ponedeljak uveče saopštila da je ruska vojska koristila hemijsko oružje u napadu, ali to još uvek nije nezvanično potvrđeno, javljaju mediji. Predsednik Volodimir Zelenski je u večernjem obraćanju narodu Ukrajine upozorio upravo na ovakvu vrstu napada, na teritoriji Marijupolja.

- Danas su okupatori izdali novo saopštenje, u kojem najavljuju sledeću fazu terora nad našom zemljom. Jedan od njih kazao je da bi mogli da upotrebe hemijsko oružje protiv branilaca Marijupolja. Shvatamo ovo na najozbiljniji mogući način - rekao je Zelenski.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Mariupolj, porušeno porodilište

Savetnik gradonačelnika Marijupolja, Petro Andrjuščenko, na Telegramu je napisao da informacije o hemijskom napadu nisu potvrđene i da će ova priča biti razjašnjena naknadna.

- Jedan od scenarija je i mogućnost da su okupatori pustili opasnu supstancu da bi testirali reakciju, ali čekamo zvaničnu potvrdu vojske - napisao je on.

Pentagon je "svestan situacije" i budno je prati, kazao je sekretar za štampu Džon Kirbi.

Republika

Foto: pixabay.com

Pantagon

- Ako su ove tvrdnje tačne, duboko su uznemirujuće i odražavaju zabrinutost koju smo i ranije imali o potencijalu Rusije da koristi različite supstance za kontrolu mase, među kojima je i suzavac pomešan sa hemikalijama - rekao je Kirbi.

Britanska sekretarka spoljnih poslova Liz Tras na Tviteru je napisala da Velika Britanija "urgentno pokušava da istraži ove navode".

- Tvrdnje o korišćenju hemijskih agenasa od strane ruske vojske stigle su do nas. Hitno sarađujemo s partnerima kako bismo utvrdili detalje. Bilo kakva upotreba takvog oružja predstavljala bi surovu eskalaciju ovog konflikta, i smatraćemo Vladimira Putina i njegov režim odgovornim - napisala je ona, prenosi Dejli Mejl.

RESPIRATORNE INFEKCIJE, VRTOGLAVICE I DRUGI SIMPTOMI "NEPOZNATE SUPSTANCE"

Ukrajinska poslanica Ivana Klimpuš tvrdi da je Rusija koristila hemijsko oružje za koje se sumnja na Mariupolj, a da su separatistički pobunjenici ranije ukazivali na izglede za takav napad. Ona je ovde navode napisala na Tviter nalogu u ponedeljak uveče. 

Kako se navodi, ukrajinske trupe koje brane grad navodno pate od respiratorne infekcije, vrtoglavice i drugih simptoma kao posledica 'nepoznate supstance'. 

Krajnje desničarski ukrajinski puk Azov saopštio je da su ruske okupacione upotrebile otrovnu supstancu nepoznatog porekla protiv ukrajinske vojske i civila u gradu Mariupolju, koja je bačena sa neprijateljskog drona.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Mariupolj, snimak satelit

U onome što je izgleda bilo jezivo upozorenje, Eduard Basurin, portparol proruske Donjecke Narodne Republike u istočnoj Ukrajini, ranije je rekao da će Kremlj možda morati da upotrebi hemijsko oružje da osvoji Mariupolj.

To se dešava nakon što su ukrajinski marinci rekli da su ih opkolili ruski vojnici u Mariupolju.

36. brigada marinaca ukrajinskih oružanih snaga saopštila je da se sada oslanja na kuvare, vozače i druge neborbene trupe u borbi protiv vojnika Kremlja.

- Danas će verovatno biti poslednja bitka, pošto municija ponestaje.To je smrt za neke od nas, a zarobljeništvo za ostale - napisali su na društvenoj mreži Fejsbuk.

Brigada je ranije saopštila da je potisnuta i opkoljena od strane ruskih snaga, pri čemu je oko polovine ljudi iz kontingenta ranjeno, prenosi Mejl onlajn.

- Sva pešadija je ubijena, a borbe sada vode artiljeri, protivavionski topnici, radio-operateri, vozači i kuvari. Čak i orkestar - napisala je brigada.

Kijev procenjuje da je u ruskom napadu na Mariupolj poginulo na desetine hiljada ljudi, prenosi Mirror.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading