AMERIČKI RAZARAČ UPLOVIO U POLJSKU LUKU! Putin i Erdogan se dogovorili: Pregovori u Istanbulu! (VIDEO/FOTO)

Autor:

Svet

27.03.2022

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rat u Ukrajini traje već 32. dan.

AMERIČKI RAZARAČ UPLOVIO U POLJSKU LUKU! Putin i Erdogan se dogovorili: Pregovori u Istanbulu! (VIDEO/FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Pratite situaciju u Ukrajini uživo na našem blogu iz minuta u minut!

Dešavanja iz 31. dana rata, možete pročitati OVDE.

_______________________________________________________________________

23.10 - Kličko se oglasio povodom stanja u Kijevu: Otvaraju se kafići, frizerski saloni, škole nastavljaju onlajn

Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva, glavnog grada Ukrajine, saopštio je danas da se nastavlja odbrana prestonice, a istakao je i da je u funkciji je i najvažnija gradska infrastruktura.

- Kijev nastavlja da se brani. Kritična infrastruktura glavnog grada radi. Javni prevoz funkcioniše ograničeno, ali radi. Komunalne usluge funkcionišu. Većina supermarketa i apoteka je otvorena - napisao je Kličko na svom Telegram nalogu.

Republika

Foto: Printscreen/Youtube/SkyNews

Vitalij Kličko

Dodao je i da privatnici polako nastavljaju s radom u Kijevu.

- Konkretno, ponovo se otvaraju trgovine sa mešovitom robom, kafići, frizerski saloni, servisi - naveo je gradonačelnik Kijeva.

22.30 - Američki razarač uplovio u poljsku luku

U poljsku luku Gdanjsk uplovio je američki razarač "Forest Šerman", javljaju poljski mediji.

Republika

Foto: printskrin/telegram

Američki razarač u poljskoj luci

- Kako su objasnili članovi posade, cilj posete je da pokažu američko prisustvo u regionu. U isto vreme žele i da se bliže upoznaju da našom kulturom i istorijom - navodi se u izveštaju.

Prema tvrdnjama poljskih medija, razarač će ostati u Poljskoj do kraja marta.

21.49 – Erdogan i Putin dogovorili: Pregovori Rusije i Ukrajine u Istanbulu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin dogovorili su se da organizuju u Istanbulu narednu rundu pregovora delegacija Rusije i Ukrajine, saopšteno je danas iz kabineta Erdogana nakon telefonskog razgovora sa Putinom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Putin i Erdogan

Kako se navodi, predsednici dve zemlje razgovarali su o najnovijem razvoju događaja u rusko-ukrajinskom ratu i pregovaračkom procesu. 

21.26 – Zelenski uoči pregovora sa Rusijom otkrio šta ga može odvratiti da sedne za pregovarački sto

Ukrajina je spremna da razgovara o neutralnosti i nenuklearnom statusu zemlje ako dobije bezbednosne garancije, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

On je, međutim, dodao da neće sesti za pregovarački sto sa Rusijom ako se bude razgovaralo o “demilitarizaciji”, nekoj vrsti “denacifikacije”, prenosi Rojters. 

21.11 – Britanski ministar odbrane: Ukrajina raspoređuje “Starstreak” rakete, cilj je da obore Putinove avione

Ukrajina će uskoro po prvi put da rasporedi protivvazdušne rakete britanske proizvodnje u ratu, s ciljem da “dodatno ponize ruskog predsednika Vladimira Putina”.

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je da je sistem Starstreak – raketa postavljena na ramenu koja putuje tri puta brže od brzine zvuka kako bi oborila nisko leteće neprijateljske letelice – spreman za upotrebu. 

20.10 - Glumac Šon Pen će uništiti sve svoje Oskare ako Zelenski ne bude govorio na dodeli nagrada u Holivudu

Američka filmska zvezda Šon Pen postavio je ultimatum organizatorima dodele Oskara, preteći da će uništiti svoje Oskare ako ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ne bude pozvan da učestvuje na najvećem godišnjem događaju u Holivudu.

Republika

Foto: (Ashlee Rezin Garcia/Chicago Sun-Times via AP

Šon Pen

Govoreći iz Varšave u subotu uveče u intervjuu za Si-En-En, Pen je rekao da je shvatio da je doneta odluka da se poruka Zelenskog ne uključi u emisiju nagrada. Pozvao je druge da mu se pridruže u bojkotu događaja ako se od ukrajinskog lidera ne zatraži da govori.

- Ako se ispostavi da je to ono što se dešava, ohrabrio bih sve koji su uključeni da znaju da, iako je možda njihov trenutak – i ja to razumem – da slave svoje filmove, mnogo je važnije njihov trenutak da zablistaju i protestuju i da bojkotuju dodelu Oskara - rekao je glumac

19.17 - "Rusija je teroristička država koju vodi ratni zločinac": Teške reči ambasadorke Ukrajine u SAD 

Ambasadorka Ukrajine u SAD Oksana Markarova nazvala je danas Rusiju "terorističkom državom koju vodi ratni zločinac".

18.34 - Le Drijan: Kolektivna krivica ako se ne pomogne Mariupolju, postaje drugi Alepo

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan izjavio je danas da će postojati kolektivna krivica ako se ništa ne učini da se pomogne civilima u Mariupolju, koji je pod opsadom ruskih snaga.

- Mariupolj je upečatljiv primer vojne opsade, a vojne opsade su užasni ratovi, jer se civilno stanovništvo masakrira, uništava. Strašno pati - rekao je Le Drijan na međunarodnoj konferenciji Doha Forum, preneo je Rojters.

Francuski šef diplomatije je upozorio da opkoljeni ukrajinski grad Mariupolj postaje "drugi Alepo", kako je naveo AP, sirijska komercijalna prestonica u kojoj je 2016. godine došlo do masovnog uništenja uz podršku Rusije.

- Zbog toga mora da postoji bar jedan trenutak kada civilno stanovništvo može da diše - rekao je Le Drijan, dodajući da je to ono na čemu radi francuski predsednik Emanuel Makron.

Makron je izjavio u petak da se nada da će narednih dana razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u vezi sa situacijom u Ukrajini i planovima da se pomogne ljudima da napuste Mariupolj.

17.44 - Poznat tačan datum nastavka pregovora uzmeđu Rusije i Ukrajine: Biće u Turskoj

Sledeća runda razgovora licem u lice između Ukrajine i Rusije biće održana u Turskoj od 28. do 30. marta, napisao je ukrajinski pregovarač David Arahamia na društvenim mrežama.

16.40 - Gori 10 hektara šume kod Černobilja

Ukrajinski ombudsman Ljudmila Denisova rekla je da u zoni isključenja Černobilja zbog borbi gori više od 10 hektara šume i pozvala IAEA da pošalje specijaliste i opremu za gašenje.

Republika

Foto: youtube.com/DW News

Černobilj

- U zoni isključenja kod nuklearne elektrane Černobil gori više od 10.000 hektara šuma zbog neprijateljstava, zabeležen je 31 požar, što izaziva povećan nivo radioaktivnog zagađenja vazduha - napisala je Denisova na svom Telegram kanalu.

16.58 - Anketa: Polovina Ukrajinaca spremna da učestvuje u borbama

Gotovo polovina Ukrajinaca starosti od 18 do 55 godina izrazila je spremnost da direktno učestvuje u borbama protiv ruske invazije, rezultati su ankete koju su sproveli evropski istraživači uprkos ograničenjima rata.

Oko 70 odsto ispitanih muškaraca je reklo da je spremno za borbu, a kod žena 30 odsto, navodi se u anketi čije je rezultate preneo Institut za istraživanje mira iz Osla uz podršku lokalne agencije za israživanje javnog mnjenja Info Sapiens.

16.20 - Dvoje uhapšenih u Lavovu zbog sumnje da su špijuni

- Danas  patrole su zaustavile sumnjiv automobil. Proveravajući dokumenta i telefon vozača, policija je pronašla video snimke i fotografije naših vojnih kretanja. Imao je i fotografije pasoša muškaraca sa luganskom registracijom i dosta kontakata sa ruskim brojevima - saopštio je načelnik regionalne vojne administracije Maksim Kozicki.

_______________________________________________________________________

15.59 - Jasna poruka kineskog ambasadora u SAD

Kineski ambasador u Vašingtonu govorio o ratu u Ukrajini i pretnjama SAD na ručun Pekinga.

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

_______________________________________________________________________

15.33 - Kličko: Da li ste sigurni...

- Dok stojite ovde, nema garancije da ovaj rat neće zakačiti i vas - izjavio je Kličko. Dodao je takođe da je i 1941. streljano 100.000 stanovnika Ukrajine, u Kijevu, na mestu na kojem se danas nalazi najviši TV toranj. 

- Ako samo nemo i pasivno posmatrate da li ste sigurni da rat neće pokucati i na vaša vrata za sekundu?- rekao je gradonačelnik Kijeva na konferenciji za štampu koju je održao. 

_______________________________________________________________________

15.17 - Kijev: Referendum na okupiranoj teritoriji neće biti legalan

Ukrajina je danas saopštila da eventualni referendum koji bi bio održan na okupiranoj ukrajinskoj teritoriji neće imati pravnu osnovu i da će se Rusija suočiti sa snažnim odgovorom međunarodne zajednice i produbljenjem globalne izolacije.

Na teritoriji samoproglašene Luganske Narodne Republike mogao bi da bude održan referendum o ulasku te republike u sastav Rusije, izjavio je lider LNR Leonid Pasečnik.

- Svi lažni referendumi na privremeno okupiranim teritorijama su ništavni i neće imati pravnu važnost - rekao je portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova.

_______________________________________________________________________

14.50 - Snimci posle napada na Lavov

 

_______________________________________________________________________

14.19 - Poruka pape

Papa Franja apelovao je danas još jednom da se održe pregovori kako bi se okončao sukob u Ukrajini.

- Pretnja globalnog sukoba izazvanog invazijom Rusije na Ukrajinu trebalo bi da ubedi sve da je došlo vreme da čovečanstvo ukine rat pre nego što se ukine čovečanstvo - poručio je papa okupljenima na Trgu Svetog Petra na nedeljnoj audijenciji, prenosi agencija Rojters.

_______________________________________________________________________

14.11 - 300.000 izbeglica u Češkoj

- Češka je već primila više od 300 hiljada izbeglica iz Ukrajine, što je oko 3 odsto stanovništva same zemlje. Od njih je 55 hiljada u Pragu - izjavio je češki premijer Petar Fijala

_______________________________________________________________________

14.01 - Britanski ministar: Neće ići

- Prebacivanje britanskih tenkova u Ukrajinu neće funkcionisati - kaže britanski sekretar za odbranu.

Ukrajinskoj vojsci će trebati mnogo vremena da ih savlada, rekao je Volas, pa je Kijevu potrebna pomoć da unapredi ili pronađe rusko i sovjetsko oružje.

_______________________________________________________________________

13.56 - Makron: Ne vređati Putina

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je da sebi neće dozvoliti uvrede na račun ruskog lidera Vladimira Putina, što je američki predsednik Džo Bajden dozvolio.

_______________________________________________________________________

13.54 - Podaci Rusije

Od početka specijalne operacije, ruske oružane snage su onesposobile 289 dronova, uništile 1.656 tenkova i 169 višecevnih raketnih bacača, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

- Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno 289 dronova, 1.656 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 169 višecevnih raketnih bacača, 684 topova i minobacača, kao i 1.503 specijalnih vojnih vozila - naveo je Konašenkov, preneo je TAS.

_______________________________________________________________________

13.29 - Zelenski optužio Zapad za nedostatak hrabrosti

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski optužio je danas Zapad za nedostatak hrabrosti dok se njegova zemlja bori da, kako je rekao, "spreči rusku invaziju".

- Razgovarao sam danas sa braniocima Marijupolja. U stalnom sam kontaktu sa njima. Njihova odlučnost, hrabrost i čvrstina su zapanjujući - rekao je Zelenski u video obraćanju.

- Kad bi imali samo jedan odsto hrabrosti oni koji su 31 dan razmišljali kako da predaju desetine aviona i tenkova - kazao je ukrajinski predsednik.

_______________________________________________________________________

13.05 - Stav Moskve

- LNR i DNR imaju pravo da odlučuju o pridruživanju Rusiji, ako to nije u suprotnosti sa njihovim ustavima - izjavio je za Sputnjik predsedavajući Odbora za ustavno zakonodavstvo Saveta Federacije Rusije Andrej Klišas.

_______________________________________________________________________

12.29 - Beč odbio Zelenskog

Parlament Austrije saopštio je da neće dozvoliti obraćanje ukrajinskog predsednika.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

_______________________________________________________________________

12.01 - Erdogan najavio razgovor sa Putinom

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan planira da narednih dana razgovara sa Vladimirom Putinom, izjavio je portparol i glavni savetnik turskog predsednika Ibrahim Kalin.

_______________________________________________________________________

11.20 - Blinken: SAD nemaju strategiju promene režima u Rusiji

Sjedinjene Američke Države nemaju strategiju promene režima u Rusiji, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken novinarima.

Kako se navodi, Blinken je to prokomentarisao nakon jučerašnje izjave predsednika DŽozefa Bajdena da ruski predsednik Vladimir Putin "ne može da ostane na vlasti".

_______________________________________________________________________

11.15 - Turska: Na Crnom moru nema vanredne situacije

Na Crnom moru nema vanredne situacije, izjavio je turski ministar odbrane Hulusi Akar u svetlu informacija o plutajućim minama u tom moru.

- Nema nema vanredne situacije na Crnom moru. Naši brodovi su na dužnosti u potrazi za minama - rekao je Akar novinarima. 

_______________________________________________________________________

10.51 - Referendum u Lugansku?

- U Luganskoj Narodnoj Republici bi u najskorije vreme mogao biti održan referendum o pridruživanju Rusiji - izjavio je lider LNR Leonid Pasečnik.

10.41 - Zelenski: Moskva seje duboku mržnju kod Ukrajinaca

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da zvanična Moskva, kako je naveo, seje duboku mržnju prema Rusiji među njegovim narodom, s obzirom na to da stalne artiljerijske paljbe i vazdušna bombardovanja pretvaraju gradove u ruševine, ubijaju civile i teraju druge u skloništa.

- Vi činite sve da naši ljudi sami prestanu da govore ruski jezik, jer će se ruski jezik sada povezivati samo sa vama, sa vašim eksplozijama i ubistvima, vašim zločinima - rekao je Zelenski sinoć u video obraćanju, prenosi agencija AP.

______________________________________________________________________

10.40 - Poljska: Mađare će skupo koštati

- Politika Mađarske prema Rusiji skupo će koštati tu zemlju - smatra poljski predsednik Andžej Duda.

Poljski predsednik rekao je za televiziju „TVN24“ da ne razume stav premijera Viktora Orbana o aktuelnoj situaciji u Ukrajini.

- Teško mi je ovo da shvatim i zato što će ta politika Mađarsku veoma skupo koštati - istakao je Duda.

______________________________________________________________________

10.08 - Putin: Pokazujete herojstvo

Ruski predsednik Vladimir Putin povodom Dana Nacionalne garde obratio se vojnicima koji ratuju u Ukrajini i poručio im da "borba uključuje povećani rizik".

- Čestitam vam Dan ruske Nacionalne garde. Nacionalna garda, koja je utemeljena pre šest godina, postala je nezamenjjiv i pouzdan deo državnog sistema koji osigurava vladavinu prava i sprovođenje zakona te zaštitu prava i interesa naših građana - rekao je Putin.

______________________________________________________________________

9.44 - UDARNO! Vučić o sankcijama Rusiji

- Srbija nije ničija sluškinja i ne izvršava ničije naloge, ni Rusije, ni Amerike, niti bilo koga drugo - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na pitanje o tome da li će Srbija da uvede sankcije Rusiji.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

______________________________________________________________________

9.34 - Ukrajina i Rusija dogovorili dva humanitarna koridora

Ukrajina i Rusija su danas dogovorili dva humanitarna koridora za evakuaciju civila iz područja zahvaćenih sukobima.

U dogovor je uključena i mogućnost da stanovnici mogu kolima da napuste grad Mariupolj, saopštila je zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk, prenosi Rojters.

______________________________________________________________________

9.29 - Tramp: Bajden je ubio američki san

Bivši predsednik SAD Donald Tramp kritikovao je aktuelnog DŽozefa Bajdena, rekavši da "zbirno, pet najgorih predsednika Amerike ne bi učinilo toliko štete kao što je uradio Bajden za 15 meseci otkako je predsednik".

- Prošlo je više od godinu dana, on je za to vreme uspeo da ubije, bukvalno da ubije, američki san. Ali, nemojte gubiti nadu, jer sa pravim liderima, Amerika će se vratiti, biti jača, snažnija neko ikada - rekao je Tramp na skupu u američkoj državi Džordžiji, preneo je "Dejli mejl".

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

______________________________________________________________________

9.18 - Černihiv novi Mariupolj?

Černihiv, grad na severu Ukrajine, opkolile su ruske snage, a gradonačelnik je jutros rekao da je u gradu 44 teško ranjenih ljudi, od kojih je troje dece, koji ne mogu biti evakuisani.

Kako prenosi Skaj Njuz, raste strahovanje da bi Černihiv, koji se odupire ruskim napadima od početnih dana invazije, mogao postati novi Mariupolj. 

_______________________________________________________________________

07:40 - Šef Saveza za nacionalnu bezbednost

 Šef Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine podržao je „pretenzije” Poljske na Kalinjingrad.

- Mogu da kažem da je Poljska, još ne na zvaničnom nivou, već postavila pretenzije na Kalinjingradsku oblast. To bi nam svakako pomoglo - rekao je Danilov.

Ranije je bivši komandant kopnenih snaga Poljske general Skšipčak rekao da Varšava treba da pokrene pitanje pripadnosti Kalinjingradskoj oblasti.

- Kako raste, tako se i spušta - prokomentarisala je reči Skšipčaka Marija Zaharova.

_______________________________________________________________________

07:19 - Ukrajinska partija tvrdi: Rusi oteli gradonačelnika Slavutiča, pušten je na slobodu

Ruske snage oslobodile su Jurija Fomičeva, gradonačelnika Slavutiča, grada na severu Ukrajine, nakon što su ga otele, saopštila je ukrajinska politička partija Sluha Narodu.

_______________________________________________________________________

07:05 - Ruske snage pogodile skladište nafte u gradu Dubno, tvrde Ukrajinci

Šef regionalne vojne administracije Vitalij Koval rekao je da su ruske snage pogodile skladište nafte u gradu Dubno u Rovenjskoj oblasti na severu Ukrajine.

_______________________________________________________________________

Napadnut Lavov u vreme Bajdenove posete Poljskoj

U subotu posle podne dve ruske rakete pogodile su Lavov. Ovaj grad se nalazi 60 kilometara od ukrajinsko-poljske granice, i do sada nije napadan.

Za to vreme u Poljskoj je boravio američki predsednik Džozef Bajden.

U napadu je ranjeno pet osoba. Andrej Sodovju, gradonačelnik Lavova, rekao je da je pričinjena velika šteta na infrastrukturnim objektima, a da stambeni objekti nisu oštećeni.

Takođe, bile su i tri eksplozije u blizini Lavova.

Bajdenova poruka poljskim saveznicima

U Varšavi, na sastanku sa predsednikom Poljske Anžejom Dudom, predsednik Bajden je naglasio da je član 5 sporazuma NATO koji obavezuje na kolektivnu odbranu svakog napadnutog člana, za SAD sveta obaveza.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

Negirao je da NATO hoće da oslabi Rusiju, i dodao da je NATO odbrambena alijana i da su američke snage prisutne u Evropi kako bi branile saveznike a ne da bi ušle u sukob sa ruskim snagama.

Obećao je da će SAD "biti uz Ukrajinu“.

- Vodimo veliku bitku za slobodu, bitku između demokratije i autokratije, između slobode i represije. Ta bitka neće biti dobijena za nekoliko dana ili meseci. Treba da se pripremimo za dugu borbu koja je pred nama - rekao je Bajden.

Bajden na poljsko-ukrajinskoj granici

Američki predsednik Džozef Bajden obišao je i američke trupe na granici Poljske i Ukrajine. Vojnicima je poručio da "to što rade nije samo odbrana Ukrajine već i borba za trijumf demokratije.“

Bajden o Putinu i reakcije Kremlja

Predsednik SAD je rekao da predsednik Rusije Vladimir Putin "ne može da ostane na vlasti“.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Bajden je posetio i kamp ukrajinskih izbeglica. Odgovarajući na novinarsko pitanje "šta misli o Vladimiru Putinu s obzirom na sve što radi ovim ljudima“ Bajden je rekao "On je krvnik“.

O Bajdenovoj oceni da Putina treba smeniti, Kremlj je odgovorio da "o tome neće odlučiti Bajden, to može biti samo izbor naroda Ruske Federacije.“

Počela druga faza

Prva faza vojne operacije u Ukrajini "generalno“ je završena, saopštilo je ministarstvo odbrane Rusije. Prvi zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Sergej Rudskoj je ocenio da su oružane snage Ukrajine sada značajno smanjene što je omogućilo ruskim snagama da najveće napore sada usmere "na postizanje glavnog cilja, oslobođenje Donbasa“.

Ministarstvo tvrdi da ne namerava da zauzme Kijev i Harkov.

Ruski mediji navode da proruske snage sada kontrolišu 93 posto ukrajinskog Luganska i 54 posto Donjecka, dva područja koja zajedno čine Donbas.

Deo spiska novih napada

U najnovijem izveštaju Ministarstva odbrane Ukrajine piše da ruske snage nastavljaju ofanzivu na Harkov, Černihiv i Mariupolj. Ocenjuju da ruske snage neselektivno gađaju iz vazduha i artiljerije u pokušaju da demorališu odbrambene snage.

Kasno sinoć ruske snage su granatirale skladište nafte u Dubnu u Rivenskoj oblasti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading