DETALJI MIROVNOG PLANA: Ukrajina ne pokazuje entuzijazam, iznela KLJUČNI USLOV

Autor:

Svet

17.03.2022

12:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov razgovarao je putem video veze sa poslanicima Evropskog parlamenta koji su u komitetu za spoljne poslove i pododboru za bezbednost i odbranu, i pokrenuto je pitanje mirovnih pregovora sa Kremljom, prenosi "Gardijan".

DETALJI MIROVNOG PLANA: Ukrajina ne pokazuje entuzijazam, iznela KLJUČNI USLOV

Foto: Tanjug/AP

Reznikov je rekao da su advokati bili uključeni u sastavljanje zajedničkih dokumenata, ali da će svaki napredak zavisiti od toga da li će Rusija da pristane na potpuni prekid vatre.

- Mi ćemo, naravno, pre svega, tokom pregovora razgovarati o prekidu vatre, o humanitarnim koridorima, obezbeđivanju civilnog stanovništva vodom, hranom, a možda kasnije možemo da potpišemo sporazum za mir. Ali pod uslovima ukrajinskog naroda, mi nikada ne bismo prihvatili bilo kakvu kapitulaciju i naše oružane snage su spremne da pruže otpor. Dakle, danas bismo mogli reći da su pregovori manje-više na tehničkom nivou. I naravno, uključeni su advokati, uključeni su političari i neću da ulazim u detalje o pregovorima - rekao je Reznikov, prenosi Blic.

On je dodao da se nada "da ćemo vrlo brzo okončati ovaj rat i naravno porazom Kremlja".

Peskov: "Danas nastavak pregovora, Ukrajina ne pokazuje entuzijazam"

Pregovori Rusije i Ukrajine trebalo bi danas da budu nastavljeni, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Republika

Foto: AP/S. KARPUKHIN

Dimitrij Peskov

- Ne znam da li su već u toku ili ne, ali bi trebalo da budu održani - rekao je Peskov novinarima, odgovarajući na pitanje da li će danas biti nastavljeni pregovori, prenose RIA Novosti.

Peskov je istakao da su u pregovaračkom procesu uključene različite radne grupe. Dodao je da Ukrajina ne pokazuje mnogo entuzijazma za neprekidne razgovore sa Rusijom.

- Naša delegacija, koju predvodi Vladimir Medinski, održava kontakt sa stručnjacima i vladinim agencijama i spremna je da radi danonoćno, jasno je pokazala svoju volju. Nažalost, ne vidimo sličan entuzijazam sa ukrajinske strane - poručio je Peskov, prenosi agencija TAS S.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ukrajina

Prva runda pregovora ruske i ukrajinske delegacije održana je 28. februara u Gomeljskoj oblasti Belorusije, druga runda održana je Beloveškoj pušci 3. marta, a treća u Brestskoj oblasti Belorusije 7. marta.

Četvrta runda pregovora između Moskve i Kijeva počela je onlajn formatu u ponedeljak, podseća ruska agencija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading