RUSIJA NASTAVLJA DA UCENJUJE EVROPU: Putin je spreman da isključi snabdevanje gasom!

Autor:

Svet

01.04.2022

07:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Putin bi danas mogao da prekine trećinu snabdevanja Evrope gasom nakon što su vlade odbile njegove zahteve za plaćanje u rubljama, a Nemačka je to nazvala ucenom

RUSIJA NASTAVLJA DA UCENJUJE EVROPU: Putin je spreman da isključi snabdevanje gasom!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin poslao nikad jasniju Zapadu o našoj zemlji

Vladimir Putin je rekao da je potpisao dekret da strani kupci moraju da plaćaju ruski gas u rubljama i u televizijskom obraćanju tvrdio da će ugovori biti zaustavljeni ako ova plaćanja ne budu izvršena.

To je do sada najsnažniji odgovor ruskih lidera na ogromne ekonomske sankcije koje je Zapad uveo toj zemlji nakon invazije na Ukrajinu.

Visoki ruski strani zvaničnik rekao je da će Evropska unija biti teško pogođena sankcijama, prenela je RIA.

- Akcije EU neće ostati bez odgovora... neodgovorne sankcije Brisela već negativno utiču na svakodnevni život običnih Evropljana - rekao je Nikolaj Kobrinec za novinsku agenciju.

Evropske vlade su odbile Putinov ultimatum za petak da se isplati u rubljama, a najveći primalac ruskog gasa na kontinentu, Nemačka, nazvavši to „ucenom“. Moskva je, međutim, ponudila mehanizam da kupci dobiju rublje preko ruske banke.

Energetski obračun ima ogromne posledice po Evropu dok američki zvaničnici kruže širom sveta kako bi zadržali pritisak na Putina da zaustavi petonedeljnu invaziju koja je iskorenila četvrtinu stanovništva Ukrajine.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Džo Bajden


Evropa želi da se odvikne od ruske energije, ali to rizikuje dalje naduvavanje rastućih cena goriva.

- Ukoliko se takve isplate ne izvrše (u rubljama), smatraćemo da je to neizvršenje od strane kupaca, sa svim posledicama koje proizilaze... postojeći ugovori će biti prekinuti.

Sa ratom koji je pogoršao globalne cene goriva, američki predsednik Džo Bajden pokrenuo je najveće oslobađanje ikada iz američkih rezervi nafte i izazvao naftne gigante da buše više.

- Ovo je trenutak posledice i opasnosti za svet - rekao je Bajden kada je najavio puštanje 180 miliona barela počevši od maja. Ali taj iznos ne pokriva američki gubitak ruske nafte, koji je Bajden zabranio ovog meseca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Novi svetski poredak

01.04.2022 17:02

Idemoooo...