KINA OKRENULA LEĐA RUSIJI!? Kineske kompanije obustavljaju ulaganja, distanciraju se od Putina!

Autor:

Svet

26.03.2022

09:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otkako su sankcije stupile na snagu, najveće kineske energetske kompanije - Sinopek, Čajna Nešenal Petroleum korporacija (CNPC) i Čajna Nešenal Ofšor Ojl korporacija (CNOOC) proučavaju uticaj sankcija na njihove investicije u Rusiji.

KINA OKRENULA LEĐA RUSIJI!? Kineske kompanije obustavljaju ulaganja, distanciraju se od Putina!

Foto: Tanjug/AP

Kineska naftna kompanija "Sinopek" obustavila je pregovore o velikim petrohemijskim investicijama i ulaganjima u gas u Rusiji, a procenjuje se da je investicija vredna pola milijarde dolara. Kineska vlada je pozvala svoje kompanije da budu oprezne zbog sankcija uvedenih Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. Nakon ovog poteza mnogi smatraju da je Peking okrenuo leđa Moskvi.

Peking je više puta javno kritikovao uvođenje sankcija, naglašavajući da će zadržati normalne ekonomske i trgovinske odnose sa najvećom zemljom sveta i odbio je da osudi akcije u Ukrajini i nazove ih invazijom. Nedavno su kineski mediji nakon telefonskog razgovora Si Đinpinga i Džoa Bajdena preneli da je Đinping u razgovoru sa predsednikom SAD-a rekao da sukobi i konfrontacije nikome nisu u interesu, kao i da su mir i bezbednost najcenjenije blago međunarodne zajednice.

Kina ne želi ekonomske gubitke zbog rata u Ukrajini, ali iza kulisa, vlada je ipak upozorila kompanije da budu pažljive kada je reč o investicijama u Rusiji, koja je drugi najveći snabdevač te zemlje naftom i treći gasom, piše Rojters.

Otkako su sankcije stupile na snagu, najveće kineske energetske kompanije - Sinopek, CNPC i CNOOC proučavaju uticaj odluka Zapada na njihove investicije u Rusiji. Ministarstvo spoljnih poslova Kine ovog meseca pozvalo je zvaničnike tri energetske kompanije na sastanak kako bi preispitali poslovne veze sa ruskim partnerima. Organizovane su radne grupe koje treba da prate šta se dešava i da imaju planove za slučaj da nove sankcije poremete poslovanje. Ministarstvo je odbilo da komentariše da li je tog sastanka bilo.

Republika

Foto: Tanjug/AP

SI Đinping i Vladimir Putin

- Kina je velika, nezavisna zemlja. Imamo pravo da vodimo svoje ekonomske i trgovinske odnose na svim poljima i sa svim zemljama širom sveta - naveli su u saopštenju.

Situacija se promenilo kada se Putinov saradnik, Genadij Timčenko našao na udaru sankcija. On je član borda ruske kompanije Sibur sa kojom je Sinopek bio u pregovorima da investira 500 miliona dolara u novu fabriku u Rusiji.

- Iako priča o dubokom prijateljstvu, Kina se tiho distancira od Rusije i njene ekonomije koja se raspada pod uticajem sankcija. U stvari, Kina je sahranila svoje prijateljstvo sa Rusijom kada je ministar spoljnih poslova Vang Ji poručio da "Kina nije deo ukrajinske krize i ne želi da je pogode zapadne sankcije“. To pokazuje da prijateljstvo nije bez granica i da Kina nije spremna da pomaže Rusiji - navodi portal. 

Rajan Has, saradnik instituta Brukings u Vašingtonu, rekao je da treba paziti šta Kina radi, a ne šta priča.

- Može se očekivati da javna podrška Rusiji postoji. Ipak, privatno mnogi od njih kritikuju rusko ponašanje - rekao je on za radio Slobodna Evropa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading