PUTIN STAVIO TAČKU! Evropa je ovo čekala, potpisan je dokument koji sve menja!

Autor: Srećna republika

Svet

31.03.2022

13:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim je potvrđeno da će od sutra, 1. aprila, ruske neprijateljske države energente iz te zemlje plaćati isključivo u rubljama.

PUTIN STAVIO TAČKU! Evropa je ovo čekala, potpisan je dokument koji sve menja!

Foto: Tanjug/AP, Pixbay

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o trgovini gasom sa "neprijateljskim državama", što je najavio pre više od nedelju dana, donevši odluku da se, počevši od 31. marta, ruski gas naplaćuje isključivo u rubljama.

- Predlažemo drugoj ugovornoj strani iz tih država (neprijateljskih) jasnu i transparentnu shemu. Kako bi kupili ruski prirodni gas, treba da otvore račune u rubljama u ruskim bankama. Upravo sa tih računa će se sprovoditi plaćanje gasa koji se bude isporučivao od sutra, 1. aprila ove godine - rekao je Putin na sednici o avijacionoj industriji, prenosi Sputnjik.  

On je dodao da će aktuelni ugovori biti poništeni, ako kupci iz "neprijateljskih država" ne budu realizovali nove uslove plaćanja. Time je aludirao na komentare pojedinih članica Evropske unije, koje su ranije zbog ruske invazije na Ukrajinu zvaničnoj Moskvi uvele stroge sankcije, a u kojima je rečeno kako Ruska Federacija nema prava da menja odredbe odavno potpisanih sporazuma i isporuci energenata.        

Ruski predsednik je na to samo saopštio da će Rusija nastaviti sa isporukama gasa u skladu sa količinama i dogovorenim cenama koje su mnogo niže od spot cena.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Jadranka Ilić, Profimedia

Šolc, Fon der Lajenova i Makron u strahu  

Podsetimo, juče je čitav svet brujao o tome kakve bi posledice mogle da budu ukoliko Putin zaista stavi na snagu pomenutu odluku. I dok su pojedini analitičari verovali kako je samo u pitanju blef, budući da bi u slučaju odbijanja pojedinih zemalja da nastave energetsku saradnju s Moskvom i sama Rusija gubila na milijarde dolara mesečno, iz Nemačke je stiglo upozorenje o dalekosežnim posledicama takve mere. 

Čak je i kancelar najmoćnije članice Evropske unije, Olaf Šolc, priznao kako bi ruska mera mogla da odvuče njegovu zemlju u recesiju, a zatim i čitav svet. Istovremeno, srpski analitičar Branko Pavlović, ocenio je kako Nemačku zaista čeka teško vreme ukoliko se pređe na plaćanje nafte i gasa u rubljama, predvidevši da će to dovesti do sloma te države do juna meseca.   

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Milica

31.03.2022 22:26

Jel, sada ja varvarstvo? A nije bilo varvarstvo kada ste bombardovali Srbiju?!!! Lipuže belosvetske! Sve ste to vi i zakuvali i one lopuže amerikanci, a ostatak budala iz evrope vas podrźava. E zato će Rusi i Putin da vas nauče pameti i izigravajte policajce u tim vašim lopovskim drźavama. MRŠ TAMO BA..O LOPOVSKA!!!!

Slavka

01.04.2022 09:46

BRAVO ZA PUTINA

KOZAK

03.04.2022 10:06

@Slavka - AGRESOR

Otimac

03.04.2022 10:05

Cuvaj si ga !