ORUŽJE SMRTI RAZORNE MOĆI! Ovim su Ukrajinci gađali civile u Donjecku: "TOČKA U" IMA DOMET DO 185 KILOMETARA, A MOŽE DA NOSI I NUKLEARKU! (VIDEO)

Autor:

Svet

15.03.2022

12:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samoproglašena DNR donela je odluku da se 15. mart obeležava kao Dan žalosti u Donjeckoj Narodnoj Republici zbog pogibije 21 civila nakon što je Ukrajina ispalila raketu "Točka U".

ORUŽJE SMRTI RAZORNE MOĆI! Ovim su Ukrajinci gađali civile u Donjecku: "TOČKA U" IMA DOMET DO 185 KILOMETARA, A MOŽE DA NOSI I NUKLEARKU! (VIDEO)

Foto: printscreen

Lider samoproglašene DNR, Denis Pušilin jučerašnji stravični udar na Donjeck je "ratni zločin" Kijeva.

Balistička raketa "Točka-U" je sa razvojem i proizvodnjom počela još u Sovjetskom Savezu. 

Prva raketa i prva verzija napravljena je 1973. godine dok je punu operativnost postigla dve godine kasnije.

Može da nosi tri vrste bojveih glava: nuklearnu, visokoeksplozivnu frangmentnu i kasetnu.

Prva verzija rakete imala je domet do 70 kilometara, a druga, poboljšana verzija imala je maksimalan domet do 120 kilometara.

Treće poboljšanje rakete desilo se devedesetih godina kada se konačno došlo do željenog dometa i preciznosti. 

Prema tadašnjim podacima najbolja verzija je imala domet do 185 kilometara.

Danas, "Točku-U" u različitim varijantama u sastavu svog vojnog naoružanja poseduje desetak zemalja, piše Srbijadanas.

Podsetimo, novinar je u Donjecku otkrio je i dokaze da je ukrajinska strana primenjivala kasetne bombe na civilnom stanovništvu.

 

Kasetni deo rakete "Točka-U" kao i druge rakete i bombe sličnog tipa se otvaraju u vazduhu i na velikoj površini razbacuju takozvanu submuniciju koja u kontaktu sa zemljom eksplodira i ljudima i tehnici nanosi povrede šrapnelima.

Primer kako iz rakete "Točka-U" kasetne bombe padaju na zemlju: padaju u centar i iz njega počinje da se kreće talas delova bombe. Rupe se mogu videti na zidovima, automobili su u potpunosti uništeni - naveo je novinar koji se našao na mestu eksplozije jednog dela rakete koja je ostavila u asfaltu karakterističan trag.

Novinar je, u tadašnjim izjavama, dodao da ta municija ima veliku razornu moć i ispušta veliki broj malih delova i zaključio da se ona ne sme koristiti u kvartovima gde žive civili, mada neki to sprečavaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading