OVACIJE ZA ZELENSKOG U BRITANSKOM PARLAMENTU: Predsednik Ukrajine kritikovao NATO, pomenuo i smrt ruskog generala! (VIDEO)

Autor:

Svet

08.03.2022

17:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, obratio se poslanicima britanskog parlamenta o ratu koji je pogodio njegovu zemlju.

OVACIJE ZA ZELENSKOG U BRITANSKOM PARLAMENTU: Predsednik Ukrajine kritikovao NATO, pomenuo i smrt ruskog generala! (VIDEO)

Foto: Printscreen

Uoči izjave Volodimira Zelenskog, poslanici su ustali i aplaudirali predsedniku koji se obraća video-linkom iz Ukrajine.

- Obraćam vam se kao građanin, kao predsednik jedne velike zemlje sa velikim snovima. Voleo bih da vam pričam o 14 dana rata, rata koji mi nismo počeli i nismo hteli. Ali, moraćemo da ratujemo jer ne želimo da izgubimo ono što imamo, ono što je naše, našu zemlju Ukrajinu - isto kao što ni vi niste hteli da izgubite vašu zemlju kada su nacisti napadali - rekao je Zelenski.

Republika

Foto: Printscreen

 

U snažnoj izjavi, Zelenski je uporedio rat sa Rusijom sa naporima Britanije u Drugom svetskom ratu.

- Prvog dana u 4 sata ujutru su nas napali krstareći projektili, svi su se probudili, ljudi, deca, cela Ukrajina i od tada ne spavamo. Svi smo se borili za svoju zemlju - rekao je on.

Rekao je da se Ukrajina tada suočila sa vazdušnim udarima, ali kada je Rusija zahtevala da polože oružje, Ukrajinci su "nastavili da se bore".

Zelenski je nastavio da objašnjava kako se rat odvijao iz dana u dan, rekavši da se širom zemlje dešavaju konstantna granatiranja. On je pomenuo napad na najveću evropsku nuklearnu elektranu i sastanak NATO koji se nije završio onako kako se Ukrajina nadala.

On je rekao da smatra da NATO vojna alijansa "ne funkcioniše kako treba", misleći na njen neuspeh da pristane da primeni zonu zabrane letova. Zelenski je rekao da im je "nadu probudila smrt ruskog generala" i, kako je rekao, veliki gubici koje trpi ruska vojska.

Republika

Foto: Printscreen

 

Predsednik Ukrajine je zamolio Borisa Džonsona da uvede još sankcija Rusiji i da "uradi ono što mora da se uradi".

Nakon obraćanja Zelenskog, oglasio se i premijer Velike Britanije Boris Džonson:

- Kako bismo dodatno pritisli Vladimira Putina novim sankcjama, prestaćemo da uvozimo rusku nafru, a o tome ću govoriti sutra. Mi ćemo se koristiti svim diplomatskim metodama koje imamo. Vladimir Putin neće uspeti u njegovom planu, i Ukrajina će opet biti slobodna - rekao je Džonson.

Republika

Foto: Printscreen

Boris Džonson

Obraćanje Zelenskog je prvi put da Donji dom sluša virtuelno obraćanje najvišeg lidera druge zemlje.

Takođe, Zelenski je u ponedeljak pozvao svog kolegu Vladimira Putina da prihvati moguće rešenje, a ne, kako je rekao, da postavlja ultimatume za krizu u Ukrajini.

- Pitanje je teže od jednostavnog priznavanja. Ovo je još jedan ultimatum, a mi nismo spremni za ultimatume. Ali imamo moguće rešenje, rezoluciju, za ove tri stavke. Ono što treba da se uradi jeste da predsednik Putin prestane da priča i započne dijalog, umesto da živi u informativnom balonu bez kiseonika. Mislim da je on tamo - rekao je Zelenski voditelju ABC News Dejvidu Muru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading