SANKCIJE SAD UTICALE: Kina najveći dobitnik UDARA Zapada na Putina

Autor:

Svet

07.03.2022

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sankcije SAD i saveznika koje su uvedene Moskvi zbog agresije na Ukrajinu naterale Kremlj na još čvršću ekonomsku i političku saradnju s vlastima u Pekingu.

SANKCIJE SAD UTICALE: Kina najveći dobitnik UDARA Zapada na Putina

Foto: Tanjug/AP

Sankcije koje su Amerika i njeni saveznici širom sveta uveli Rusiji zbog odluke njenog predsednika Vladimira Putina da izvrši agresiju na Ukrajinu najviše odgovaraju Kini, pošto je Zapad time naterao Kremlj na još čvršću ekonomsku i političku saradnju s vlastima u Pekingu.

Zoran Spasić, stručnjak za međunarodnu politiku, ocenjuje da su sankcije koje idu od ekonomskih, političkih pa do onih najbizarnijih samo doprinele tome da se Rusija još više otvori ka Kini, koja joj u ovoj situaciji nije zatvorila vrata.

- Celokupne sankcije Evropske unije prema Rusiji uticaće na to da Rusija i Kina ostvare veću saradnju po pitanju investicija, infrastrukture, ekonomije, u IT sektoru... Po prirodi stvari, ruske i kineske kompanije će ostvariti i veći profit jer je reč o dva velika svetska tržišta. Tokom prošle godine kineski doprinos svetskom BDP iznosio je 25 odsto, pa bi zapadne zemlje trebalo da se zapitaju ko će tu imati najveću štetu i da li je dobra ta politika sankcija koju su uveli Rusiji - objašnjava Spasić za Srpski telegraf.

Republika

Foto: youtube.com/Jutarnji program TV HAPPY

Zoran Spasić

On ističe da je trgovinska razmera između Kine i Rusije 2021. bila vredna 147 milijardi dolara, dok je 2015. bila 68 milijardi dolara.

- Nedavno je potpisan i veliki sporazum između Rusije i Kine o izgradnji novog gasovoda "Moć Sibira 2", Kina je bila najveći kupac ruskog gasa 2020, a ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping su se do sada sreli 37 puta - podseća Spasić.

Pad vrednosti evropskih banaka

- Komercbank 10,2%

- Sosijete ženeral 9,1%

- ING 8,4%

- Dojče bank 7,8%

- Rajfajzen 7,5%

Antrfile

Da su perspektive za saradnju ove dve zemlje široke, potvrdio je i Vang Ji, ministar spoljnjih poslova Kine.

- Prijateljstvo Kine i Rusije je čvrsto kao stena, a saradnja između dve zemlje donosi korist i blagostanje za dva naroda - naveo je Ji.

PODRŠKA OKO TAJVANA

Politički analitičar Branko Radun objašnjava da su sva rešenja koje je Peking ponudio Kremlju doprinela tome da ovi partneri ostvare međusobnu korist.

- Kina će mnogo dobiti, i ekonomski i strateški, vojno, energetski... Ovim sankcijama Rusija je praktično gurnuta Kini u naručje. Tu će Evropa imati najviše štete, dok će najveća korist biti na strani Kine, ali i Amerike - navodi Radun za Srpski telegraf.

Strani eksperti tvrde da bi zbog toga što Kina nije osudila rusku agresiju na Ukrajinu Peking mogao da računa na podršku po pitanju situacije na Tajvanu, ostrvu koje Kina smatra svojom teritorijom, kao i u vezi s novim paktom Aukus, koji su formirali SAD, Velika Britanija i Australija.

- Rusi će biti spremni da u svakom pogledu podrže ono što Kina očekuje, ali još ne možemo znati šta će Kina tražiti zauzvrat - ocenjuje Radun.

"ŠAOMI" ZAMENJUJE "EPL"

Kompanija za poslovanje platnim karticama "Amerikan ekspres" juče je objavila da se povlači iz Rusije i Belorusije, čime se priključila zapadnim konkurentima "Vizi" i "Masterkardu", koji su takođe odlučili da ne posluju u Rusiji. Zbog ovih poteza nekoliko ruskih banaka odlučilo je da počne da izdaje kartice, koristeći sistem kineskog operatera kartica "JunionPej", koje će funkcionisati zajedno sa ruskom mrežom Mir. Rešenje je pronađeno i za bojkot ruskog tržišta, na koje su se odlučile velike tehnološke kompanije poput "Epla" i "Samsunga", koje su obustavile prodaju smartfonova u Rusiji, kao i američkog "Hjulit Pakarda" i "Dela", koji su prestali s prodajom računara u Rusiji. Volstrit žurnal u tome vidi priliku za njihove kineske rivale da sada profitiraju jer se oni, s druge strane, nisu povukli iz Rusije.

Američki poslovni list navodi da kineski tehnološki giganti imaju dobar temelj na ruskom tržištu, gde drže 40 odsto prodaje, a sve to zahvaljujući čvrstim vezama koje su godinama gradili sa Rusijom. Kao primer se navodi kompanija "Šaomi", koja je u Rusiji na drugom mestu po prodaji telefona.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Kina: Bajden pravi azijsku verziju NATO

Šef kineske diplomatije Vang Ji optužio je juče Vašington da pokušava da kreira azijsku verziju NATO, istovremeno pozivajući administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena da poboljša odnose sa Severnom Korejom.

- Politika SAD prema istočnoj Aziji i Indijskom okeanu i napori da se ojačaju vojne veze s Japanom, Australijom i Indijom su katastrofa koja narušava regionalni mir i stabilnost. Sjedinjene Države igraju geopolitičke igre pod izgovorom da promovišu regionalnu saradnju, što je u suprotnosti sa regionalnim željama za saradnju i osuđeno je da nema budućnost - naveo je ministar spoljnih poslova Kine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Kalimero

07.03.2022 23:32

Amerikanci se ozbiljno igraju vatrom kad provociraju Kinu jer očigledno loše procenjuju granicu njihovog strpljenja. Svako razuman vidi i zna da oni neće biti ni blizu tako strpljivi i uzdržani kao Rusi tako da bi NATO i Amerika vrlo lako mogli da dobiju po nosu mnogo brže nego što se nadaju a onda neka im je Bog u pomoći. Pošto veliki broj EU zemalja sada uviđa (na primeru Ukrajine) da od zaštite koju "garantuje" Amerika nema ništa, sva je prilika da je NATO pred raspadom i svođenjem na nekoliko najvećih "starih" članica.