BAJDEN FINANSIRA PUTINOV RAT: Kongresmanka optužila predsednika SAD

Autor:

Vesti

04.03.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako želimo da nateramo predsednika Rusije da nas sluša, moramo prestati da uvozimo njihovu naftu, poručila kongresmenka Viktorija Sparc

BAJDEN FINANSIRA PUTINOV RAT: Kongresmanka optužila predsednika SAD

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden spreman da ozbiljno udari na Putina

SAD osuđuju rusku invaziju na Ukrajinu, a svakodnevno kupuju hiljade barela njihove nafte! Američka republikanska kongresmenka iz Indijane Viktorija Sparc optužila je predsednika Džozefa Bajdena i demokrate da finansiraju Putinov rat time što se snabdevaju ruskom energijom i pozvala ih da prestanu to da rade.

Volstrit: Masovna kupovina ruskih deonica

Vrednost ruskih deonica rapidno pada. To ipak ne sprečava da se one masovno kupuju, sudeći prema podacima Njujorške berze. Kako je objašnjeno, kupci koriste momenat da za mali novac dođu do akcija ruskih kompanija, računajući da će one kasnije vredeti mnogostruko više nego pre početka rusko-ukrajinskog sukoba.

- Energetska bezbednost je glavno pitanje za Sjedinjene Države i direktno je povezana sa ruskom invazijom. Zato treba da budemo pametniji. Predsednik treba da razume, ako želimo da preokrenemo vagu i nateramo predsednika Putina da nas sasluša, najefikasniji način da to uradimo je da prestanemo da finansiramo njegov rat - poručila je ona.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Zapaljena zgrada u Kijevu

BEZ ODGOVORA

Sparcova, koja je rođena u Ukrajini, rekla je da isti stav ima i EU.

Njet za firme, ali ne i za zlato

Ne samo da Amerikanci praktično finansiraju rat, kako ističe Sparcova, nego pokazuju krajnje licemerje. Dok bespoštedno uvode sankcije za ruske firme jer to ne pogađa njihovu privredu, s druge strane nisu spremni da se odreknu njihovih energenata jer bi ih to pogodilo. Geopolitički analitičar Dragomir Anđelković podseća da nije prvi put da SAD pokazuju dvoličnost.

Republika

Foto: pixabay.com

Poluge zlata

- Geopolitika u velikoj meri počiva na cinizmu. Setimo se da je Amerika 2014, kada je isto bila situacija oko Ukrajine s Krimom, naterala Evropu da uvedu sankcije Rusiji, dok su u isto vreme one same povećale ekonomsku saradnju. Tako da je najveći gubitnik i ovde Evropa. Amerika samo gleda povoljan trenutak da sklopi dogovor s Rusijom i Kinom - ističe Anđelković.

- Imala sam sastanak sa zvaničnicima iz Nemačke - donedavno najvećim kupcem ruske energije. Kada sam kritikovala taj odnos, Nemci su odgovorili da Amerika takođe kupuje rusku naftu. Iskreno da vam kažem, nisam imala odgovor za njih jer je to bila istina. A sramota je što to radimo - rekla je kongresmenka koja je Putina nazvala ludim čovekom koji čini genocid nad Ukrajincima.

Dakle, dok na sve načine osuđuju napad, proteruju ruske firme, sportiste, pojedince, SAD nisu spremne da proteraju i rusko crno zlato. Amerika, prema podacima njihove uprave za energetske informacije, i prošle godine, uprkos zategnutim odnosima oko gasovoda u Evropi i sankcijama, uvezla je rekordne količine, 245 miliona barela sirove nafte i naftnih derivata, što je jednogodišnji porast od 24 odsto u odnosu na 2020, u kojoj je takođe bilo tenzija u odnosima dve države, pa je i tada kupljeno najviše nafte od 2011.

Citirala srpsku poslovicu

Viktorija Sparc se u SAD iz Ukrajine doselila 2000, a šest godina kasnije dobila je državljanstvo. Prva je članica Kongresa rođena u Sovjetskom Savezu. Ona je, komentarišući sukob 25. februara na Tviteru, citirala srpsku poslovicu.

Republika

Foto: AP Photo/Michael Conro

Viktorija Sparc

- U ratu država daje topove, bogati volove, a sirotinja sinove. Kada rat prođe, država uzme topove, bogati svoje volove, a sirotinja broji grobove.

KAZNITI RUSE

Inače, grupa od 18 republikanskih i demokratskih senatora u američkom kongresu podnela je juče predlog zakona za zabranu uvoza ruske nafte u SAD, koja za cilj ima da se Putin kazni zbog vojnog napada na Ukrajinu, navodeći da bi isporuke iz Rusije mogle da se nadoknade povećanjem proizvodnje u Severnoj Americi i drugim regionima. Da bi taj predlog postao zakon, prethodno mora da ga usvoje Senat i Predstavnički dom i da ga potpiše predsednik Džo Bajden, ali je Bela kuća nagovestila da nije spremna da podrži poteze koji bi mogli da podstaknu rast cene benzina u vreme kada je inflacija već visoka.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Zoka

04.03.2022 19:46

Kao i uvek. Jedno pricaju drugo rade

Odgovori 16 1
nesa151

05.03.2022 10:23

PROAMERIKANCI I PROZAPADNJACI!Dobro procitajte ovaj clanak u njemu se govori o dobrobiti za elike zapadne zemljekoje pospsuju rat!Boli ih uvo za narod raju,dobri su vam PRAVAC GRANICA!Ti vise nece bombardovati sRBIJU,A PETU KOLONU CEMO KAD TAD ISTREBITI!

Odgovori 18 7
Dane

05.03.2022 13:44

Ono kad ti u kući dođoš drži predavanje.

Goran

14.03.2022 20:08

Nema 2 pišanja u Americi a već zavodi red u kongresu.. A ove budale je slušaju...