(VIDEO) PAO VELIKI UKRAJINSKI GRAD! UN osudile agresiju Rusije, pokrenuta istraga ratnih zločina! U Harkovu poginula pripadnica OEBS-a!

Autor:

Svet

02.03.2022

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska vojna invazija na Ukrajinu ušla u sedmi dan. Sva dešavanja sa Istočnog fronta i reakcije pratite na Republika.rs.

(VIDEO) PAO VELIKI UKRAJINSKI GRAD! UN osudile agresiju Rusije, pokrenuta istraga ratnih zločina! U Harkovu poginula pripadnica OEBS-a!

Foto: Tanjug/AP

VAŽNA INFORMACIJA ZA ČITAOCE

Od početka rusko-ukrajinske krize redakcija portala Republika radi pojačanim kapacitetima kako bismo čitaocima omogućili da sve relevantne informacije sa Istočnog fronta saznaju pravovremeno. Sve informacije prenosimo iz relevantnih izvora, koje, u skladu sa načelom novinarske pažnje, dodatno proveravamo pre nego što ih objavimo.

Ipak, kako je pored onog stvarnog u toku i medijski i propagandni rat, redakcija Republike poziva čitaoce da nam skenu pažnju na eventualne greške i lažne vesti, kako bismo reagovali na vreme.

Informacije možete slati na redakcija@republika.rs

*** 

Fakti - Šta znamo?

- Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je spreman da pregovara sa Vladimirom Putinom.

- Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da će operacija u Ukrajini biti nastavljena dok se ne ispune ciljevi.

- Zapadne društvene mreže zabranjuju ruske medije.

- Turska neće uvoditi sankcije Rusiji.

- Ratne operacije traju u Kijevu, Harkovu, istoku Ukrajine i drugim većim gradovima.

- Za danas zakazani pregovori u Belorusiji.

23:41 - Pripadnica OEBS-a poginula u granatiranju Harkova

Marina Fenina, nacionalna članica Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini, poginula je juče u granatiranju Harkova.

 

 

23:00 - Međunarodni krivični sud pokreće istragu ratnih zločina u Ukrajini

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) potvrdio je da će odmah otvoriti istragu o mogućim ratnim zločinima počinjenim u Ukrajini, nakon što je to zatražilo 39 država članica suda.

- Ova upućivanja omogućavaju mojoj kancelariji da nastavi sa otvaranjem istrage o situaciji u Ukrajini od 21. novembra 2013. nadalje, uključujući sve prethodne i sadašnje navode o ratnim zločinima, zločinima protiv čovečnosti ili genocidu počinjenim na bilo kom delu teritorije Ukrajine od strane bilo koje osobe - rekao je tužilac MKS Karim Kan.

 

22:20 - Četiri ruska aviona ušla u vazdušni prostor Švedske

 

Četiri ruska borbena aviona na kratko su danas ušla u švedski vazdušni prostor iznad Baltičkog mora, saopštila je švedska vojska, a oglasio se i ministar odbrane Peter Hultkvist koji je osudio ovaj potez ruskog ratnog vazduhoplovstva, javlja Rojters.

Dva ruska aviona Su-27 i dva Su-24 ušli su u Švedsku kod ostrva Gotland u Baltičkom moru, navele su Oružane snage Švedske, dodavši da su švedski avioni JAS 39 poslati da spreče narušavanje vazdušnog prostora.

22.17 - Herson pao u ruske ruke

Herson je pao u ruke ruske vojske, postavši prvi veliki ukrajinski grad koji je došao pod rusku kontrolu od invazije prošle nedelje.

 

 

Gradonačelnik Igor Kolihajev rekao je da se danas sastao sa ruskim komandantom koji planira da uspostavi vojnu upravu u tom gradu.

21.56 - Rusija demantovala: Nismo proterali ambasadora

Na Tviteru večeras se pojavila informacija da je Rojters objavio da je Moksva proterala američkog ambasadora. Tu vest preneli su i neki ruski mediji.

Povodom toga oglasilo se i rusko ministarstvo spoljnih poslova i demantovalo, naglasivši da će biti uzvraćeno recipročnim merama.

21.41 - EU samit o Ukrajini 10-11. marta u Versajskoj palati

Francuski predsednik Makron potvrdio je samit EU o situaciji u Ukrajini od 10. do 11. marta u Versaju.Makron je rekao da će nastaviti da održava otvoren dijalog sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

21.25 - Putin odložio rat zbog Kine?

Rat u Ukrajini je počeo 24. februara, a predsednik Rusije Vladimir Putin planirao je da izvrši invaziju i ranije, prenose mediji u SAD. Ipak, Putin ju je odložio na zahtev Kine, koja je tražila od svog partnera da sačeka okončanje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. One su završene 20. februara, a četiri dana kasnije započete su ruske ratne operacije.

Takođe, Amerikanci navode da su sve zapadne zemlje bile informisane o nastupajućem sukobu, a Rusija je uvažila kineske interese, kako ne bi ugrozila dugogodišnje partnerstvo.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

21.11 - Makron: Lažu, Putin je izabrao rat

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da će nastaviti da ulaže napore kako bi se došlo do prekida vatre u Ukrajini, kao i da će nastojati da ostane u kontaktu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. On je, međutim rekao, da je ruska priča o borbi protiv nacizma samo izgovor za rat.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron

20.55 - Raketni udar u blizini železničke stanice u Kijevu

Snažan raketni udar u blizini železničke stanice u Kijevu možda je prekinuo snabdevanje grejanjem delova prestonice, rekao je savetnik ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine.

Kijev trenutno ima niske temperature. Eksplozija je prijavljena nešto pre 19 časova.

 

 

 

20.38 - Ambasador Ukrajine u Srbiji pozdravio odluku Srbije

Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandar Aleksandrovič pozdravio je odluku Srbije koja se pridružila članicama Ujedinjenih nacija i osudila rusku agresiju nad Ukrajinom:

- Ogromno hvala srpskom narodu na čvrstoj podršci ukrajinskom narodu! Zahvaljujem predsedniku Vučiću zato što je srpska Vlada na strani istine i pravde! - napisao je on na Fejsbuku.

 

 

20.20 - Sirene za vazdušni napad u Odesi i Umanju

Sirene za vazdušni napad čuju se u Odesi i Umanju u Ukrajini.

U Kijevu se u sredu uveče, začula velika eksplozija. Kako je naveo savetnik ukrajinskog minstra unutrašnjih poslova snažna eksplozija čula se u blizini železničke stanice u Kijevu. Ubrzo posle ove vesti, francuski predsednik Emanuel Makron potvrdio je da ruske snage bombarduju Kijev.

20.11 - Rusija proterala američkog ambasadora

Rojters: Rusija proterala američkog ambasadora

 

 

19.49 - Abramovič prodaje FK Čelsi

Vlasnik Čelsija Roman Abramovič rekao je da prodaje taj fudbalski klub.

Rekao je da će sav "neto prihod" od njegove prodaje kluba ići u fondaciju koja koristi "svim žrtvama rata u Ukrajini".

Ruski milijarder, koji je preuzeo vlast 2003. godine, rekao je u saopštenju da je u "najboljem interesu" velikana Premijer lige da ga on proda.

19.36 - SAD najavljuju nove sankcije

 

 

19.13 - Pregovori se odlažu za sutra

Rusija i Ukrajina će navodno tokom druge runde pregovora razgovarati o prekidu vatre. Prema ranijim izveštajima, druga runda razgovora biće održana u Bjaloveškoj šumi u regionu Bresta u Belorusiji.

18.51 - Zelenski pohvalio odluku GS UN

- Pohvaljujem odluku Generalne skupštine UN sa neviđenom većinom glasova da donese rezoluciju sa snažnim zahtevom Rusiji da odmah zaustavi izdajnički napad na Ukrajinu. Zahvalan sam svima i svakoj državi koja je glasala za. Izabrali ste pravu stranu istorije - naveo je na Tviteru ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

 

 

18.33 - Ambasador Ukrajine uporedio Putina sa Hitlerom

mbasador Ukrajine pri UN Sergij Kislica uporedio je ruskog lidera Vladimira Putina sa Hitlerom.

Govoreći u UN, on je rekao da ruska invazija na Ukrajinu ima za cilj "da se Ukrajini liši samog prava na postojanje".

 

 

- Pre više od 80 godina, drugi diktator je pokušao da konačno reši pitanje drugog naroda. Nije uspeo, svet je odgovorio odlučno i jedinstveno - rekao je on, aludirajući na Drugi svetski rat i nemačkog diktatora Adolfa Hitlera.

Takođe, Ukrajince je nazvao "žrtvama nacista", a Ruse "savremenim obožavaocima nacista", pa istakao da je "ironija što ih ubijaju po drugi put".

18.17 - Ruski pregovarači: Na stolu je prekid vatre

Ruski pregovarač je rekao da je prekid vatre na dnevnom redu pregovora između Ukrajine i Rusije, prenosi AFP.

Rusija očekuje da ukrajinski zvaničnici stignu u Belorusiju na sledeću rundu mirovnih pregovora u četvrtak ujutro, prenele su ruske novinske agencije reči moskovskog pregovarača Vladimira Medinskog.

Ruska vojska obezbeđuje bezbednosni koridor za ukrajinsku delegaciju, rekao je Medinski, citirala je ruska državna novinska agencija Tass.

18:02 - Usvojena rezolucija o osudi ruske agresije protiv Ukrajine

Na hitnoj sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, izglasana je rezolucija kojom se osuđuje ruska agresija nad Ukrajinom.

Za je glasalo 141 država, protiv je bilo pet država, a uzdržano 35. Među onima koji su osudili Rusiju jeste i Srbija.

 

18.00 - Ukrajinci krenuli na pregovore

AFP je upravo objavio i da su Ukrajinci krenuli na pregovore koji će se održati na granici Belorusije i Poljske.

17.30 - Sutra kreće prva pošiljka medicinske pomoći Ukrajini

Prva pošiljka medicinske pomoći za Ukrajinu stići će sutra u Poljsku, saopšteno je danas iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

"Isporuka šest tona medicinsklog materijala namenjenog traumatologiji i hitnim hiruškim intervencijama, pokriće potrebe za 1.000 pacijenata, a druge zdravstvene potrepštine za još 150.000", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus na današnjem brifingu za novinare u Ženevi, prenosi Rojters.

 

17.05 - Rusija spremna da razgovara

- Rusija je spremna da razgovara o pitanju bezbednosnih garancija tokom druge runde pregovora sa Ukrajinom - izjavio je Sergej Lavrov.

On je takođe izjavu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog o želji da dobije garancije bezbednosti nazvao pozitivnim korakom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Sergej Lavrov

16.38 - Druga runda pregovora

Druga runda pregovora između Rusije i Ukrajine biće održana u Beloveškoj pušči, gde su potpisani sporazumi kojima je stavljena tačka na SSSR.

16.32 - Bugarska proterala ruske diplomate

Bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je dvojicu ruskih diplomata personama non grata, saopštila je ambasada u Sofiji.

16.13 - Bizaran trend na mrežama

Društvenim mrežama masovno se dele fotomontaže na kojima su javne ličnosti iz Srbije koje se predstavljaju kao ukrajinski borci za slobodu.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

16.12 - Burger King: Rusija strateško tržište!

Burger King je za Sputnjik saopštio da ne planira da napušta Rusiju - i dalje je smatra jednim od strateških tržišta.

 

15.26 - SAD: Ruski avioni biće presretnuti

Američke vazduhoplovne vlasti saopštile su da bi ruski avioni u vazdušnom prostoru SAD mogli da budu presretnuti, a posade privedene! 

 

15.09 - Ukrajina poziva majke ruskih vojnika: Dođite po zarobljenike

Ukrajinsko ministarstvo odbrane pozvalo je majke da "pokupe" zarobljene ruske vojnike u Kijevu, prenosi AFP.

 

 

15.02 - Plenković: Slava Ukrajini

Premijer Hrvatske Andrej Plenković oglasio se na Tviteru povodom krize u Ukrajini.

 

 

14.39 - Dramatično! Ruski diplomata: Postoji rizik od sukoba Rusije i NATO

Postoje rizici od sukoba snaga Rusije i NATO-a, nema garancija da neće biti nekih incidenata, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

- Rizici se, naravno, pojavljuju, a mi smo, naravno, zabrinuti zbog isporuka oružja. Sve je to veoma opasno. Nema garancija da neće biti incidenata - smatra Gruško.

Kako je naveo, prerano je govoriti o tome kakvi će sada postati odnosi Rusije i NATO, ali jedno je jasno - oni više neće biti isti.

14.35 - Zabrana isporuke novčanica evra u Rusiju

Evropska unija je zabranila isporuke i snabdevanje Rusije novčanicama evra, kao i ulaganja u projekte finansirane zajedno sa Ruskim fondom za direktna ulaganja, objavljeno je danas u Službenom listu EU.

- Zabranjeno je ulagati, učestvovati ili na drugi način doprinositi projektima koje sufinansira Ruski fond za direktna ulaganja - piše u zvaničnom glasilu Brisela, prenosi agencija Tas.
 

14.24 - Poziv MMF i G7 iz Kijeva

Nacionalna banka Ukrajine apelovala je na da ograniče učešće Rusije i Belorusije u radu organizacije, kao i mogućnost korišćenja njenih instrumenata.

- Direktor Nacionalne banke Ukrajine Kiril Ševčenko apelovao je na Međunarodni monetarni fond i zemlje G7 da se ograniči učešće predstavnika Rusije i Belorusije u aktivnostima ove organizacije i mogućnost korišćenja njenih instrumenata - saopštila je Nacionalna banka Ukrajine.

14.15 - Novi pritisci na Rusiju

Ruski sport danima je na udaru, a sada su na red došle i fudbalske sudije.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

13.56 - DNR: Ukrajinska vojska ne da stanovnicima da napuste Marijupolj

- Ne ulazimo u Marijupolj, ali ukrajinska vojska sada blokira izlazak stanovnika humanitarnim koridorima iz grada - rekao je portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

- U ovom trenutku ukrajinski vojnici koji se nalaze u gradu blokiraju izlazak civila. Mi vojnicima predlažemo da polože oružje i da dozvole stanovništvu da napuste grad, ali oni koji su se sad zabarikadirali u Marijupolju na sve načine pokušavaju to da onemoguće - rekao je Basurin za ruski Prvi kanal.

 

13.52 - Američka ambasada: Srbi, idite u pakao

Američka ambasada u Moskvi napravila je prvorazredan skandal.

O čemu se tačno radi, pročitajte u posebnoj vesti.

13.29 - Srpsko "da" i "ne" 

Srbija je glasala za sve deklaracije Visokog predstavnika Evropske unije Đuzepa Borelja koje osuđuju narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, dok je glasala protiv svih deklaracija koje se tiču uvođenja sankcija Rusiji.

- Srbija se nije pridružila deklaraciji o restriktivnim merama uvedenim u vezi sa aktivnostima Rusije povezanih sa destabilizacijom Ukrajine - navodi Kurir.

13.26 - HITNO! BiH uvela sankcije Rusiji

Predsedništvo BiH bez obaveštavanja srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika uvelo je sankcije Ruskoj Federaciji.

Propagandni rat - Novinar "poginuo" dva puta

Republika

Foto: printscreen

 

Na društvenim mrežama vodi se propagandni rat gotovo jednako brutalan kao onaj stavrni.

Ukrajinska redakcija CNN naime objavila je da je novinar Berni Gorens stradao u toj zemlji.

Međutim, po svemu sudeći radi se o lažnoj vesti, pošto je CNN 2021. godine emitovao kako je isti čovek, ubijen u Avganistanu.

13.14 - Vulin o gašenju medija

Gasiti medije na osnovu njihovog vlasništva ili zemlje porekla blisko je ideji rasnih zakona koji su prethodili Holkaustu.

Ovo je rekao ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin komentarišući zabranu rada RT i Sputnjika širom Evrope.

- Muk međunarodnih novinarskih udruženja veći je poraz slobodnih ljudi nego buka onih koji bi medije da zabrane. Nadam se da se stide svog kukavičluka kada se već ne stide svog ćutanja. Očigledno da postoje narodi koji nemaju prava da postoje, pa tako i mediji koji nemaju pravo da postoje - navelo je Vulin.
 

13.10 - Potvrđeno: Pregovori u sredu uveče

Druga runda pregovora Rusije i Ukrajine biće održana večeras, potvrdio je danas savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič.

Prema njegovim rečima, delegacije dve strane biće nepromenjene.

 

13.08 - Rat u Ukrajini i izbori u Srbiji

Predsednik parlamenta Ivica Dačić izjavio je danas da će događaji u i oko Ukrajine svakako uticati na dominantne teme predizborne kampanje u Srbiji, koja će se, ocenjuje, voditi nižim političkim intezitetom nego što bi to bilo da nema takvih događana.

Dačić je tako odgovorio na pitanje novinara u skupštini, nakon što je raspisao predsedničke izbore za 3. april da li očekuje da glavna tema izborne kampanje, ipak, bude rusko-ukrajinski sukob.

Presednik parlamenta je rekao i da je pre dva dana konstituisan Nadzorni odbor za izbornu kampanju, kao poslednje telo koje je trebalo da bude konstituisano na osnovu međustranačkog dogovora.

- Trudili smo se, svi koji smo vodili razgovore, uključujući i konsultacije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da donesemo značajne propisa i formirali nekoliko kontrolnih tela kako bi omogućili što bolje izborne uslove i kako niko ne bi mogao da traži izgovor sa svoje loše izborne rezultate - rekao je Dačić.

12.47 - Nova odluka EU

 - EU je odlučila da isključi sedam ruskih banaka iz SVIFT-a - naveli su izvori iz Brisela.

12.37 - Berlin: Rusija ispunjava energetske ugovore

Nemačko ministarstvo privrede nema nikakvu informaciju o tome da Rusija ne ispunjava svoje ugovorne obaveze za snabdevanje energentima, rekao je portparol resora Robert Severin.

- Za sada nemamo naznaka da Rusija ne ispunjava svoje obaveze po ugovorima o isporuci sirovina - rekao je on na konferenciji za novinare u sredu, odgovarajući na pitanje da li su tačni izveštaji medija da Rusija ne isporučuje ugovorene pošiljke uglja. 

12.34 - Pasivni otpor

Nenaoružani stanovnici Enerhodara, grada na jugoistoku Ukrajine, blokiraju ulaz u grad ruskim trupama, rekao je gradonačelnik Dmitro Orlov.

U Enerhodaru se nalazi Zaporožje, najveća nuklearna elektrana u Evropi.

 

 

12.31 - Spremni smo za pregovore s Moskvom, ali ne uz „ultimatume“

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba rekao je da je Kijev spreman za pregovore sa Rusijom, ali da nije spreman da ispuni ruske „ultimatume”.

- Sada smo spremni za pregovore i diplomatiju, ali nismo spremni da prihvatimo bilo kakve ruske ultimatume... Za sada se ne zna kada će biti sledeći pregovori - rekao je Kuleba na konferenciji za novinare.

Prva runda pregovora Rusije i Ukrajine održana je u ponedeljak.

12.13 - Nastavak cenzure

Servisi Google Discover i Google News ograničili su prikazivanje materijala iz svih resursa medijske grupe „Rusije sevodnja“. 

11.51 - Kina: Bez sankcija Rusiji

Kina ne planira da uvodi sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini, prenosi Sputnjik.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Dodik:Kako se Džonson nije setio bombarodvanja RS i SRB

- Ništa što se dešava danas u Ukrajini ne može se porediti sa građanskim ratom u BiH, posebno ne sa Sarajevom koji je bio veliki logor za Srbe i koji je etnički očišćen od Srba - izjavio je danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

11.48 - Dodatne sankcije Belorusiji

Diplomate Evropske unije odobrile su nove sankcije Belorusiji zbog njene podrške ruskoj vojnoj intervenciji u Ukrajini, saopštila je danas Francuska koja predsedava EU.

Francuska navodi u saopštenju svog predsedavanja na Tviteru da su nove sankcije usmerene protiv beloruskih građana koji su povezani sa napadima u Ukrajini, prenosi Rojters.

11.47 - Kličko: Rusi dolaze!

Gradonačelnik ukrajinske prestonice Kijeva, Vitalij Kličko, objavio je danas da se ruske trupe približavaju Kijevu.

- Mi se spremamo i branićemo Kijev! - rekao je gradonačelnik Kličko, prenosi agencija Rojters.

11.39 - Dramatično: U Ukrajini "cveta" trogovina organima

Situacija u Ukrajini može se porediti sa situacijom na Kosovu i Metohiji i kada je u pitanju trgovina organa, smatra nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

11.36 - Gaf Lukašenka?!

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko možda je slučajno podelio plan ruske invazije na Ukrajinu i to preko televizije u živom prenosu.

 

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

11.33 - Šolc: NATO neće intervenisati

- Nemačka, NATO i druge zemlje ne planiraju da se vojno mešaju u događaje u Ukrajini - izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc

11.30 - HITNO! Vučić: Sve je teže!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić hitno se oglasio povodom rusko-ukrajinske krize i poslao bitnu poruku građanima Srbije.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

11.26 - Ukrajinska zastava skinuta sa ambasade u Moskvi

Ukrajinska zastava oborena je na ambasadi u Moskvi, prenosi CNN.

Znak koji ukazuje da je zgrada bila dom ukrajinske ambasade takođe je uklonjen, a vrata su zapečaćena.

Ukrajinska vlada prekinula je diplomatske odnose sa Rusijom 24. februara, nakon što je Moskva naredila invaziju na zemlju.

11.19 - Lavrov: Moskva je spremna, Kijev odugovlači po nalogu SAD

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je Moskva spremna za drugu rundu pregovora s Kijevom, ali da Ukrajina odugovlači.

- Spremni smo za drugu rundu pregovora, ali ukrajinska strana odugovlači vreme po nalogu SAD - izjavio je Lavrov. 

Drama srpskih kamiondžija

Još desetak srpskih vozača kamiona ostalo je zarobljeno u Ukrajini, rekao je generalni sekretar Udruženja za međunarodni transport Aleksandar Spasić.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

11.18 - Rogozin otkrio povod za rat

Onesposobljavanje satelita je casus belli, rekao je šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin posle hakerskog napada na ruski Centar za kontrolu letova.

- Želim da upozorim one koji to pokušavaju da urade da je reč o zločinu koji treba veoma oštro da bude kažnjen, jer je udaljavanje bilo koje kosmičke konstelacije bilo koje države sa dužnosti takozvani casus belli, odnosno izgovor za rat - rekao je Rogozin za televizijski kanal „Rusija 24”.

Prema njegovim rečima, korporacija će tragati za počiniocima ovih napada i prenositi podatke o njima specijalnim službama za pokretanje krivičnih dela.

Pre toga je primetio da je bilo pokušaja hakovanja, ali da je bezbednosni sistem Roskosmosa uspeo da ih odbije.

- Da, bilo je takvih pokušaja da se upadne u kontrolne centre, ali je naš bezbednosni sistemto automatski apsorbovao i odbio te napade - rekao je Rogozin.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

11.06 - Peskov: Sve smo izračunali

- Rusija je proračunala različite scenarije za sankcije Zapada - od najlakših do najstrožih, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Moskva je proračunala različite stepene reakcije - od najlakših do najstrožih (sankcija) - rekao je Peskov.

Na pitanje da li se planira proširenje spiska neprijateljskih zemalja, na kojoj su zvanično samo SAD i Češka, Peskov je odgovorio da koraci koje sada preduzimaju mnoge države govore o njihovom neprijateljstvu prema Rusiji.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

11.02 - Bilo smo spremni za sankcije, ali...

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Rusija bila spremna za Zapadne sancije, ali da nije očekivala da će biti pogođeni novinari, sportisti, kulturni radnici.

10.56 - Lavrov: Treći svetski rat će biti nuklearni

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poručio je da će Treći svetski rat biti nuklearni rat i da će biti destruktivan.

- Rusija neće dozvoliti Ukrajini nuklearno oružje - rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao i da Rusija ima mnogo prijatelja i ona ne može biti potpuno izolovana.

 

 

10.50 - Fon der Lajen: Svi koji beže od Putinovih bombi, dobrodošli su u EU

Evropska komisija je predložila da se aktivira Direktiva privremene zaštite za brzu i efikasnu pomoć ljudima koji beže od rata u Ukrajini.

Prema ovom predlogu, onima koji beže od rata biće data privremena zaštita u EU, što znači da će dobiti dozvolu stanovanja i imaće pristup obrazovanju i tržištu rada, saopšteno je.

10.37 - Peskov: Treba ih eliminisati!

Portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao je da u Ukrajini deluje veliki broj nacističkih udruženja.

- Njih treba eliminisati - naglasio je Peskov.

Skandal majstor

Američki predsednik DŽo Bajden je tokom tradicionalnog govora u Kongresu o stanju nacije napravio gaf, pošto je pomešao Ukrajince sa Irancima dok je govorio o tekućim previranjima u Evropi i napadu Rusije na susednu Ukrajinu.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

 

10:36 - Volas: "Invazija će postati brutalnija"

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je danas da će, kako je naveo, invazija ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu postati brutalnija.

- Svako ko razmišlja logično ne bi uradio ono što Putin radi, tako da ćemo videti kako se njegova brutalnost povećava - ocenio je Volas za radio LBC.

Voals je rekao da Putin opkoljava gradove i nemilosrdno ih bombarduje noću.

10.35 - Plenković: Hrvatska ambasadorka napustila Kijev, ide u Lavov

Ambasadorka Hrvatske u Ukrajini Anica Đamić napustila je Kijev i na putu je za Lavov, saopštio je danas hrvatski premijer Andrej Plenković.

- S obzirom na pogoršanu bezbednosnu situaciju u Kijevu i napade na glavni grad Ukrajine, juče sam dao instrukcije našoj ambasadorki Anici Đamić da napusti Kijev - rekao je Plenković na konferenciji za novinare.

Ambasadorka je na putu prema Lavovu gde će ostati i obavljati svoju dužnost, pomagati hrvatskim državljanima i pratiti situaciju u Ukrajini.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Harčenko: Sprečen genocid!

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko je rekao da ruska vojska ima najvažniji zadatak da civili i građanski objekti ostanu izvan vojne akcije.

Ambasador je u Jutru TV Prve rekao da je cilj specijalna vojna akcije zaštitta oblasti Donjecka i Luganska.

- Cilj je da se završi genocid i uništavanje naroda u prethodnih osam godina, koje su ove države zataržile od Rusije - rekao je on.

- Denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine su dva najvažnija zadatka Rusije - dodao je ambasador.

10.32 - Ukrajinske izbeglice u Srbiji

Prve izbeglice iz Ukrajine stigle su u Srbiju, mahom oni koji tu imaju rodbinu. Komesarijat ne očekuje navalu, ali kaže da je spreman.

10.15 - HITNO! Cena gasa obara rekorde

Cena gasa u Evropi premašila je 2.000 dolara za hiljadu kubnih metara prvi put od 21. decembra 2021. godine.

Cena najbližih (aprilskih) fjučersa na TTF čvorištu dostigla je 2.011 dolara za hiljadu kubnih metara, dok je u utorak trgovanje završeno na 1.418 dolara, pokazuju podaci sa berze „ICE fjučers“.

Prethodno je spot cena gasa u Evropi porasla za 29 odsto u odnosu na zatvaranje u utorak i iznosila je 1.800 dolara.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Putin čestitao Gorbačovu 91. rođendan

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je danas 91. rođendan Mihailu Gorbačovu, poslednjem predsedniku Sovjetskog saveza.

- Živeli ste dug, ispunjen život, i s pravom ste zaradili veliki prestiž i priznanje. Raduje me što danas vaš višestruki rad doprinosi realizaciji preko potrebnih društvenih, obrazovnih, dobrotvornih projekata, kao i razvoju međunarodne humanitarne saradnje - naveo je Putin u čestitki Gorbačovu koja je objavljena na zvaničnom sajtu Kremlja, a prenosi ruska agencija TAS.

Putin je 91-godišnjem bivšem lideru poželeo zdravlje, snagu i sve najbolje u daljem životu.

10.14 - Bajden: Rampa za ruske avione

Sjedinjene Američke Države zatvoriće svoj vazdušni prostor za avione iz Rusije, rekao je američki predsednik Džo Bajden tokom godišnjeg obraćanja Kongresu o stanju nacije.

10.05 - Zelenski: Ubijeno 6.000 Rusa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je skoro 6.000 Rusa ubijeno u prvih šest dana ruske invazije na Ukrajinu, kao i da Kremlj neće moći da osvoji njegovu zemlju bombama i vazdušnim udarima.

Republika

Foto: printskrin

 

9.56 - Ukrajina potvdila: Sprečen atentat na Zelenskog

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov, izjavio je danas u televizijskom obraćanju da je “eliminisana jedinica koja je došla da ubije našeg predsednika“.

- Već smo upoznati sa specijalnom operacijom koju je trebalo da izvede jedinica Kadirovljevih snaga - izjavio je Danilov na TV kanalu “Ukrajina 24”, a preneo je britanski “Miror”.

Nešto ranije je Ramzan Kadirov, lider Čečenije, izjavio da su ubijeni Čečeni u napadu Rusije na Ukrajinu.

9.53 - TAS: Pregovori Rusija i Ukrajine odloženi, nisu otkazani

Prgovori Rusije i Ukrajine, planirani za danas, nisu otkazani, već samo odloženi, javlja TAS S pozivajući se na neimenovani izvor.

- Nije otkazano: raspored je promenjen - naveo je neimenovani izvor, za koji ruska agencija navodi da je "blizak pregovorima".
 

9.40 - Udarno: Sirene u Lavovu

Na društvenim mrežama pojavile su se informacije da su se sirene oglasile i u Lavovu, gradu na 70 kilometara od ukrajinsko-poljskoj granici.

 

 

9.39 - Dačić: Po pitanju sankcija nećemo se usklađivati sa EU

Predsednik Skupštine Srbije u tehničkom mandatu Ivica Dačić izjavio je da se, povodom ruske invazije na Ukrajinu, od Srbije očekuje "da se svrsta na nečiju stranu", uključujući i usklađivanje spoljne politike sa Evropskom unijom, ali je ocenio da to nije srpski interes.

9.26 - HITNO: Španija šalje ofanzivno oružje Ukrajini

Premijer Španije Pedro Sančez rekao je da će Madrid Kijevu poslati ofanzivno oružje, prenosi Sputnjik.

9.21 - Sudbina pregovora

Izvesno je da će druga runda pregovora između Rusije i Ukrajine biti održana u Belorusiji, ali se još uvek ne zna tačan termin.

- Moguće je da će biti u sredu uveče - naveo je izvor Sputnjika.

 

 

9.18 - Rusija ne šalje vojne brodove kroz Bosfor, Dardanele

Rusija je odustala od slanja svoja četiri ratna broda kroz turske vode u Crno more na zahtev Turske, rekao je ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, dodajući da je odluka doneta pre nego što je Ankara zatvorila moreuz zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

NATO saveznik Turska graniči se sa Ukrajinom i Rusijom u Crnom moru i ima dobre veze sa obema. Ankara je u ponedeljak saopštila da je zatvorila Bosfor i Dardanele na osnovu dogovora iz 1936. godine čime je zaustavila prolazak ruskih brodova kroz moreuze. Pakt izuzima plovila koja se vraćaju u svoje baze, podseća Gardijan.

Republika

Foto: Profimedia

 

Čavušoglu je za radio Haberturk rekao da je Turska zamolila Rusiju da ne šalje svoje brodove jer je Ankara invaziju Moskve u nedelju označila kao "rat“ čime je imala odrešene ruke da blokira prolaze ruskim brodovima. Moskva je na to, kaže, pristala.

Rojters je ranije ove nedelje izvestio da najmanje četiri ruska broda - dva razarača, fregata i jedan obaveštajni brod - čekaju na odluku Turske da pređeu Bosfor.

9.16 - Glas Pekinga

- Kina pozdravlja pregovore Rusije i Ukrajine i nastaviće da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju ukrajinske krize - izjavio je portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Vang Venbin.

- Nadamo se da će obe strane nastaviti proces dijaloga i pregovora i da će težiti političkom rešenju koje uzima u obzir njihove legitimne bezbednosne interese - dodao je diplomata.

9.00 - Rusija: Uništena 1.502 vojna cilja

Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov je saopštio da su Oružane snage Rusije od početka specijalne operacije pogodile 1.502 vojna cilja u Ukrajini

On je precizirao da je „među njima: 51 komandno mesto i centar veze ukrajinskih oružanih snaga, 38 protivvazdušnih raketnih sistema S-300, „Buk M-1“ i „Osa“, 51 radarska stanica.

- Uništeno je 47 aviona na zemlji i 11 aviona u vazduhu, 472 tenka i drugih borbenih oklopnih vozila, 62 višecevna raketna sistema, 206 artiljerijskih topova i minobacača, 336 jedinica specijalnih vojnih vozila i 46 bespilotnih letelica - nabrojao je Konašenkov.

8.52 - Situacija u Marijupolju

Gradonačelnik ukrajinskog grada Marijupolja kaže od zbog intenzivnog grantiranja od utorka uveče, nisu u mogućnosti da evakuišu povređene, prenosi Rojters.

Portparol milicije DNR Eduard Basurin rekao je da je Marijupolj blokiran i dodao će u gradu uskoro početi humanitarna katastrofa – neće biti struje i hrane.

- Moramo učiniti sve da ljudi ne stradaju, zato smo rekli da otvaramo humanitarni koridor. Ako i dalje postoji normalna svest da dozvole civilima da napuste grad, to bi nam olakšalo put. Ako ne postoji, onda, mislim, pregovori, ali specijalnu operaciju niko nije otkazivao - rekao je on.

8.51 - Kanada zatvara luke za ruske brodove

Kanada je zatvorila svoje luke za brodove u ruskom vlasništvu, poručujući i da će ispitati imovinu svih ruskih oligarha u zemlji, prenosi agencija Rojters.

Otava je u utorak objavila zabranu ulaska za ruske brodove i ribarske čamce u kanadske vode i luke, što je poslednja u nizu kanadskih mera usmerenoh protiv Rusije zbog njenog napada na Ukrajinu.

Kanadski ministar saobraćaja Omar Algabra izjavio je da će zabrana, nakon sličnog poteza Britanije, stupiti na snagu kasnije ove nedelje.

Iako je, prema njegovim rečima, broj ruskih brodova koji ulaze u kanadske vode i luke relativno mali, ova mera će, kako tvrdi, imati uticaja, posebno ako je primene i druge države.

8.50 - London: Ruske snage ograničene logističkim problemima i otporom

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je danas najnoviji obaveštajni izveštaj o situaciji u Ukrajini.

U njemu se kaže da su ruske snage, iako su se preselile u centar Hersona na jugu zemlje, "ograničene“ zbog tekućih logističkih problema i snažnog ukrajinskog otpora.

Teška ruska artiljerija i vazdušni udari nastavili su da pogađaju naseljena područja, fokusirana na gradove Harkov, Kijev, Marijupolj i Černihiv, u protekla 24 sata, navodi se u saopštenju.

U ažuriranju se dodaje da broj civila koji su ostali raseljeni i primorani da pobegnu trenutno iznosi oko 660.000.

 

 

8.42 - Napredovanje snaga LNR

Prema rečima portparola Ministarstva odbrane Rusije general-majora Igora Konašenkova, Oružane snage LNR napredovale su 75 kilometara.

Čarke na liniji Vašington - Peking

Iako su oči svetske javnosti usmerene ka Ukrajini, na Dalekom istoku takođe se dešavaju čarke na liniji Vašington - Peking.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

- Formacije Luganske Narodne Republike uz vatrenu podršku Oružanih snaga Ruske Federacije, nastavljajući uspešna ofanzivna dejstva, uspostavile su kontrolu nad naseljima Starobeljsk i Svatovo. Od početka specijalne vojne operacije dubina napredovanja iznosi 75 kilometara - precizirao je Konašenkov.

Istovremeno, grupa trupa DNR je, proširivši zonu ofanzive, uspostavila kontrolu nad naseljima Kalinovka, Lebedinsko, Pionersko, Karl Marks, Nikolajevka i Osipenko. Napredak od početka operacije iznosi 58 kilometara.

8.40 - London odao priznanje politici Beograda

Iz Londona je u Beograd upućena poruka koje je mnoge iznenadila.

O čemu se tačno radi, možete čitati u posebnoj vesti.

8.31 - Konzulat prestao sa radom

Generalni konzulat Ukrajine u Sankt Peterburgu prestao sa radom.

8.30 - U raketiranju Harkova stradala i zgrada univerziteta?

Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, rekao je da je u novom raketiranju Harkova, osim glavne zgrade policije koja je razorena, stradala i zgrada prekoputa koja pripada nacionalnom univerzitetu Karazin.

Kao i da je u toj zgradi je nakon napada izbio požar.

 

 

08.27 - Rusi u potpunosti kontrolišu Herson

Ruski minstar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je Herson u potpunosti u ruskim rukama.

8.00 - U granatiranju Harkova 21 žrtva, 112 povređenih

Najmanje 21 osoba je poginula, a 112 je povređeno u granatiranju Harkova, grada na istoku Ukrajine, u protekla 24 sata, saopštio je danas regionalni guverner Oleg Sinegubov.

Prema navodima vlasti, u ruskim raketnim napadima pogođen je centar drugog po veličini grada u Ukrajini, uključujući stambena područja i zgradu regionalne uprave, prenosi Rojters.

7.40 - Danas nastavak pregovora, Belorusija domaćin

Nastavak pregovora delegacija Rusije i Ukrajine planiran je za danas.

Prema informacijama TASS-a, pregovori bi trebalo da budu održani na teritoriji Belorusije, u zapadnoj oblasti Bjalovješke šume.

Iz kabineta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana saopšteno je sinoć da je malo verovatno da će se ukrajinska i ruska delegacija sastati na pregovorima planiranim za danas.

- Oni se najverovatnije neće sastati u sredu. Moguće je da će to biti odloženo za nekoliko dana, mi smo u kontaktu sa pregovaračkim timovima - rekao je portparol turskog predsednika Ibrahima Kalin za CNN, a prenosi Rojters.

Prva runda pregovora održana je u ponedeljak.

7.20 - Epl zaustavio prodaju u Rusiji zbog napada na Ukrajinu

Američka tehnološka kompanija "Epl" saopštila je da je zaustavlja svu prodaju u Rusiji kao odgovor na rusku vojnu intervenciju u Ukrajini.

- Duboko smo zabrinuti zbog ruske invazije na Ukrajinu i stojimo uz sve ljude koji pate od posledica nasilja. Podržavamo humanitarne napore, pružamo pomoć za rastuću izbegličku krizu i činimo sve što možemo da podržimo naše timove u tom regionu - naveo je "Epl" u saopštenju u utorak, prenosi Rojters.

7.05 - Turska ne planira da uvede sankcije Rusiji

Ankara ne planira da uvodi sankcije Moskvi da bi kanal komunikacije sa Rusijom ostao otvoren, rekao je savetnik turskog predsednika Ibrahim Kalin.

On je za Si-En-En Turk objasnio da „mora da postoji akter koji može da razgovara sa Rusijom".

- Ko će da razgovara sa Rusijom ako svi spaljuju mostove? Ne planiramo da uvodimo sankcije da bismo ostavili otvoren taj kanal - rekao je Kalin, prenosi Sputnjik.

7.00 - Britanija uvodi sankicje Belorusiji zbog Ukrajine

Velika Britanija uvodi sankcije Belorusiji zbog uloge te zemlje u napadu Rusije na Ukrajinu, saopštila je sinoć britanska vlada.

Ministarka spoljnih poslova Liz Tras rekla je da su sankcije uvedene osobama i organizacijama "zbog uloge Belorusije u invaziji rusije na Ukrajinu", prenosi BBC.

- Lukašenkov režim aktivno pomaže i podržava nelegalnu invaziju Rusije na Ukrajinu i osetiće ekonomske posledice zbog podrške Putinu - poručila je Tras.

6.59 - Ford obustavio poslovanje u Rusiji zbog napada na Ukrajinu

Američka kompanija Ford odlučila je da obustavi poslovanje u Rusiji zbog ruskog napada na Ukrajinu, saopštilo je rukovodstvo kompanije.

- S obzirom na situaciju, u utorak smo obavestili naše partnere da obustavljamo naše poslovanje u Rusiji, i ta odluka stupa na snagu odmah, do daljih obaveštenja - navodi se u saopštenju proizvođača automobila

6.55 - Četvoro stradalo u napadu ruske rakete u Žitomiru

Najmanje četiri osobe poginule su kada je ruska krstareća raketa, koja je očigledno ciljala obližnju vazduhoplovnu bazu, pogodila nekoliko kuća u ukrajinskom gradu Žitomiru, saopštio je danas savetnik ukrajinskog ministra unutrašsnjih poslova Anton Geraščenko.

On je na Telegramu naveo da su se zapalile stambene zgrade u blizini baze 95. Vazdušno-desantne brigade u Žotomiru, koji se nalazi na oko 120 kilometara zapadno od Kijeva, prenosi Rojters.

- Za sada, četiri osobe su stradale. Uključujući dete - naveo je Geraščenko.

6.46 Sprečen atentat na Zelenskog

Sprečen je pokušaj atentata na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog od strane elitne grupe čečenske paravojske, objavili su ukrajinski zvaničnici.

 

 

6.40 - Bajden: Putin će platiti, sloboda će pobediti tiraniju

Američki predsednik Džo Bajden je u obraćanju naciji obećao da će ruski predsednik Vladimir Putin platiti cenu “na duge staze” čak i ako ostvari uspehe na bojnom polju u Ukrajini, poručujući da će “sloboda uvek pobediti tiraniju”.

- Putinov rat je bio unapred planiran i ničim izazvan. On je odbacio kontinuirane diplomatske napore. Mislio je da Zapad i NATO neće odgovoriti. I mislio je da bi mogao da nas podeli. Putin nije bio u pravu, ostali smo ujedinjeni -  poručio je Bajden u jednosatnom obraćanju u Kongresu, a prenosi BBC.

 

6.22 - Ruski padobranci sleteli u Harkov, napad na vojnu bolnicu

 

Ruski padobranci sleteli su u Harkov u pokušaju da zauzmu opkoljeni grad, saopštila je ukrajinska vojska.

Prema navodima ukrajinske vojske, vazdušni napad počeo je čim su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost u Harkovu i okolnoj oblasti.

U saopšteju se navodi da su ruske snage napale regionalnu vojnu bolnicu i da su borbe u toku, prenosi Bi-Bi-Si.

Si-En-En je sinoć objavio, pozivajući se na verifikovane video snimke, da je u novom napadu ruskih snaga na Harkov pogođen stambeni kompleks u blizini bolnice.

Američka televizija javlja i da se u blizini Kijeva čula serija eksplozija.

Prethodno je savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Heraščenko saopštio je da su ruske snage sinoć bombardovale aerodrom u Čugujevu, u Harkovskoj oblasti.

Heraščenko je rekao da je u raketnim udarima ruskih snaga na centar Harkova, drugog po veličini grada Ukrajine, poginulo najmanje 10 ljudi, dok ih je 35 ranjeno.

U jučerašnjem raketiranju Harkova uništena je i zgrada Konzulata Slovenije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Zoma

02.03.2022 08:33

Da li je moguće da Soroš podržava naciste?

Mile

02.03.2022 11:25

Realno, na delu je pravo divljanje po međunarodno priznatoj državi.

Odgovori 1 10
Sima

02.03.2022 12:31

Zasto mora stajati Fakti na pocetku ,halo ljudi nismo Englezi ,stavite lepo činjenice.