KO BI TO OČEKIVAO?! Iz Londona u Beograd stigla šok poruka - NEVERICA!

Autor: B. B.

Vesti

02.03.2022

07:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I to se desilo. Srbija je dobila priznanje za odnos prema ukrajinskoj krizi i od Velike Britanije, tradicionalno ne baš naklonjene našoj državi.

KO BI TO OČEKIVAO?! Iz Londona u Beograd stigla šok poruka - NEVERICA!

Foto: Tanjug/AP

Presedan je usledio pošto je Srbiji uspelo da se u zamršenim geostrateškim okolnostima ne opredeli ni za Moskvu ni za Kijev, za šta su prethodnih dana, kako je pisao Srpski telegraf, stigle pohvale i iz SAD i iz Rusije.

A sada je i britanska ambasadorka u Srbiji Šan Makleod nahvalila izbalansiranu politiku naše države koju vodi predsednik Aleksandar Vučić.

- Pozdravljam to što je Srbija javno izrazila brigu zbog tragične situacije u Ukrajini i podršku ukrajinskom teritorijalnom integritetu i principima međunarodnog prava i međunarodnih obaveza, kao i tome što je obećala humanitarnu podršku - navela je u autorskom tekstu Makleodova i dodala:

Nikola Selaković: Puna podrška pregovorima

Srbija žali zbog izbijanja krize i sukoba u Ukrajini, poručio je juče ministar inostranih poslova Nikola Selaković.

- Srbija izražava najiskrenije žaljenje zbog izbijanja krize i sukoba u Ukrajini i smatra pogrešnim narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svake države. Srbija jasno poziva na poštovanje principa međunarodnog prava. To je osnova naše spoljne politike. Srbija daje punu podršku pregovorima dve strane i svim kredibilnim međunarodnim naporima za iznalaženje mirnog i političkog rešenja krize u Ukrajini - poručio je šef diplomatije u razgovoru sa šefom Delegacije EU Emanuelom Žiofreom i ambasadorima država članica EU akreditovanim u našoj zemlji.

- Srbija je prijatelj i Rusije i Ukrajine. Razumem zbog čega Beograd nije želeo da bude između Moskve i Kijeva, ali kada je reč o jednostavnim pitanjima, kao što su razlika između onoga što je ispravno i onoga što je pogrešno, najteže poruke najbolje mogu preneti prijatelji.

Pohvale iz Londona ne čude Milisava Paića, bivšeg ambasadora i predsednika Srpskog spoljnopolitičkog kruga, koji u razgovoru za Srpski telegraf kaže da su Britanci ponekad racionalni i shvataju domete svoje politike:

- Naročito zato što je svima jasno da je predsednik Vučić rezistentan na pritiske, te da je naša politika principijelna. Uz to, London i Vašington i dalje strahuju da prejakim uslovljavanjima Srbiju, koja je ključni faktor stabilnosti u regionu, guraju na rusku stranu, a gaje i iluzije da ćemo postati članica NATO. Konačno, Britanci ne žele više da prave greške kao devedesetih, kada su vodili ratnohuškačku politiku

Džonson: Pozdrav za Vučića, nadam se dolasku u Beograd

Ambasadorka Srbije u Londonu Aleksandra Joksimović susrela se s britanskim premijerom Borisom Džonsonom na prijemu koji je za učesnike Investicionog samita Evropske banke za obnovu i razvoj za zapadni Balkan organizovao Forin ofis, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Sagovornici su konstatovali dinamičan politički dijalog, uprkos pandemiji, i otvorenost za dalje unapređenje bilateralnih odnosa. S naglaskom na obostrani interes za jačanje trgovinskih i investicionih veza, u razgovoru je posebno istaknut značaj očuvanja regionalne stabilnosti i ubrzanja ekonomskog razvoja.

Uputivši pozdrave predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, britanski premijer je izrazio nadu da će u narednom periodu realizovati posetu Beogradu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
dule

02.03.2022 08:52

Samo neka sedi u svojoj kući. Sa posetom dolaze i novi, njima korisni, zahtevi.

Odgovori 57 3
Bacvanin

02.03.2022 09:42

Cuvaj se Danajaca i kad darove nose.

Odgovori 73 4
Душан Вуковић

02.03.2022 16:00

Косово?

Odgovori 15 1
Z.

03.03.2022 00:11

Ko te, uopšte , želi da vidi, na našem pragu ????

Odgovori 14 0