KORAK OD TOTALNOG SLOMA, DA LI NAS OČEKUJU OGROMNA POSKUPLJENJA?! Divljaju cene nafte i gasa, OBORENI CRNI REKORDI!

Autor:

Svet

02.03.2022

09:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrtoglave porast cene nafte i gasa nastavljen je noćas kao posledica rusko ukrajinskog sukoba koji je uneo paniku i strah na tržištu.

KORAK OD TOTALNOG SLOMA, DA LI NAS OČEKUJU OGROMNA POSKUPLJENJA?! Divljaju cene nafte i gasa, OBORENI CRNI REKORDI!

Foto: Tanjug/AP

Nafta

Američka nafta WTI skočila je tokom noći na najviši nivo još od 2013. godine, dok je evropska nafta Brent premašila cenu od 110 dolara po barelu usled ogromne potražnje.

Cena sirove nafte WTI porasla je za više od 5,0 posto na 109,23 dolara po barelu, što je naveća zabeležena crna još od septembra 2013. godine. Cena Brenta je ojačala za oko 5,6 posto na 110,84 dolaraza barel,  što je nivo koji je zadnji put viđen u julu 2014. godine, prenosi CNBC.

Veliko povećanje cene "crnog zlata" dolazi uravo u trenutku kada se Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, među kojima je i Rusija, spremaju da održe sastanak u sredu na kome će se razgovarati o planu proizvodnje za april.

Oba tipa nafte zabeležila su prošle nedelje vrednost od 100 dolara što je nivo koji je poslednji put zabeležen 2014. godine. Veliki strah nakon napada Rusije na Ukrajinu doveo je do poremećaja u snabdevanju na tržištu koje već pati od nedovoljne ponude.

Cena gasa nastavila je trend porasta i sada iznosi čak 2000 dolara za 1000 kubnih metara prvi put od 21. decembra 2021.

Cena najbližih (aprilskih) fjučersa na TTF čvorištu dostigla je 2011 dolara za hiljadu kubnih metara, dok je u utorak trgovanje završeno na 1418 dolara, pokazuju podaci sa berze "ICE fjučers".

Prethodno je cena gasa u Evropi porasla za 29 posto u odnosu na zatvaranje u utorak i iznosila je 1800 dolara.

Podsetimo, osim nafte i gasa, beleži se i skok cene pšenice, čija cena sada iznosi skoro 10 dolara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading