EKSPLOZIJE u Kijevu, Žitomir u PLAMENU! Epl uvodi ograničenja Rusiji, Stoltenberg poručio Putinu: Zaustavite RAT! (VIDEO/FOTO)

Autor:

Svet

01.03.2022

22:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska vojna invazija na Ukrajinu ušla u šesti dan. Sva dešavanja sa Istočnog fronta i reakcije pratite na Republika.rs.

EKSPLOZIJE u Kijevu, Žitomir u PLAMENU! Epl uvodi ograničenja Rusiji, Stoltenberg poručio Putinu: Zaustavite RAT! (VIDEO/FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Fakti - Šta znamo o sukobu Rusije i Ukrajine

 * Pregovori Ukrajine i Rusije su završeni, dogovoreno je da se za par dana održe novi

 * Besne borbe u Harkovu i Kijevu

 * EU naoružava Ukrajinu, zatvara svoj vazdušni prostor za ruske avione i traži zabranu ruskih državnih medija

 * Putin rekao Makronu svoja tri uslova za mir

 * Turska zabranila ratnim brodovima prolaz kroz Crno more

 * Međunarodni krivični sud optvara istragu o ruskoj invaziji

 * Rusija stavila nuklearne snage u stanje borbene gotovosti

23:23 - I Harkov na udaru

Istraživački novinar Skot Stedman napisao je na Tviteru da je Harkov bio "neverovatno snažno pogođen neselektivnim projektilima".

 

 

23:08 - Napad i na Žitomir

Ukrajinska agencija "Unijan" javlja da je večeras pokrenut vazdušni udar na bazu oružanih snaga Ukrajine u Žitomiru, koji se nalazi na oko 130 kilometara od prestonice ka zapadu.

 

Kako je rekao gradonačelnik ovog mesta, tokom bombardovanja pogođena je jedna zgrada koja se nalazi blizu gradske bolnice.

 

 

 

22.34 - Rusija ugasila liberalni radio i TV kanal

Rusija je blokirala dve nezavisne medijske organizacije zbog širenja "namerno lažnih informacija" o invaziji Moskve na Ukrajinu, prenosi AFP.

Ruski glavni tužilac naredio je medijskom nadzoru u zemlji da "ograniči pristup" TV kanalu Dožd, poznatom i kao TVRain, i radiju Eho Moskvi.

Navodi se da je zabrana nastala zbog "namernog i sistematskog" objavljivanja "informacija koje pozivaju na ekstremističke aktivnosti, nasilje" i "namerno lažnih informacija o akcijama ruskog vojnog osoblja" u Ukrajini.

Glavni urednik Eho Moskve Aleksej Venediktov napisao je na društvenoj mreži Telegram da je radio stanica isključena.

22.18 - Epl zaustavio prodaju u Rusiji

Apple (Epl) je potvrdio da je pauzirao svu prodaju proizvoda u Rusiji kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu. RT News i Sputnik News, dva državna izvora medija, takođe će biti nedostupni van Rusije. Apple je takođe potvrdio da će ograničiti korišćenje Apple Paya i drugih usluga u Rusiji, prenosi Rojters.

22.16 - Eksplozija u Kijevu

Oko 22:40 po lokalnom vremenu čula se serija eksplozija nedaleko od Kijeva, javlja CNN, čija se rkipa nalazi blizu tog područja.

22.07 - Kijev: Rusi ponovo gađaju aerodrom u Čugujevu

Ruske snage bombardovale su večeras aerodrom u Čugujevu u Harkovskoj oblasti, saopštio je savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Heraščenko.

On je to napisao na svom telegram kanalu uz video snimak eksplozije. "Još jedan napad krstarećim raketama "Kalibr" na aerodrom u Čugujevu. Bojeva glava je teška 500 kilograma. Jadni, jadni ljudi", napisao je Heraščenko.

 

 

21.51 - Zabranjeno iznošenje više od 10.000 dolara

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas ukaz "o dodatnim privremenim ekonomskim merama za osiguravanje finansijske stabilnosti Rusije", kojim se zabranjuje iznošenje gotovine u stranoj valuti iz Rusije u iznosu većem od 10.000 američkih dolara, saopštila je pres služba Kremlja.

- Od 2. marta 2022. godine zabraniti iznošenje iz Rusije gotovine u stranoj valuti i (ili) monetarnih instrumenata u stranoj valuti u iznosu većem od 10.000 američkih dolara obračunatom po zvaničnom kursu Centralne banke Rusije, utvrdjenom na dan iznošenja - navodi se u saopštenju.

21.37 - Poljska zaplenjuje ruske nekretnine

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova započelo je proces zaplene ruskih nekretnina u toj zemlji, među kojima je i zgrada srednje škole pri ruskoj ambasadi.

21.21 - 7 ruskih banaka se isključuje iz SVIFT sistema

EU je odobrila isključenje sedam ruskih banaka iz SVIFT bankarskog sistema, uključujući VTB banku, prenosi Blumberg. Kako navodi agencija, Brisel je poštedeo Sberbanku i banku koja je delimično u vlasništvu ruskog naftnog giganta Gasproma.

 

 

21.07 - Stoltenberg Putinu: Zaustavite rat

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ponovo je danas apelovao na predsednika Rusije Vladimira Putina da zaustavi vojnu akciju u Urkajini i istakao da NATO ne želi rat sa Rusijom.

- NATO je odbrambeni savez. Mi ne tražimo sukob sa Rusijom. Naša poruka predsedniku Putinu je: zaustavite rat, povucite sve svoje snage iz Ukrajine i u dobroj veri učestvujte u diplomatskim naporima. Svet zajedno sa Ukrajinom poziva na mir - rekao je Stoltenberg tokom posete Estoniji.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Jens Stoltenberg

20.58 - Pogođeno skladište municije u Harkovu?

Ruske snage pogodile su skladište municije na aerodromu Cugajev u Harkovu. Na aerodromu je navodno bilo mnogo ukrajinskih vojnika.

 

 

Na mrežama su se pojavili snimci za koje tvrde da su sa lica mesta u trenutku napada:

 

 

20.44 - Poginula dva ukrajinska fudbalera

Dvojica ukrajinskih fudbalera poginuli su tokom invazije Rusije u toj zemlji, potvrdila je FIFPro.

FIFPro, odnosno svetski sindikat profesionalnih fudbalera, potvrdio je da su ukrajinski fudbaleri Vitalij Sapilo (21) i Dmitro Martinenko (25) izgubili živote u ovom ratnom sukobu.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Republika

Foto: twitter.com/printscreen

 

20.33 - Razgovarali Bajden i Zelenski

Američki i ukrajinski predsednim imali su 30-minutni razgovor telefonom. Zelenski je na Tviteru potvrdio da su teme razgovora bile sankcije Rusiji, kao i vojnoj pomoći Ukrajini.

 

 

20.17 - Rusija će biti na granicama NATO zemalja ukoliko Ukrajina padne

Zelenski je naveo da su saveznici Ukrajini ponudili finansijska sredstva, kao podršku tokom rata, ali ih je pozvao da deluju brzo.

Veoma je važno znati da ako padne Ukrajina, onda će sve ruske trupe biti na granicama zemalja članica NATO-a koje će se suočiti sa istim pitanjem sa kojim se mi suočavamo, poručio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

20.06 - Zelenski izneo uslove

Ukrajinski predsednik Zelenski izneo je svoje uslove za dalje pregovore sa Rusijom, insistirajući da ruske snage moraju da "prestanu da bombarduju ljude“ pre nego što počnu pregovori o prekidu vatre.

Govoreći u intervjuu za Si-En-En i Rojters, Zelenski je rekao: "Neophodno je bar prestati sa bombardovanjem ljudi, samo prekinuti bombardovanje i onda sesti za pregovarački sto".

19.55 - Ruske snage ušle u Herson

Ruske snage ušle su u grad Herson na jugu Ukrajine, saopštilo je večeras ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Savetnik resornog ministra Vadim Denisenko rekao je u televizijskom obraćanju da ukrajinska strana još kontroliše zgradu gradske administracije, prenosi Gardijan.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

 

19.41 - Ogroman broj izbeglica

Skoro 680.000 ljudi napustilo je Ukrajinu od ruske vojne invazije 24. februara, rekao je šef Agencije UN za izbeglice (UNHCR) Filipo Grandi, i dodao da ovaj broj naglo raste.

19.27 - Zelenski iz bunkera: Nisam u filmu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je američkog kolegu Džoa Bajdena da da snažnu i "korisnu” poruku o invaziji Rusije na Ukrajinu u svom govoru koji je planiran u utorak.

- Vrlo je ozbiljno... Nisam u filmu - rekao je Zelenski, za CNN iz bunkera u KIjevu, pa dodao:

- Nisam ikona, mislim da je Ukrajina ikona... Ukrajina je srce Evrope, a sada mislim da Evropa vidi da je Ukrajina nešto posebno za ovaj svet. Zato (svet) ne može da izgubi ovo nešto posebno - rekao je on.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Republika

Foto: pixabay.com

Volodimir Zelenski

19.11 - Viralna slika Zelenskog

Na društvenim mrežama kruži fotografija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji u panciru nasmejan nazdravlja vojnicima.

 

 

18.57 - Lukašenko upozorio Rusiju i Ukrajinu

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da veoma moćne sile žele da osujete pregovarački proces Moskve i Kijeva.

Daj Bože da (predsednik Ukrajine Vladimir) Zelenski i njegova komanda izdrže i da ne skliznu u rušenje pregovaračkog procesa - rekao je Lukašenko.

18.43 - U petak specijalna sednica NATO

Ministri spoljnih poslova država članica NATO- a održaće u petak specijalnu sednicu, a glavna tema biće situacija između Rusije i Ukrajine. Sastanak će biti održan u sedištu NATO-a u Briselu.

18.31 - Džonson: Suspenzija Rusije iz SB UN teško izvodljiva

Britanski premijer Boris Džonson rekao je danas da je suspenzija članstva Rusije u Savetu bezbednosti UN težak zadatak, s obzirom na specifičnosti te organizacije.

- Zaista je teško napraviti bilo kakve promene u strukturama UN bez glasanja. Rusija ima veto u Savetu bezbednosti. Ne možemo da promenimo pravila bez pristanka Rusije - rekao je Džonson na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i premijerkom Estonije Kajom Kalas u Talinu, prenosi Interfaks.

Džonson je tako odgovorio na pitanje novinara o ideji da se suspenduje članstvo Rusije u Savetu bezbednosti UN zbog događaj u Ukrajini.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Boris Džonson

18.21 - Lukašenko: Nijedna vojna jedinica nije se pomerila iz baza

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da se nijedna od vojnih jedinica njegove zemlje nije pomerila iz svojih baza, ali da bi ta zemlja mogla da mobiliše stanovnike za dva do tri dana u slucaju opasnosti, javlja agencija Belta.

Lukašenko je rekao da je zatražio od ruskog predsednika Vladimira Putina da rasporedi dodatni raketni sistem S-400 zapadno od Minska, izvestila je novinska agencija RIA, pozivajući se na novinsku agenciju Belta.

Beloruski predsednik je dodao da je ovaj raketni sistem potreban za odbranu teritorije Belorusije, preneo je Rojters.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Lukašenko

18.20 - Kijev: Pet poginulih i pet ranjenih u granatiranju TV tornja

Pet osoba je poginulo, a pet ranjeno u današnjem napadu ruskih snaga na televizijski toranj u Kijevu, saopštila je državna hitna služba Ukrajine.

"U granatiranju kijevskog televizijskog tornja u Ševčenkivskoj oblasti poginulo je pet ljudi, a pet ih je ranjeno. Spasilačka akcija se nastavlja'', navodi se u saopštenju, prenosi Interfaks Ukrajina.

17:31 - EU usvojila rezoluciju

Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu.

* 637 osoba glasalo za "ZA"

* 13 osoba glasalo protiv

* 26 osoba uzdržano

17:17 - Tramp govorom zapalio svet

Bivši predsednik Donald Tramp osudio je u subotu rusku agresiju nad Ukrajinom i rekao da se moli za Ukrajince.

Obraćajući se  publici na događaju koji se proglašava kao najveći svetski konzervativni skup, Tramp je iskoristio svoj govor da udari na demokratskog predsednika Džoa Bajdena i ponovo nagovesti moguću kandidaturu za predsednika 2024.

 

 

17:10 - Crna Gora uvela sankcije Rusiji

Crna Gora se pridružila svim restriktivnim merama među kojima je osam paketa individualnih i ekonomskih sankcija koje je Evropska unija usvojila protiv Rusije, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

To znači da će u Crnoj Gori iste mere važiti u odnosu na Rusiju. Ovim targetiranim merama pogođeni su politicki, ekonomski i licni interesi aktivnih ucesnika u neprihvatljivom kršenju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine - navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

16.31 - Pogođen TV toranj u Kijevu?

Rusija je napala TV toranj u prestonici Kijevu, saopštio je savetnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Slike na društvenim mrežama, čija autentičnost nije utvrđena, prikazuju dim koji se diže oko antene za emitovanje i kaže da su ukrajinski TV kanali prestali da emituju.

16.03 - Bajden se večeras obraća naciji

Predsednik SAD Džo Bajden večeras će se ponovo obrati naciji, a povodom situacije u Ukrajini

15.48 - Meksiko ne uvodi sankcije Rusiji

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador je, odgovarajući na pitanje Sputnjika, rekao da njegova vlada ne planira da uvodi sankcije Rusiji.

- Nećemo preduzimati nikakve restriktivne ekonomske mere jer želimo da održimo dobre odnose sa svim vladama sveta i želimo da budemo u mogućnosti da se uključimo u dijalog sa svim stranama u sukobu - rekao je predsednik.

Istovremeno, Lopez Obrador se izjasnio protiv vojnih operacija na teritoriji Ukrajine i za mirno rešenje sukoba.

15.17 - Vučićeve reči na RT

Ruski kanala "Raša Tudej" je na svom zvanično instagram nalogu objavili post zahvalnosti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je na tekuće pokušaje u Evropi da se RT i Sputnjik zabrani pristup različitim platformama, tvrdeći da je krajnji cilj da se ućutkaju suprotstavljeni glasovi medija - piše na oficijalnoj instagram stranici.

"Raša tudej" prenosi udarne reči predsednika Srbije: Oni bi zabranili sve medije koji govore drugačije.

- Neki od njih hoće sve nas koji drugačije mislimo da uguraju u tabor, zabranili bi sve medije koji govore drugačije. Kada kažu da je potrebna sloboda medija, misle da je to sloboda samo za njih, da samo oni postoje - rekao je Vučić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RT (@rt)

Srpske kamiondžije puštene u Rumuniju

Oko 40 kamiona brojnih srpskih prevoznika, koji od petka su bili blokirani na graničnom prelazu Đakovo, između Ukrajine i Rumunije, pušteni su u Rumuniju zajedno sa robom koju su prevozili, piše Informer.

15.15 - Odluka Adidasa

Jedan od lidera u proizvodnji sportske opreme, nemačka kompanija "Adidas", prekinula je saradnju sa Fudbalskom reprezentacijom Rusije, a kao razlog navodi se agresija te zemlje prema Ukrajini.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

15.14 - Savetnik Zelenskog: EU prihvatila predlog Kijeva

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak tvrdi da je zahtev Ukrajine za članstvo u EU prihvaćen i registrovan.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Obrt u Hrvatskoj

Hrvatski predsednik Zoran Milanović demantovao je tvrdnje premijera Andreja Plenkovića da je hrvatska vojska podigla stepen pripravnosti zbog situacije u Ukrajini.

 

15.12 - EU planira da blokira Rusiju na svim platformama

EU je objavila da planira da blokira Rusiju danas sa svih platformi, uključujući satelite i internet, piše Lisa O'Кerol.

Francuski komesar Tijeri Breton rekao je da "nema mesta za rusku ratnu propagandu u našem informacionom prostoru“.

Foto: Tanjug/AP

 

15.10 - Kuleba: Ukrajina neće razgovarati sa Rusijom samo o njenim ultimatumima

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da su pregovori sa Rusijom potrebni, ali da Kijev na njima neće učestvovati ako je cilj Rusije da na njima ostvari svoje ultimatume. 

15.04 - Belorusija demantuje

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da vojska njegove zemlje, saveznice Moskve, ne učestvuje u ruskoj ofanzivi na Ukrajinu.

Belorusija ne planira da se pridruži ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini - rekao je predsednik Aleksandar Lukašenko na sednici Državnog saveta bezbednosti u utorak.

Foto: Tanjug/AP

 

15.02 - Tokajev: Potrebni pregovori

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev pozvao je Ukrajinu i Rusiju da pregovaraju i ponudio posredovanje ako to bude potrebno.

Tokajev je na kongresu vladajuće partije ocenio da je uzrok sukoba u Ukrajini neispunjavanje sporazuma iz Minska, prenosi agencija Interfaks.

- Sporazumi iz Minska ostali su mrtvo slovo na papiru, šo je dovelo do vojnih akcija na teritoriji Ukrajine. Geopolitička situacija je eskalirala na način bez presedana - rekao je Tokajev, preneo je Tanjug.

14.19 - Objavljeni snimci

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak dejstava jedinica ruskih specijalnih snaga u Ukrajini.

 

14.46 - Rusi su na periferiji grada

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko upozorio je da se „neprijatelj nalazi na periferiji prestonice“.

On je dodao da se ukrajinska vojska sprema da brani Kijev.

Naše oružane snage, snage teritorijalne odbrane, herojski se bore za našu zemlju“, rekao je Kličko.

- Na prilazima gradu izgrađene su tvrđave i kontrolni punktovi. Molim sve da budu mirni. Ne izlazite bez potrebe i ostanite u skloništima u slučaju nužde - dodao je on.

Dačić: Imamo pravo da budemo neutralni

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija ima puno pravo da u sukobu Rusije i Ukrajine istakne svoju vojno-neutralnu poziciju, i da aktivno radi na postizanju mirovnog i diplomatskog rešenja, jer je i sama iskusila ratna stradanja tokom NATO bombardovanja.

- Naše opredeljenje za vojnu neutralnost pokazuje se i u ovom trenutku kao optimalan izbor za naše nacionalne interese, u momentu velike destabilizacije i vojnih aktivnosti na području Ukrajine -rekao je Dačić polaznicima 11. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane Škole nacionalne odbrane "Vojvoda Radomir Putnik", prilikom njihove studijske posete Skupštini.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

14.39 - Ako Ukrajina ne preživi...

- Ako Ukrajina ne preživi, neće ni međunarodni mir, ni UN, nemojte imati iluzije. Ako Ukrajina ne preživi, nemojte se čuditi da sledeća padne demokratija - poručio je ukrajinski predstavnik u UN Sergi Kislitja.

- Ovo je istorijski momenat. Mnogo puta u prošlosti je međunarodna zajednica bila slepa ili sporo reagovala na tragedije koje su u toku. Cenu toga su plaćale generacije. Ne smemo ponovo da napravimo istu grešku i moramo nešto da preduzmemo - izjavio je ambasador EU pri UN Olof Skog, a prenosi “Glas Amerike”.

14.26 Evropski parlamnet prihvatio zahtev Ukrajine za status kandidata za članstvo

 

 

14.15 - HITNO! Sledi udar!

Ministarstvo odbrane Rusije: Za suzbijanje informacionih napada na Rusiju, visokoprecizno oružje izvršiće udar na tehnološke objekte SBU i 72. glavni centar psiholoških specijalnih operacija u Kijevu.

 

 

- Pozivamo građane Ukrajine, privučene ukrajinskim nacionalistima da izvrše provokacije protiv Rusije, kao i stanovnike Kijeva koji žive u blizini relejnih čvorova, da napuste svoje domove - navodi se.

U slučaju RATA srpska skloništa su SPREMNA za 24 sata

Srbija ima 1.442 skloništa u kojima građani mogu da nađu zaklon u slučaju rata ili prirodnih nepogoda.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Ministarstvo odbrane je objasnilo da je od početka vojne operacije značajno porastao broj informacionih napada na ruske državne institucije, stalno se stižu pozivi Rusima sa pretnjama smrću i dojave miniranja škola, vrtića, železničkih stanica i drugih društvenih objekata. .

Informacione napade na Rusiju izvode 72. glavni centar informaciono-oružanih snaga Ukrajine i snage za sajber operacije SBU, koristeći hardverske i softverske sisteme i sredstva komunikacije u Kijevu, saopštilo je ministarstvo.

14.12 - Sudar svetova

 

 

14.04 - Kijev: Pare vojnicima koji se predaju

Ukrajina je ponudila novac ruskim vojnicima i obećala im imunitet od kazne ako se predaju, javila je u utorak agencija dpa.

- Odlučite. Izađite bez oružja, sa belom zastavom - objavio je ministar odbrane Aleksij Resnikov na Fejsbuku u ponedeljak uveče.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Svakom vojniku se nudi iznos koji odgovara više od 40.000 evra. Kampanju je navodno finansirala međunarodna IT industrija.

- Svako ko odbije da bude okupator doneće mir. Neće biti milosti za one koji izaberu put okupatora! - poručio je ministar.

14.03 - Češka: Zatvor za one koji podržavaju Rusiju

- Lica koja javno podržavaju Rusiju u sukobu u Ukrajini mogla bi da budu osuđena na trogodišnji zatvor - tvrde češki zvaničnici, prenosi Euraktiv.

14.01 - Putinu oduzeta nagrada

Međunarodni olimpijski komitet je u ponedeljak oduzeo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu nagradu Olimpijskog ordena kao odgovor na invaziju na Ukrajinu.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Foto: Tanjug/AP

 

 

13.58 - I Instagram gasi "Rašu tudej"

Nakon Jutjuba i tehnološki gigant Instagram koji posluje u sastavu kompanije Meta ugasio je naloga "Ruša tudej" u 27 evropskih država.

 

 

13.54 - Kadirov: Poginula dvojica vojnika iz Čečenije

- Dvojica vojnika iz Čečenije su poginula, a šest je ranjeno - napisao je Ramzan Kadirov na društvenim mrežama u utorak, bez detalja.

Foto: Tanjug/AP/printscreen

 

 

Kako on kaže, njihov zadatak je bio da broj žrtava među civilnim stanovništvom svedu na minimum, i zaštite ih koliko je god u njihovoj moći, jer ukrajinska vojska svoje stanovništvo koristi kao živi štit.

13.43 - Amerikanac u Kijevu: Ne plašimo se Rusa

Amer državljanin koji živi u Kijevu rekao je da se plaši ne ruske vojske, već ukrajinskih kriminalnih grupa koje je naoružao predsednik Zelenski, javlja dopisnik Donbass Todai.

 

 

 

13.41 - Najnoviji podaci ruskog ministarstva odbrane

Ruske oružane snage pogodile su 1.325 ukrajinskih vojnih infrastrukturnih objekata, uključujući 43 komandna mesta i komunikacione centre.

Uništeno je 395 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 59 višecevnih raketnih bacača, 179 oruđa poljske artiljerije i minobacača.

13.38 - Azovsko more - totalna blokada

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da je ukrajinskim trupama u potpunosti blokiran pristup Azovskom moru.

Foto: Tanjug/AP

 

 

13.37 - Nove procene civilnih žrtava

Najmanje 136 civila je ubijeno, uključujući 13 dece, a 400 je povređeno otkako je Rusija prošle nedelje izvršila invaziju na Ukrajinu, saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNCHR).

Portparol Liz Trosel rekla je da su 253 žrtve bile u oblastima Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine.

13.27 - Zelenski liderima EU: Nemojte nas ostavljati na cedilu

U Evropskom parlamentu počela vanredna sednica posvećena Ukrajini.

Evroparlamentarcima se odmah na početku obratio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je osudio ruski napad na Ukrajinu i pozvao lidere EU da njegovu zemlju ne ostave na cediku.

- Sada je vreme da nam to pokažete, sada je vreme da nam pomognete. Nemojte nas ostavljati na cedilu - poručio je Zelenski.

 

 

13.21 - Odgovor Medvedeva

Dmitrij Medvedev odgovorio je francuskom ministru ekonomije koji je izjavio da Evropa i SAD objavljuju "finansijski rat" Putinu i da će to uništiti rusku ekonomiju.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

13.15 - Dačić: Srbija neće primenjivati totalitarne ideje

- Zapad i Evropska unija godinama drže lekcije o medijskim slobodama, a sada uvode brutalnu cenzuru kako bi širili mržnju protiv Rusije i ruskog naroda - rekao je za Sputnjik Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije, povodom zabrane rada televizije Raša tudej i Sputnjika širom Evrope.

- Potpuno je neprihvatljivo gašenje Sputnjika i RT u zemljama koje bi neprekidno da izvoze svoje „demokratske slobode“ širom sveta. Pa jesu li to evropski standardi koje treba da primenjujemo, da uvodimo surovu cenzuru. Srbija to neće činiti i neće primenjivati te cenzorske i gotovo totalitarne ideje - rekao je Dačić.

Oduzeta nagrada Kusturici

Međunarodni filmski festival Febiofest odlučio je da oduzme reditelju Emiru Kusturici nagradu "Kristijan", jer je uoči napada Rusije na Ukrajinu prihvatio ponudu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da postane direktor Centralnog akademskog pozorišta ruske armije u Moskvi.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

13.13 Kremlj: Nema planova za susret Putina i Zelenskog

Kremlj je saopštio da za sada ne postoje planovi za samit ruskog i ukrajinskog predsednika Vladimira Putijna i Volodimira Zelenskog.

12.42 - Bin Zajed podržao Putina

Putin je razgovarao sa prestolonaslednikom Abu Dabija šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Najanom, saopštio je Kremlj.

Putin je detaljno govorio o razlozima, ciljevima i zadacima ruske operacije zaštite Donbasa.

Princ je naveo pravo Rusije da obezbedi nacionalnu bezbednost.

Obostrano će nastaviti interakciju i kontakte u pitanjima strateškog partnerstva.

12.37 - Jasna poruka predsednika Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji.

 

 

12.36 - Poruka srpske ambasade u Ukrajini

Ambasada Srbije u Ukrajini poslala je notu Ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine sa zahtevom da se omogući kamionima sa našim vozačima da pređu granične prelaze, napuste tu državu i krenu ka Srbiji, izjavio je ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanović.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

12.22 - Pregovori 2. marta

Druga runda pregovora Ukrajine i Rusije zakazana je za 2. mart, prenose mediji.

12.17 - Iskreno, to bi dovelo do direktnog rata sa Rusijom

Britanski premijer Boris Džonson ponovo se oglasio u vezi sa ratom u Ukrajini.

- Iskreno mogu da kažem da ne možemo da obezbedimo zonu zabrane letova iznad Ukrajine, to bi dovelo do direktne konfrontacije sa Rusijom - ocenio je Džonson.

12.11- Više od 660.000 ljudi napustilo Ukrajinu

Više od 660.000 ljudi napustilo je Ukrajinu od početka napada Rusije na tu zemlju, podaci su Agencije Ujedinjenih nacija (UN) za izbeglice (UNHCR).

- Sada imamo više od 660.000 izbeglica koje su pobegle iz Ukrajine u susedne zemlje samo u poslednjih šest dana - rekla je portparolka UNHCR Šabija Manto.

Prema podacima UN, najviše izbeglih je u Poljskoj, zatim Mađarskoj, Moldaviji, Rumuniji i Slovačkoj.

12.06 - Udarno: Rusija zabranila stranim investitorima da napuste zemlju

 

 

12.04 - Kremlj o Zapadnim sankcijama

- Agresivni koraci protiv Rusije su ultrakoncentrovani, sve se to dešavalo i ranije, ali su sada maske spale, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući reči francuskog ministra finansija o totalnom „finansijskom ratu“ protiv Rusije.

- Ovo nije prva izjava ove vrste. I da, sada su ovi agresivni koraci prema našoj zemlji ultrakoncentrovani. Ali ta dejstva su se, ustvari, dešavala i ranije. Jednostavno možda nisu bila vidljiva golim okom. Ali stručnjaci dobro shvataju sve diskriminatorne mere, mere sa nelojalnom konkurencijom i tako dalje. Odnosno, svega ovoga bilo je i ranije. Samo je sada sve to koncentrovano, krajnje koncentrovano. I, što bi se reklo, spale su maske - ocenio je Peskov.

12.02 - Peskov: Ne gađaju se stambene oblasti

- Ruske trupe ne vrše napade na infrastrukturu i stambene oblasti u Ukrajini - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Tokom specijalne operacije ruske trupe ne izvode nikakve udare na civilnu infrastrukturu i na stambeni kompleks. To ne dolazi u obzir. Radi se samo o demilitarizaciji Ukrajine i vojnim objektima. Ne smemo zaboraviti da je u velikom broju slučajeva upravo reč o paljbi nacionalističkih grupa koje koriste žive objekte kao štit - rekao je Peskov.

Portparol Kremlja smatra da Vladimir Zelenski kao predsednik može da položi oružje i tada neće biti žrtava.

Odgovarajući na pitanje novinara da li Zelenski pripada onim snagama koje treba denacifikovati, Peskov je napomenuo da „to nije vojni objekat“.
 

12.00 - Nova odluka Zelenskog

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski imenovao generala Žirnova za šefa kijevske vojne administracije.

Kličko će ostati gradonačelnik prestonice.

Foto: Tanjug/AP

 

 

11.56 - Konsultacije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je pozvao ambasadore Gruzije i Kirgistana na konsultacije zbog njihovog stava o ukrajinskoj krizi! 

11.52 - Džonson: Tragedija gora nego što smo očekivali

Britanski premijer Boris Džonson održao je konferenciju za štampu u Varšavi sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim.

Džonson kaže da se „tragedija“ koju su Velika Britanija i drugi predviđali, sada dogodila invazijom Vladimira Putina na Ukrajinu - i to gore nego što se očekivalo.

On to naziva katastrofom koja se odvija na evropskom kontinentu, a Poljska je takođe na prvoj liniji fronta.

11.51 - Ukrajinci tvrde: Ubijeno više od 5.700 ruskih vojnika

Ukrajinski vojni zvaničnici tvrde da je 5.710 ruskih vojnika ubijeno u prvih pet dana intenzivnih borbi u zemlji, piše BBC.

U video poruci objavljenoj na Fejsbuku, portparol generalštaba zemlje dodao je da su ukrajinske snage zarobile više od 200 ruskih vojnika.

Zvaničnik takođe tvrdi da je uništeno 198 ruskih tenkova, 29 aviona, 846 oklopnih vozila i 29 helikoptera.

BBC nije mogao da potvrdi ove tvrdnje, ali britansko ministarstvo odbrane veruje da su moskovske snage pretrpele velike gubitke tokom invazije na Ukrajinu.

11.50 Belorusija ušla u rat?!

Ukrajinski parlament je javio da su beloruske trupe ušle u Černigovsku oblast.

- Beloruske trupe su ušle u Černigovsku oblast. Informaciju je potvrdio Vitalij Kirilov, portparol Severnih snaga teritorijalne odbrane. Više detalja ćemo objaviti kasnije - navodi se u tvitu ukrajinske Rade.

 

 

11.44 - "Severni tok 2" otpušta sve zaposlene

Operater gasovoda „Severni tok 2”, sa sedištem u švajcarskom kantonu Cug, otpušta sve svoje zaposlene.

Ministar privrede Švajcarske Gi Parmelin rekao je da je otpušteno 140 radnika.

11.42 - Orban: Ovo je primarni cilj Mađarske

Premijer mađarske Viktor Orban obratio se danas ambasadorima Mađarske i poručio da je primarni cilj da se spreči da ta zemlja bude "upletena" u rat Ukrajine i Rusije.

11.34 - NATO: Ne tražimo konflikt sa Rusijom

Šef NATO pakta Jens Stoltenberg rekao je da alijansa ne traži konflit sa Rusijom i pozvao Moskvu da obustavi vojnu operaciju u Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP

 

 

11.28 - AFD: Neuspeh Zapada - prespavalo se

Alis Videl, jedna od vođa nemačke partije Alternativa za Nemačku (AfP), izložila je svoj stav o aktuelnoj situaciji o Ukrajini, nazivajući je "neuspehom Zapada".

Obraćajući se u parlamentu, navela je da Zapad nije uspeo da osigura neutralnost Kijeva u ranoj fazi, već se umesto toga konstatno gurala ideja širenja NATO ka istoku.

- Problem je bio Ukrajina, problem je bio što nije bilo neutralnog statusa i to se prespavalo - istakla je političarka.

Prema njenom mišljenju, da se osigurala neutralnost Ukrajine, Rusija ne bi imala bezbednosne brige o kojima govori jasno već 20 godina.

11.22 - Nemački ratni avioni patroliraju nebom Poljske

- Čuvanje neba iznad Poljske - navele su vazduhoplovne snage na Tviteru, iznad slike borbenog aviona, ne navodeći detalje.

Vojni portparol rekao je Rojtersu da avioni Jurofajter poslati na misiju iznad Poljske.

 

 

11.19 - Zaharova: Evropa vodi ekonomski rat protiv Rusije 800 godina

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova izjavila je, komentarišući najavu francuskog ministra finansija da će Evropska unija povesti globalni ekonomski i finansijski rat protiv Rusije, da taj rat traje više od 800 godina.

- Ovo smo već razumeli. Čak i pre stvaranja Evropske unije. Pre oko 800 godina - napisala je ona na svom Telegram profilu.

11.18 - Šojgu: Ruska vojska nastavlja

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da će ruske vojne snage nastaviti operaciju u Ukrajini dok ne postignu svoje ciljeve.

Govoreći na brifingu u utorak, Šojgu je rekao da ruska vojska nije nameravala da "okupira" ukrajinsku teritoriju i naglasio da trupe čine sve što je moguće da očuvaju živote civila, uključujući i ograničavanje udara samo na vojne objekte pomoću preciznog oružja.

- Nama je glavna stvar da zaštitimo Rusku Federaciju od vojne pretnje koju predstavljaju zapadne zemlje, koje pokušavaju da iskoriste ukrajinski narod u sopstvenoj borbi protiv naše zemlje - rekao je Šojgu.

11.07 - Sankcije za oligarhe

Evropska unija uvela je dodatne sankcije protiv najbogatijih Rusa.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

10.45 - Lavrov: Idite kući!

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je za Rusiju je neprihvatljivo da se američko nuklearno oružje nalazi u Evropi.

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Vreme je da se vrati kući - rekao je ministar.

10.41 - Gađamo srce ruskog sistema

Ministar ekonomije Francuske, Bruno le Mer, najavio je da će Zapad pokrenuti "rat koji će srušiti rusku ekonomiju".

Ministar je, gostujući na radio "Frans info", otkrio i da se na spisku ruskih oligarha u Evropi nalazi skoro 500 imena.

- Objavićemo ekonomski i finansijski rat Rusiji, i dovešćemo do kolapsa ruske ekonomije. Gađamo srce ruskog sistema, gađamo Vladimira Putina, oligarhe koji su mu bliski, ali smo svesni toga da ćemo pogoditi i ruski narod koji će takođe snositi posledice - rekao je on.

10.40 - Rusija u problemu?!

Prema prognozama i u poređenju sa ranijim vojnim intervencijama, Rusija nema dovoljno vojske da bi pokorila Ukrajinu.

10.25 - Mariupolj pod konstantnim bombardovanjem

Gradonačelnik ukrajinskog Mariupolja rekao je u utorak ujutro da je južni lučki grad pod stalnim granatiranjem koje je ubilo civile i oštetilo infrastrukturu.

- Pet dana su nam granatirane stambene jedinice. Tuku nas artiljerijom, granatiraju nas GRADS-om, gađaju nas vazdušnim snagama - rekao je Vadim Bojčenko u direktnom prenosu na ukrajinskoj TV.

10.24 - Novi snimak eksplozije u Harkovu

Na internetu je objavljen novi snimak eksplozije u Harkovu.

 

 

9.57 - Crna Gora: Rampa za ruske avione

Crna Gora je pokrenula proceduru za donošenje odluke o zatvaranju vazdušnog prostora za ruske avione, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore.

- Crna Gora, kao kredibilan kandidat za članstvo u EU, dosledno prati zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije i stoprocentno se usaglašava sa odlukama i saopštenjima Savjeta Evropske unije, što se, između ostalog, odnosi i na sankcije prema Rusiji - saopštili su 28. februara za RSE iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

9.49 - Politiko: Ukrajina ostala bez Stingera

Ukrajina je skoro ostala bez Stingera i protivtenkovskih projektila Xavelin, Kijev traži dodatne isporuke oružja, piše Politiko, pozivajući se na ambasadora Sjedinjenih država. 

9.45 Novo obraćanje Zelenskog

- Zlo, naoružano raketama, bombama i artiljerijom, mora se odmah zaustaviti. Ekonomski uništiti. Moramo pokazati da je čovečanstvo u stanju da se zaštiti - rekao je Zelenski.

 

 

9.42 - Stručnjak: Rusija sada ima 75 odsto svojih snaga u Ukrajini

- Rusija je sa 40 odsto vojnih snaga u Ukrajini prešla na oko 75 odsto, rekao je vojni akademik dr Džek Vetling - istraživač za kopneno ratovanje i vojne nauke Kraljevskog instituta za ujedinjene službe, preneo je BBC.

Vetling je za BBC Radio 4 rekao da veliko telo ruskih trupa napreduje južno od Belorusije i da počinje da postavlja uslove da bi moglo da izvrši napad na Kijev.

9.38 - Udarno! Lukašenko: PVO spreman

- Sistemi protivvazdušne odbrane u Belorusiji su spremni da spreče udare sa leđa ruskim snagama - rekao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

9.33 - Ukrajina: Varvarski napad na Harkov

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pozvao je međunarodnu zajednicu da uvede dodatne sankcije Rusiji nakon, kako je rekao, "varvarskog" napada na grad Harkov.

- Varvarski ruski raketni udari na centralni Trg slobode i stambene četvrti Harkova. Putin nije u stanju da slomi Ukrajinu. On iz besa čini još ratnih zločina, ubija nevine civile - naveo je Kuleba.

- Svet može i mora da učini više. Povećati pritisak, potpuno izolovati Rusiju - dodao je on.

 

 

9.30 - Strahovanja Lukašenka

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko strahuje da bi ozbiljan evropski sukob mogao da preraste u planetarni.

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Ne daj Bože da se ne razvije u planetarni. On čak nije počeo ni 2014. Tada je prvi put ušao u oštru oružanu fazu. Ali šta je tome prethodilo? - rekao je Lukašenko na sastanku sa članovima Saveta bezbednosti Belorusije.

9.22 - Cenzura

Jutjub je saopštio da će blokirati sve kanale povezane sa Sputnjikom i RT širom Evrope. Odluka stupa na snagu odmah, javlja Rojters. 

 

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

9.20 - Ubrzan tempo

- Specijalna vojna operacija demilitarizacije Ukrajine odvija se brže nego što je planirano, tempo je visok - izjavio je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

- Tempo je, s obzirom na sve elemente, dosta visok, idemo negde čak i pre roka, jer su po planu bili i drugi datumi, s obzirom da smo bili svesni sa čime ćemo se suočiti - rekao je Pušilin za emisiju „Solovjov uživo“.
 

9.17 - Diskriminacija

Tamnoputim osobama je uskraćena šansa da pobegnu iz Ukrajine jer boja kože odlučuje ko će poslednji dobiti priliku da sačuva život.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

9.16 - Francuski ministar: EU će uvesti totalne sankcije Rusiji

Francuski ministar finansija rekao je da će Evropska unija uvesti Rusiji totalne sankcije, ne precizirajući o čemu se radi.

8.53 - Poljska: Odnosi sa Rusijom dodatno zakomplikovani

Odnosi Rusije i Poljske su se dodatno zaoštrili usled vojne operacije u Ukrajini, izjavio je ruski ambasador u Varšavi Sergej Andrejev.

- Naši odnosi s Poljskom nikada nisu bili jednostavni. A sada, u pozadini specijalne vojne operacije koju je izvela Rusija, oni su se još više zaoštrili. Pre svega, to se tiče informativne, političke situacije koja se sada razvija oko naših odnosa. Sa distance je, verovatno, teško zamisliti nivo histerije koja se ovde raspiruje - rekao je ambasador za televizijski kanal „Rusija 24“.

8.52 - Gardijan: Herson opkoljen ruskim snagama

Grad Herson na jugu Ukrajine jutros je opkoljen ruskim vojnicima, tvrde ukrajinska novinarka Aljona Panina i gradonačelnik tog grada.

- Grad je zapravo opkoljen, ima mnogo ruskih vojnika i vojne opreme sa svih strana. Postavili su kontrolne punktove na izlazima - preneo je “Kijev independent” pozivajući se na izjavu Panine.

Ona je istakla da je bilo teško dopremiti hranu do prodavnica u tom gradu koji je blizu Odese na Crnom moru, jer se skladišta nalaze van grada, navodi britanski list "Gardijan".

Prema njenim tvrdnjama, grad i dalje ima normalno snabdevanje vodom i strujom.

Gradonačelnik tog grada Igor Kolihajev je izjavio da ruska vojska postavlja kontrolne punktove na ulazima u Herson, dodajući da je "Herson bio i da će ostati ukrajinski”.

8.44 - Ukrajina: U Harkovu je pogođena zgrada regionalne vlade

Snimci lokalne televizije na društvenim mrežama pokazuju eksploziju rakete, bombe ili projektila pored zgrade koju je "Kijev indipendent" identifikovao kao sedište regionalne vlade.

 

 

8.37 - Ukrajinci pucaju na civile?

Vlasti Donjecke Narodne Republike saopštili su da su ukrajinski nacionalisti pucali na civile koji su pod belim zastavama pokušali da napuste Volnovahi.

8.28 - Eksplozija u Harkovu

Na Tviteru se pojavio šokantan snimak eksplozije iz Harkova.

Prema nezvaničnim tvrdnjama, ruska raketa je pogodila prostor ispred zgrade, na kom se nalazi regrutni centar ozloglašene jedinice "Azov".

 

 

8.24 - Ponuda Kazahstana

- Kazahstan spreman da obezbedi platformu za razgovore između Rusije i Ukrajine ako bude potrebno - saopšteno je.

8.20 - Ukrajinski šef diplomatije: SAD obećao više pomoći sankcijama i oružjem

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba objavio je da je američki državni sekretar Entoni Blinken ponudio njegovoj zemlji, koja je na udaru Rusije, više pomoći sankcijama i oružjem.

- U našem razgovoru, Blinken je potvrdio da podrška SAD-a Ukrajini ostaje nepokolebljiva - objavio je Kuleba na Tviteru.

- Naglasio sam da Ukrajina žudi za mirom, ali sve dok smo pod napadom Rusije trebamo više sankcija i oružja. Blinken me uveravao u oboje. Koordinisali smo dalje korake - naveo je.

 

 

8.18 - Kina evakuiše svoje građane iz Ukrajine

Kina je počela da evakuiše svoje građane iz Ukrajine, javili su državni mediji.

Oko 400 studenata sa sedištem u crnomorskom lučkom gradu Odesi i još 200 iz glavnog grada Kijeva napustilo je zemlju u ponedeljak, navodi državni tabloid Global Times, koji se poziva na kinesku ambasadu u Ukrajini.

Očekuje se da će još 1.000 građana biti evakuisano u susedne zemlje u utorak, dodaje se.

8.15 - Gorlovka bez struje

Gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko rekao je da je zbog napada ukrajinske vojske prekinut dalekovod, a dve trećine grada je ostalo bez struje.

U napadima je do sada ranjeno petoro ljudi.
 

8.14 - OEBS napušta Donbas

Sva 43 vozila Specijalne posmatračke misije OEBS-a napuštaju teritoriju DNR, saopštio je predstavnik republike u Zajedničkom centru za kontrolu prekida vatre.

Prema rečima očevidaca, predstavnici OEBS-a napustili su kancelarije u Lugansku i krenuli ka Rusiji.

Oni planiraju da pređu kontrolni punkt Uspenka, dodaje se u saopštenju.

 

 

8.12 - Bombardovanje Harkova

Jutros je, po svemu sudeći, ruska vojska bombardovala glavni trg u Harkovu, Trg sloobode.

Snimak napada, čiju autentičnost nije moguće utvrditi, objavili su na društvenim mrežama dopisnik Bazfida Kristofer Miler i šef moskovske kancelarije Fajnenšl tajma Maks Sidon.

 

 

8.08 - Kijev: Rusija upotrebila termobaričko oružje

Ambasadorka Ukrajine u SAD tvrdi da je Rusija upotrebila tzv. vakuum bombu, odnosno termobaričko oružje, u ponedeljak u svojoj invaziji na Ukrajinu.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

8.04 - Glas iz Pekinga

Kina je osudila sankcije koje je Zapad uveo Rusiji-

- Kina ne podržava korišćenje sankcija za rešavanje problema naročito kada nemaju utemeljenje u međunarodnom pravu - rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Foto: Tanjug/AP

 

 

7.58 - Ukrajina potvrdila smrt najmanje 70 vojnika

Ukrajinski zvaničnici su potvrdili da je najmanje 70 vojnika poginulo u ruskom artiljerijskom napadu na njihovu vojnu bazu u nedelju, piše BBC.

Napad se dogodio u Okhtirki, na severo-istoku zemlje, u oblasti koja je trenutno pod opsadom ruskih snaga,

Ukrajinski parlament je na Tviteru odao počast vojnicima rečima „Večna slava herojima Ukrajine.

 

 

7.57 - "Rusija će odgovoriti"

Rusija će odgovoriti na odluku SAD o proterivanju 12 diplomata iz ruske misije pri Ujedinjenim nacijama, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

- Siguran sam da će uslediti odgovor jer je to diplomatska praksa. To nije naš izbor, mi to nismo započeli - rekao je sinoć Nebenzja i dodao da nije na njemu da odlučuje kakav će biti odgovor Rusije, preneo je TAS S.

7.56 - Poljska primila oko 350.000 ukrajinskih izbeglica

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Poljske rekao je da je oko 350.000 ljudi ušlo u njegovu zemlju iz Ukrajine od početka ruske invazije prošle nedelje.

- U poslednja 24 sata, 100.000 ljudi prešlo je poljsko-ukrajinsku granicu - rekao je Maciej Vasik za Poljski radio 1.

- Ukupno, od četvrtka, već je bilo 350.000 izbeglica - dodao je.

Foto: Tanjug/AP

 

 

7.55 - Putin naredio zabranu deviznih kredita i novčanih transfera

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je da se, kao uzrvatna mera na ekonomske sankcije koje je Zapad uveo Moskvi, od danas uvede zabrana deviznih kredita i transfera novca ruskih građana van Rusije, saopšteno je iz Kremlja.

Putin je takođe potpisao zakon kojim se naređuje izvoznim kompanijama da prodaju 80 odsto svojih deviznih prihoda ostvarenih na svetskom tržištu od 1. januara ove godine, preneo je Rojters.

7.51 - Odgovor Moske Ženevi

Rusija je uzvratila ograničavanjem letova švajcarskih civilnih aviona.

7.45 - Šta piše Zapadna štampa

Zapadni mediji analiziraju pregovore Mosve i Kijeva.

Vol Strit džurnal

Ukrajina i Rusija nisu uspele da se dogovore o prekidu vatre. Međutim, prema delegacijama, sastanak je doveo do određenog napretka.

Njujork tajms

Sama činjenica razgovora ukazuje na to da Kremlj oseća pritisak da izgleda popustljivije. Ali razgovori su prošli bez ikakvog napretka.

Politiko

Putin je odbio da podlegne čak ni centimetar zahtevima Zapada. On sam nije nagoveštavao nikakav budući mirovni sporazum.

7.30 - Američki strateg: Ruska vojska preopterećena

- Ruska vojska je preopterećena i u nesigurnom položaju ako Ukrajina postane dugotrajan rat - rekao je Set Džons, potpredsednik Centra za strateške i međunarodne studije, u objavi na društvenim mrežama, prenosi CNN

- Pretpostavljajući da u Ukrajini ima 150.000 ruskih vojnika i 44 miliona stanovnika, to je odnos snaga od 3,4 vojnika na 1.000 ljudi. Ne možete držati teritoriju sa tim brojevima - rekao je Džons.

 

 

7.15 - Sukob u Marioupolju

Na društvenim mrežama pojavio se snimak sukoba ruskih snaga i ukrajinske vojske na ulicama Marioupolja, grada koji je u totalnom okruženju. Pucnjava i eksplozije odjekuju gradom

 

 

 

7.05 - Ramzan Kadirov javlja iz Ukrajine: Ranjeno šestoro čečenskih boraca

 

 

7.02 - Kreće napad na Marioupolj

Ruski ratni izveštači na svojim kanalima preko Telegrama javljaju da ruska vojska i snage DNR i LNR kreću na Marioupolj

NEXTA: Rusija koristi vakumske bombe

Ukrajinski mediji objavili su informaciju da je ruska vojska počela da koristi termobarično oružje u napadu (takozvane vakumske bombe). Ovaj mediji objavio je navodni snimak napada vakumskim oružjem, ali čiju autentičnost još nije moće potvrditi i da li se radi zaista o napadu vakumskim oružjem. Navodno je snimak načinjen u okolini Harkova.

 

 

06.40 - Predat zahtev Ukrajine za članstvo u EU

06.20 - Ukrajinska vojska ponovo je u ranim jutarnjim časovima granatirala mesto Gorlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, a tom prilikom ranjeno je dva civila i oštećena zgrada poliklinike.

Prema podacima Zajedničkog centra za kontrolu režima prekida vatre, ukrajinske snage ispalile su 10 granata kalibra 120 milimetara.

Vlasti Gorlovke navode i da je pored poliklinike jedna granata pogodila i stambeni objekat.

U saopštenju se ističe i da su ukrajinske snage gađale i mesto Južno Zajcevo, takođe unutar DNR, međutim, ne navodi se da li je tom prilikom bilo žrtava ili povređenih.

06.10 - Japan uvodi sankcije

Vlasti Japana saopštile su da uvode sankcije ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ministrima Sergeju Lavrovu, Sergeju Šojguu.

Pod sankcijama su se našli i još četiri ruska zvaničnika među kojima su zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, šef Generalštaba Valerij Gerasimov i sekretar Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev.

Pored toga, nove sankcije Japana odnose se i na 49 kompanija i organizacija Ruske Federacije, među kojima su Federalna služba bezbednosti (FSB), vojna obaveštajna služba (GRU), kao i kompanije odbrambenog sektora Suhoj, MiG i Rosteh.

05.02 - Generalštab UKR: Beloruska vojska se kreće ka Ukrajini

Izdvojene jedinice iz sastava borbeno najspremnijih formacija Oružanih snaga Belorusije počele su kretanje ka državnoj granici Ukrajine, navodi se u večeras objavljenom izveštaju Generalštaba ukrajinske vojske. Precizira se da se beloruske trupe kreću ka granici sa Volinskom oblašću na severozapadu Ukrajine.

U saopštenju se navodi i da se teritorija Belorusije i dalje koristi za borbene zadatke armije, operativno-taktičke i specijalne avijacije Oružanih snaga Ruske Federacije za izvršavanje zadataka na teritoriji Ukrajine, prenosi agencija Unian.

Generalštab dodaje da su se ruske trupe tokom dana pregrupisavale i skladištilee oklopna vozila i raketno i artiljerijsko naoružanje u određenim oblastima, pre svega u cilju opkoljavanja i zauzimanja Kijeva i velikih gradova Ukrajine, posebno Harkova, Černigova, Odese, Hersona i Mariupolja.

04.50 - Sirijski ministar inostranih poslova Bašar Džafari upozorio je da bi Amerika mogla da prebaci teroriste iz Sirije u Ukrajinu.

Kako je rekao, specijalne službe SAD su u stanju da to učine po potrebi, a reč je o teroristima ISIS-a i drugih ekstremističkih grupacija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Srbin

01.03.2022 09:32

Zelenski, stvarno si zelen. Dozvolio si da te kauboji napujdaju. Biciklom na Rusiju se ne može. Morao si to shvatiti.

Očajno pero

01.03.2022 10:25

Ovaj napad naovaj objekat je kao priča sa Markalama. Očigledna nameštaljka. Vidise kamera na stativu, uporno snima objekat gde će biti pogodak. Raketa uhvaćena u letu znači znalo se sve i od kuda dolazi raketa, gde će biti pogodak. Suviše providno.

Oraoovdeavala

01.03.2022 17:16

Laž, nisu Rusi gadjali tiranj. Ovo je snimak iz 1999 , toranj na Avali . Tek da de zna šta istina