UKRAJINCI TVRDE: Rusija upotrebila vakuum bombe u ponedeljak

Autor:

Svet

01.03.2022

06:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasadorka Ukrajine u SAD tvrdi da je Rusija upotrebila tzv. vakuum bombu, odnosno termobaričko oružje, u ponedeljak u svojoj invaziji na Ukrajinu.

UKRAJINCI TVRDE: Rusija upotrebila vakuum bombe u ponedeljak

Foto: Tanjug/AP

Zastrašujuće posledice sukoba u Ukrajini

"Danas su upotrebili vakuum bombu, što je zapravo zabranjeno Ženevskom konvencijom",  rekla je ambasadorka Oksana Markarova posle sastanka sa članovima Kongresa i dodala: Pustoš koju Rusija pokušava da nanese Ukrajini je ogromna.

Vakuumska bomba koristi kiseonik iz okolnog vazduha da bi stvorila eksploziju visoke temperature, a njena upotreba obično proizvodi talas eksplozije znatno dužeg trajanja od onog kod konvencionalnog i kondezovanog eksploziva. Eksplozivno-avionske bombe su jedno od najpoznatijih vrsta termobaričkog oružja.

Zvanično nazvane termobarično oružje, bombe se smatraju jednim od najopasnijih ratnih oružja na svetu. Napunjeni su eksplozivnim gorivom i hemikalijama i mogu pokrenuti supersonične talase na eksploziju sa sposobnošću da potpuno unište sve na svom putu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading