PEKING POSLAO JAKU PORUKU: Kina ne okreće leđa Rusiji, sankcije nisu način za rešavanje sukoba

Autor:

Svet

28.02.2022

09:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komentarišući mogućnost da se kineske kompanije pridruže antiruskim sankcijama, diplomata je rekao da Peking zahteva da SAD ne narušavaju legitimna prava i interese Kine i drugih strana u rešavanju ukrajinskog pitanja.

PEKING POSLAO JAKU PORUKU: Kina ne okreće leđa Rusiji, sankcije nisu način za rešavanje sukoba

Foto: Tanjug/AP

Kina ne odobrava upotrebu sankcija kao sredstva za rešavanje sukoba, izjavio je u ponedeljak portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

- Kina ne podržava upotrebu sankcija za rešavanje problema i protivi se unilateralnim sankcijama koje nemaju osnovu u međunarodnom pravu - rekao je Vang novinarima na pitanje o stavu Pekinga o isključenju Rusije iz platnog sistema SVIFT.

Komentarišući mogućnost da se kineske kompanije pridruže antiruskim sankcijama, diplomata je rekao da Peking zahteva da SAD ne narušavaju legitimna prava i interese Kine i drugih strana u rešavanju ukrajinskog pitanja.

- Kina podržava i ohrabruje sve što doprinosi mirnom rešavanju situacije u Ukrajini. Ukrajina treba da postane spona između Istoka i Zapada, a ne granica konfrontacije između velikih sila - rekao je diplomata, pozivajući strane da pregovaraju radi ublažavanja tenzije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Si Đinping i Vladimir Putin

 

Pored toga, portparolka je rekla da će Rusija i Kina nastaviti normalnu trgovinsku saradnju u duhu međusobnog poštovanja, jednakosti i obostrane koristi.

Podsetimo, SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) je globalna finansijska žila kucavica koja omogućava nesmetan i brz transfer novca preko granica. Funkcioniše kao sistem za brzu razmenu poruka kojima se korisnik obaveštava kada je novac poslat i kada je "legao" na račun.

Uspostavljen je 1973. u Belgiji i povezuje 11.000 banaka i institucija u više od 200 zemalja. Kroz njega dnevno prođe više od 40 miliona poruka o bilion transakcija kompanija i vlada.

Smatra se da ruska plaćanja čine više od jedan odsto tih poruka. Ruske kompanije izgubile bi pristup uobičajenim i trenutnim transakcijama koje SWIFT omogućuje i teško bi naplaćivale svoje vredne energente i poljoprivredne proizvode.

Banke bi verovatno morale direktno da posluju jedna s drugom, što bi izazvalo kašnjenja transakcija i dodatne troškove i na kraju bi ruskoj vladi uskratilo prihode.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading